ضرورت مشارکت خیریه‌ها در حکمرانی
کد خبر: 3957519
تاریخ انتشار : ۱۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۰
یک پژوهشگر بیان کرد:

ضرورت مشارکت خیریه‌ها در حکمرانی

حسین جودت در ضمن ارائه مقاله خود با عنوان «جایگاه شاخص‌های حکمرانی مطلوب در ماموریت سازمان‌های خیریه ایران» تصریح کرد: خیریه‌ها جزء نهادهای مدنی هستند که همیشه باید در حکمرانی مشارکت داشته باشند و بعضاً باید نقش زیادی در تعریف حکمرانی استفاده کنند و نباید نقش‌شان در حکمرانی به سمت صفر میل کند.

به گزارش ایکنا، نشست «حکمرانی مطلوب امور خیر و نیکوکاری در ایران» از سلسله نشست‌های همایش ملی خیر ماندگار عصر روز گذشته 13 اسفندماه به صورت مجازی برگزار شد.

حسین جودت، پژوهشگر، در این نشست به ارائه مقاله خود پرداخت و اظهار کرد: عنوان مقاله من جایگاه شاخص‌های حکمرانی مطلوب در مأموریت سازمان‌های خیریه ایران است. حکمرانی یک مفهوم جدید نیست و قدمت دیرینه‌ای دارد. وقتی افراد جامعه‌ای را تشکیل می‌دهند به جهت تفاوت استعدادها دو گروه فرمانروا و فرمانبردار شکل می‌گیرد و این اولین جایی است که حکمرانی معنی پیدا می‌کند. موضوع حکمرانی امور خیر را می‌توانیم به فرآیند سیاست‌گذاری، قانون‌گذاری و برنامه‌ریزی امور خیر با سه نهاد حکومت، سازمان‌های مردم‌نهاد و خیریه و بخش خصوصی تعبیر کنیم. منظور از حکومت در ایران سازمان‌هایی مانند نهادهای صادرکننده مجوز یا ارائه‌دهنده خدمات اجتماعی یا قانون‌گذاری و ... است که به این دسته می‌توانیم شبکه ملی خیریه مثل شبکه نیکوکاری را اضافه کنیم.

وی افزود: در این پژوهش اسناد بالادستی خیریه‌ها را بررسی کردیم، چراکه می‌خواستیم مأموریت آنها را به دست آوریم و کدگذاری خودمان را انجام دهیم. در نهایت ما اسامی سیزده خیریه برتر ایران را به دست آوریم؛ البته احتمالاً بقیه خیریه‌ها هم اسناد بالادستی دارند، ولی این سیزده خیریه مأموریت خودشان را در سایتشان قرار داده بودند. در ادامه شاخص‌های حکمرانی مطلوب را در ماموریت این سیزده خیریه بررسی کردیم و به جدولی رسیدیم که در اصل مقاله آوردیم. یافته‌های آن جدول را به طور خلاصه بیان می‌کنم. در مورد شاخص مشروعیت و حق اظهارنظر، هشت خیریه در مأموریت خودشان از این شاخص استفاده کرده بودند. شاخص استراتژی هم از شاخص‌هایی است که استفاده بیشتری از آن شده بود.

وی در پایان گفت: امروز حکمرانی به عنوان یک موضوع جدید مورد توجه پژوهشگران از جمله بانک جهانی قرار گرفته است. خیریه‌ها جز نهادهای مدنی هستند که همیشه باید در حکمرانی مشارکت داشته باشند و بعضاً باید نقش زیادی در تعریف حکمرانی استفاده کنند و نباید نقش‌شان در حکمرانی به سمت صفر میل کند.

مهدی احمدی، محقق، در این همایش به ارائه مقاله خود با عنوان «راهبرد حکمرانی مطلوب در امور خیر؛ با تأکید بر فضای مجازی» پرداخت و اظهار کرد: موضوع مقاله من راهبرد حکمرانی مطلوب در امور خیر با تأکید بر فضای مجازی است. از جمله کارکردهای فضای مجازی در امور خیر می‌توان به ایجاد یا توسعه زیرساخت ارتباطی مستقل در امر خیر، تسهیل دسترسی خیرین به اجتماعات و انجمن‌ها و نهادهای خیر در کشور، خدمات خیریه از طریق تجارت الکترونیکی، ایجاد و طراحی پایگاه‌های اطلاع‌رسانی و وبسایت‌ها، ایجاد بازی‌های خیر رایانه‌ای، اعتمادسازی برای افزایش کار خیر در فضای مجازی عنوان کرد.

وی افزود: همچنین کمک به ظرفیت‌سازی برای جمع‌آوری کمک‌های مردمی و خیریه، نوآوری اجتماعی در امر خیر و روش‌های اثرگذاری و اثرسنجی، یافتن دوستان قدیمی و حفظ ارتباط، یافتن دوستان جدید و برقراری ارتباط و بحث و مبادله نظر بین از دیگر کارکردهای فضای مجازی است. به اعتقاد من باید فضای مجازی در کشور بسترسازی شود تا فعالیت‌های خیر در فضای مجازی را پوشش بدهد. متأسفانه ما در این مبحث خیلی ضعیف کار کردیم.

انتهای پیام
captcha