جامعه قرآنی در پی ایجاد صندوق قرض‌الحسنه / آزادی یک قاری از حبس
کد خبر: 3956581
تاریخ انتشار : ۰۹ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۲:۴۰
مشارکت همدلانه قرآنیان برای امر خیر؛

جامعه قرآنی در پی ایجاد صندوق قرض‌الحسنه / آزادی یک قاری از حبس

جمعی از مسئولان نهادهای قرآنی به ابتکار عباس سلیمی گرد هم آمدند تا ضمن زمینه‌سازی برای آزادی یک قاری که به علت بدهی در زندان به سر می‌برد، نسبت به ایجاد صندوق قرض‌الحسنه برای حمایت مالی از فعالان قرآنی، امکان‌سنجی و رایزنی کنند.

تلاش‌ها برای آزادی یک قاری از حبس / جامعه قرآنی در پی ایجاد صندوق قرض‌الحسنهبه گزارش خبرنگار ایکنا، امروز شنبه، نهم اسفندماه، جمعی از مسئولان نهادهای قرآنی به ابتکار عباس سلیمی، پیشکسوت قرآنی و معاون فرهنگی و امور زائران آستان حضرت عبدالعظیم(ع)، در این آستان مقدس گرد هم آمدند تا ضمن زمینه‌سازی برای آزادی یک قاری تبریزی که به علت بدهی در زندان به سر می‌برد، نسبت به ایجاد یک صندوق قرض‌الحسنه برای حمایت مالی از فعالان قرآنی، امکان‌سنجی و رایزنی کنند.

در این جلسه، چهره‌هایی همچون حجت‌الاسلام مهدی اخوان صباغ، رئیس سازمان دارالقرآن‌الکریم، سیدعلی سرابی، قائم‌مقام شورای عالی قرآن، منصور قصری‌زاده، مدیر رادیوقرآن، محمدهادی صلح‌جو، مدیر گروه تلاوت شبکه قرآن و معارف سیما، حجت‌الله میرزایی، مشاور قرآنی آستان حضرت عبدالعظیم(ع) و نمایندگانی از خبرگزاری ایکنا حضور به هم رساندند.

نامه یک زندانی به آستان سیدالکریم

عباس سلیمی، معاون فرهنگی آستان حضرت عبدالعظیم(ع) در این جلسه اظهار کرد: در طول سال، انبوهی از نامه‌های مردمی به آستان حضرت عبدالعظیم(ع) به شکل پستی و ایمیل ارسال می‌شوند و بخش انبوهی از نامه‌ها نیز از سوی زائران به داخل ضریح‌های سه امامزاده مدفون در آستان مقدس ریخته می‌شود. از طریق بررسی این نامه‌ها از مشکلات و درخواست‌های مردم آگاه می‌شویم و چندین کارگروه برای رسیدگی به نامه‌ها تشکیل داده‌ایم.

وی افزود: برای مثال، کارگروهی متشکل از بانوان عفیف و وزین خادم آستان، به نامه‌های مرتبط با ازدواج رسیدگی می‌کند؛ کارگروه دیگر، اشتغال است و اعضای آن را خادمان فرهنگی آستان تشکیل می‌دهند که در حوزه کار و رفاه اجتماعی فعالیت دارند. کارگروه دیگر در زمینه اعطای وام به نیازمندان فعالیت می‌کنند و اعضای آن، تعدادی از خادمان افتخاری آستان هستند که در هیئت مدیره صندوق‌های قرض‌الحسنه معتبر و بزرگ کشور فعالیت دارند. کارگروهی نیز برای درمان وجود دارد که مشکلات درمانی زائران را به دارالشفای آستان که از مجهزترین مراکز درمانی کشور است، ارجاع می‌دهد. بسیاری از مردم با ارسال نامه یا ایمیل به آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) از توجه کارگروه‌های آستان به درخواست‌هایشان تشکر می‌کنند و معتقدند به برکت حضرت عبدالعظیم(ع)، مشکلاتشان از سوی کارگروه‌ها یا حتی از مجرایی غیر از کارگروه‌ها حل شده است.

سلیمی ادامه داد: مدتی پیش نامه‌ای از سوی یک زندانی جرائم غیرعمد به آستان حضرت عبدالعظیم(ع) واصل شد که درخواست کمک داشت؛ این شخص، یک قاری 43 ساله تبریزی است که حدود 260 میلیون تومان بدهی دارد. این شخص به علت عدم توانایی در پرداخت وثیقه، 27 ماه است که بدون حتی یک روز مرخصی در زندان به سر می‌برد و نتوانسته همسر و فرزندانش را ملاقات کند. طبق تحقیقاتی که انجام دادیم، به این نتیجه رسیدیم که این شخص واقعاً نیازمند است و پدر و مادرش به رحمت خدا رفته‌اند، پدر مرحومش از مداحان معروف بوده و پسرعمه‌اش اکنون، امام جماعت یکی از مساجد تبریز است. آستان حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) به برکت سیدالکریم، این جلسه را با حضور نمایندگان نهادهای قرآنی ترتیب داده است تا اولاً بتواند گره از کار این قاری باز کند و ثانیاً زمینه‌ای برای تشکیل صندوق حمایت از قرآنیان فراهم شود.

این پیشکسوت قرآنی تصریح کرد: با توجه به اینکه پیش از این در شورای توسعه فرهنگ قرآنی، بحث‌هایی درباره ضرورت صیانت از چهره‌های قرآنی مطرح بوده است و نیز هر صنفی در تنگناهای مالی از هم‌صنف خود حمایت می‌کند، تصمیم گرفتیم میزبانی این جلسه را عهده‌دار باشیم تا برای کمک به قرآنیان نیازمند، به گونه‌ای که شأن و عزت آنان حفظ شود، سازوکاری اندیشیده شود. در ماه‌های اخیر نیز به برخی قرآنیان آبرومند که درگیر مشکلات کرونا بوده‌اند، کمک‌هایی از سوی جامعه قرآنی انجام شده که بسیار مؤثر بوده است.

سنگ‌تمام تبریزی‌ها برای آزادی زندانی

پس از سخنان سلیمی، وحید غفران‌نیا، قاری و حافظ اهل تبریز با برقراری تماس تلفنی به گفت‌وگو با حاضران پرداخت و ضمن تشریح پرونده قاری تبریزی، اظهار کرد: حجت‌الاسلام آل هاشم، نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی در جریان حمایت قرآنیان از این شخص قرار گرفته‌اند و وضعیت را رصد می‌کنند. تاکنون با کمک ستاد دیه استان و جمعی از خیرین قرآنی تبریز، حدود 100 میلیون تومان تأمین شده است.

نهادهای قرآنی دست به جیب شدند

در ادامه، مهدی قره‌شیخلو، رئیس مرکز قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه که این روزها در بستر بیماری به سر می‌برد، با برقراری تماس تلفنی اعلام کرد که با موافقت و مساعدت ریاست سازمان اوقاف، حجت‌الاسلام خاموشی، ۳۰ میلیون تومان به این زندانی کمک خواهد شد. قصری‌زاده، مدیر رادیوقرآن نیز در این جلسه اعلام کرد که می‌تواند از محل پویش «به عشق علی، برای پدر» که در روزهای اخیر در معاونت صدای رسانه ملی به راه افتاد، مبلغ 50 میلیون تومان کمک کند. حجت‌الاسلام اخوان صباغ، رئیس سازمان دارالقرآن‌الکریم نیز اعلام کرد که از طریق خیران مرتبط با این سازمان می‌تواند مبلغ 30 میلیون تومان برای آزادی این زندانی فراهم آورد.

پس از این مباحث، سلیمی در جمع‌بندی این بخش از جلسه اظهار کرد: با مساعی مسئولان نهادهای قرآنی و خیران، مبلغ بدهی قاری تبریزی در حال فراهم‌شدن است و تلاش می‌کنیم تا این شخص که با جرم غیرعمد به زندان افتاده است، در آستانه سال نو و عید نوروز بتواند آزادی خود را بازیابد.

تشکیل صندوق حمایت از قرآنیان

سرابی، قائم‌مقام شورای عالی قرآن در ادامه این جلسه، اظهار کرد: از استاد سلیمی که همواره بانی خیر هستند، تشکر می‌کنم. کمک به قرآنیانی که گرفتار مشکل شده‌اند، امری پسندیده است، اما کارهای مقطعی، تأثیر مقطعی دارد و باید کاری اساسی کرد. همانطور که پیش‌تر در جلسه‌ای، در سازمان اوقاف و امور خیریه مطرح شد، ضرورت ایجاد یک صندوق قرض‌الحسنه به منظور ایجاد حمایت از جامعه قرآنی وجود دارد. قرض‌الحسنه، امری بسیار بابرکت و بادوام است و همه کسانی که آن را تجربه کرده‌اند، به برکت آن اذعان دارند.

حجت‌الاسلام اخوان، صباغ رئیس سازمان دارالقرآن الکریم نیز گفت: باید در کمال امانتداری و حفظ تشخص افراد نیازمند قرآنی، به آن‌ها کمک شود و به این منظور می‌توان صندوق حمایتی با قید قرض‌الحسنه تأسیس کرد. سازمان‌ها را می‌شود پای کار آورد تا از ظرفیت خیرانی که شیفته یاوری و خادم‌القرآنی هستند، استفاده کرد. البته تلاش برای ایجاد صندوق نباید ما را از کمک‌های فوری و آنی به گرفتاران غافل کند؛ به کسی که گرفتار است باید فوراً کمک کرد، در همین چند ماه اخیر کمک‌های جزئی که به برخی قرآنی‌های گرفتار انجام شد، زندگی آن‌ها را نجات داد.

سلیمی در این بخش با تأیید سخنان سرابی و صباغ، اظهار کرد: لازم است کارگروهی برای نوشتن قواعد صندوق تشکیل شود و همچنین تقویم زمانی برای آن تدوین کرد تا نگارش چارچوب قواعد به طور زمان‌مند و منظم پیش برود.

قرائت قرآن شغل نیست

در ادامه، قصری‌زاده، مدیر رادیو قرآن اظهار کرد: خدا توفیق کرده است تا در ابتدای دوران مسئولیتم بتوانم در این کار خیر سهیم باشم، از استاد سلیمی برای این همت والا تشکر می‌کنم. آن شیوه‌ای که می‌خواهیم برای حمایت از قرآنیان اتخاذ کنیم، خیلی مهم است. صندوق قرض‌الحسنه خیلی قاعده‌مند است و ممکن است دست و پا را ببندد. همچنین پیشنهاد می‌کنم قوه قضائیه دفتری برای حمایت خاص از قرآنیان گرفتارِ در بند، تشکیل دهد اما از طریق ما قرآنیان، کمک‌ها به آن‌ها تزریق شود.

وی تأکید کرد: باید برای انتخاب نام صندوق دقت کرد؛ باید در جامعه جا بیندازیم که قرائت قرآن شغل نیست. مردم نباید گمان کنند که قرآنی‌ها، قرآن را شغل خود می‌دانند. چراکه عموم فعالان قرآنی به شغلی اهتمام و اشتغال دارند و از راه قرآن کسب معیشت نمی‌کنند. باید مراقب باشیم تا ایجاد این صندوق پیام منفی به جامعه القاء نکند و عنوان قاری و قرآنیان بر آن نباشد، بلکه صرفاً نام قرآن مطرح باشد.

جنبه مردمی صندوق حفظ شود

نماینده و مشاور مدیرعامل ایکنا نیز در این جلسه اظهار کرد: لازم است در راه‌اندازی این اقدامات، به ساختار آن دقت کرد تا جنبه مردمی، مدنی و خودانگیخته آن حفظ شود و اصناف مختلف بتوانند به آن جذب شوند. قرآنیان همواره خیررسان و مورد اعتماد مردم هستند و اگر زمانی در مضیقه قرار گیرند، حتماً تمایل مردمی برای کمک به آنان وجود خواهد داشت. ایکنا برای آگاهی‌بخشی، اطلاع‌رسانی و ظرفیت‌سازی به منظور پیشبرد اصولی و قاعده‌مند این ایده تلاش خواهد کرد.

در ادامه، سلیمی تصریح کرد: روزی که این نشست را ترتیب دادم، به تقارن آن با سالروز وفات حضرت زینب(س) توجه نکرده بودم. برگزاری این جلسه در این روز، آن هم در کربلای ایران، دل من را قرص می‌کند که خداوند ما را در این کار کمک می‌کند. اگر بتوانیم تفاهم‌نامه‌ای منطقی و حقوقی که هم سازمان‌ها و هم مردم را پای کار بیاورد و هر نهاد را به وسع و توانمندی خود وارد کند، کار ارزشمندی خواهد بود. انتظار داریم ایکنا و رسانه ملی در بحث اطلاع‌رسانی از این اقدام حمایت کنند.

لزوم تعیین هیئت مدیره کارآمد برای صندوق

سپس نوبت به محمدهادی صلح‌جو، مدیر گروه تلاوت شبکه قرآن و معارف سیما رسید که چنین اظهار کرد: نهادهای قرآنی نسبت به سایر نهادها بودجه قلیلی دارند، اما آنچه از بودجه مهم‌تر است، انگیزه و نیت ماست. در بین همه صنوف کارهایی برای حمایت از قشر خود انجام می‌شود، لازم است این کار در میان قرآنیان هم ایجاد شود. با پیشنهاد صندوق قرض‌الحسنه موافقم، اما نکته مهم تعیین مصادیق افراد نیازمند است. صندوق باید هیئت مدیره قوی داشته باشد تا افراد را به طور صحیح شناسایی کند. شبکه قرآن می‌تواند با ساخت تیزر، از این صندوق حمایت کند.

استفاده از ظرفیت نذورات و موقوفات قرآنی

حجت‌الله میرزایی، مشاور قرآنی آستان حضرت عبدالعظیم(ع) و عضو شورای توسعه فرهنگ قرآنی شهرری نیز در این جلسه اظهار کرد: سال‌ها پیش، جمعیت قرآنی به این نیت تشکیل شد تا از قرآنیان حمایت شود و برای چندسال جلسات منظم و انتخابات برگزار کرد، اما نمی‌دانم چرا تعطیل شد. من نیز پیشنهاد می‌کنم صندوق حمایت از قرآنیان تشکیل شود، نه فقط برای حمایت مالی، بلکه به منظور مشاوره، حمایت حقوقی، حمایت از ازدواج و ایجاد اشتغال و حتی حرکت به سمت ایجاد «قرآن‌کارت» که هم شناسایی افراد قرآنی و هم شارژ آن به راحتی انجام شود.

وی تأکید کرد: می‌توان از ظرفیت نذورات و موقوفات قرآنی (که سازمان اوقاف و امور خیریه تولیت آن را به عهده دارد) برای کمک به قرآنیان استفاده کرد. همچنین در بلندمدت نیز می‌توان به تأسیس «بانک قرآنیان» اندیشید.

سلیمی در پایان این جلسه با بیان اینکه جلسات کارگروه تشکیل صندوق قرض‌الحسنه بعد از تعطیلات نوروز با حضور نمایندگان نهادها و فعالان قرآنی برگزار خواهد شد، اظهار کرد: سال 1369 که رهبر معظم انقلاب حکم تولیت آستان حضرت عبدالعظیم(ع) را به آیت‌الله ری‌شهری دادند. تولیت محترم تصمیم گرفتند طرح ‌توسعه حرم را آغاز کنند، بی‌آنکه ریالی پول موجود باشد، اما نیت الهی باعث شد سر بزنگاه‌ها کمک خیران کار را پیش ببرد. جایی که کار قفل می‌شود، ناگهان به اذن خدا کسی سر می‌رسد و مشکل را حل می‌کند.

انتهای پیام
captcha