تکرار سفرهای زیارتی به شناخت معرفتی منجر می‌شود؟
کد خبر: 4017404
تاریخ انتشار : ۱۰ آذر ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۱
حجت‌الاسلام حاجی‌ابراهیمی پاسخ داد؛

تکرار سفرهای زیارتی به شناخت معرفتی منجر می‌شود؟

مدیر برنامه و محصولات فرهنگی بعثه‌ مقام معظم رهبری به زائرانی که تلاش می‌کنند هر سال زائر عتبات باشند، توصیه کرد در کلاس‌های آموزشی بعثه شرکت کنند و در هر سفر از خود بپرسند آیا نسبت به سفر قبل بیشتر ائمه(ع) را شناخته‌اند؟

زائران از خود بپرسند با تکرار سفر کربلا آیا بیشتر امام(ع) را شناخته‌اند؟به گزارش ایکنا؛ پس از سال‌ها حسرت مردم ایران برای زیارت عتبات عراق، امکان زیارت عتبات با سرنگونی رژیم بعثی فراهم شد. این امکان با برگزاری مراسم اربعین حسینی گسترده‌تر و موجب شد تعداد قابل توجهی از مردم کشورمان امکان تکرار سفر کربلای معلی را هر ساله داشته باشند.

با راه‌اندازی دوباره سفرهای زیارتی کربلا پس از دو سال به دلیل شیوع کرونا، بسیاری از مشتاقان زیارت ائمه(ع) در عتبات که طی دو سال اخیر از این سفر معنوی محروم بودند، در حال تدارک برای رفتن به کربلای معلی و سایر شهرهای مذهبی عراق هستند اما بعثه مقام معظم رهبری برای عموم زائران به ویژه زائرانی که هر ساله این سفر معنوی را تکرار می‌کنند چه برنامه‌هایی دارد و زائرانی که این توفیق را دارند که بارها و بارها به زیارت ائمه اطهار(ع) بروند، چه نکات معنوی را باید مورد توجه قرار دهند؟

در همین خصوص حجت‌الاسلام امیرمسعود حاجی ابراهیمی، مدیر برنامه و محصولات فرهنگی بعثه‌ مقام معظم رهبری در گفت‌وگو با ایکنا، به تشریح محصولات فرهنگی و برنامه‌هایی پرداخت که بعثه در امور حج و زیارت برای زائران عتبات عالیات ترتیب داده است و گفت: مکان زیارت ائمه(ع) تغییر نکرده است پس در زیارت‌های مکرر آنچه که قرار است موجب تحول، معرفت‌افزایی و مانایی معنویت در سفر شود، خود زائر است و مسئولان فرهنگی فقط در این میان مسئولیت تسهیل‌گری در حوزه‌های معرفتی و فرهنگی و در اختیار قرار دادن فضا و محتواهای فرهنگی و معرفتی به اشکال مختلف را دارند.

وی با تأکید بر اینکه قرار است در هر زیارت بر معرفت و شناخت ما نسبت به ائمه(ع) افزوده شود، گفت: بعثه مقام معظم رهبری برای افزایش و مانایی معنویت سفرهای زیارتی یکسری ابزارها و محتواهای فرهنگی تولید می‌کند.  

دفعات حضور مهم نیست؛ بدانیم کجا می‌رویم

حجت‌الاسلام حاجی‌ابراهیمی ادامه داد: اینکه ما چه زمانی و چند بار به حرم‌های ائمه(ع) مشرف می‌شویم چندان تفاوتی ندارد، مسئله این است که ما بدانیم حقیقتاً کجا می‌رویم و به محضر چه کسانی مشرف می‌شویم؟ اگر این مفهوم عمیق را درک کردیم و در ادامه به  آنچه که ائمه(ع) گفته‌اند عمل کردیم، معنویت وجودی ما ارتقا می‌یابد.

زائران از خود بپرسند با تکرار سفر کربلا آیا بیشتر امام(ع) را شناخته‌اند؟

وی با اشاره به اینکه بعثه قبل از شیوع کرونا برنامه‌هایی برای معرفت‌افزایی عموم مردم در ایران و عراق اجرا می‌کرد، گفت: بعثه در حرم امام حسین(ع)، حرم حضرت عباس(ع)، خیمه‌گاه و حرم حضرت علی(ع) برنامه سخنرانی و عزاداری برگزار می‌کرد. این برنامه‌ها عمومی و برای همه مخاطبان فارسی زبان بود. یکسری برنامه‌‌های فرهنگی نیز به صورت اختصاصی توسط روحانی کاروان‌ها برای کاروان‌های ایرانی برگزار می‌‌شد که شامل مباحث قرآنی، شناخت اماکن و مدفونان در اماکن متبرکه و ... بود. یکسری برنامه‌های اختصاصی دیگر نیز ویژه نخبگان، اساتید، طلاب، دانشجویان، زوج‌های جوان در بعثه مقام معظم رهبری در عراق برگزار می‌شد.

حجت‌الاسلام حاجی‌ابراهیمی ادامه داد: جلسات آموزشی ـ توجیهی نیز قبل از سفر برای کاروان‌های اعزامی به عتبات برگزار می‌شد که اعضای کاروان در ایران با مباحث معرفتی، بایدها و نبایدهای سفر، نکاتی که زائران باید به لحاظ امنیتی، حراستی، بهداشتی، اجرایی و ...بدانند آشنا شده و با روحانی کاروان خود نیز ارتباط برقرار می‌کردند.

وی با تأکید بر اینکه در وضعیت کرونایی باید بررسی کنیم که آیا برنامه‌هایی که قبلاً اجرا می‌شد را می‌توانیم دوباره راه‌اندازی کنیم یا خیر، گفت: اعزام کاروان‌های ایرانی به عتبات در حال انجام است اما باید کمی زمان بگذرد تا بر اساس روند اعزام‌ها اجرای برنامه‌های فرهنگی را ارزیابی کنیم.  

طراحی نرم‌افزار مسابقات فرهنگی عتبات عالیات

مدیر برنامه و محصولات فرهنگی بعثه‌ مقام معظم رهبری از طراحی نرم‌افزار مسابقات فرهنگی عتبات عالیات خبر داد و گفت: از این پس این نرم‌افزار در اختیار روحانی کاروان‌های زیارتی قرار گرفته و زائران می‌توانند با استفاده از تلفن همراه خود در این مسابقات فرهنگی شرکت کنند.  

وی در پاسخ به این سؤال که آیا زائرانی که به صورت مکرر به سفر زیارتی می‌روند، از برنامه‌های آموزشی قبل از اعزام استقبال می‌کنند؟ گفت: این جلسات به طور کلی مورد استقبال زائران قرار می‌گیرد اما زائرانی که به صورت مکرر به سفر عتبات عالیات می‌روند، با توجه به شناختی که از اماکن زیارتی پیدا کرده‌اند احساس می‌کنند شناخت کافی از شهرهای مذهبی عراق دارند اما باید این مسئله را خاطرنشان کرد که در مبانی دینی توصیه شده در مراسم وعظ و خطابه امام حسین(ع) شرکت کنید؛ پس بهتر است زائران در این جلسات آموزشی و معنوی شرکت کنند، چراکه حضور در این جلسات بر اندوخته معنوی آنها می‌افزاید.

زائرانی که مکرر به عتبات می‌روند هم در جلسات آموزشی شرکت کنند

حجت‌الاسلام حاجی‌ابراهیمی ادامه داد: با حضور در جلسات آموزشی و برنامه‌های فرهنگی بعثه به غیر از آگاهی، شناخت و اطلاع پیدا کردن از آخرین اخبار مربوط به سفر عتبات، به ارتقای معنوی نیز کمک می‌شود؛ بر همین اساس زائرانی که به صورت مکرر به سفر عتبات می‌روند بهتر است در جلسات آموزشی و فرهنگی بعثه در ایران و عراق شرکت کنند؛ چراکه آخرین خبرها و اطلاعات سفر در این جلسات مطرح می‌شود.

آیابا تکرار سفر کربلا امام حسین(ع) را بیشتر شناخته‌ام؟

وی در بخش پایانی سخنان خود به زائرانی که هر سال به سفر عتبات مشرف می‌شوند، توصیه کرد که در هر سفر به این مسئله فکر کنند که اگر من جزو زائران پر سفر عتبات هستم چه بهره بیشتری از این تکرار سفر دارم و آیا هر سالی که به زیارت ائمه(ع) می‌روم، نسبت به سال قبل شناخت بیشتری از ائمه(ع) پیدا کرده‌ام؟ آیا ارتقا پیدا کرده‌ام؟

مدیر برنامه و محصولات فرهنگی بعثه‌ مقام معظم رهبری اضافه کرد: بخشی از این ارتقا با خواندن کتاب، حضور در جلسات آموزشی و وعظ و خطابه و بخشی نیز با حس و حال و دقت در عملکرد و رفتار حاصل می‌شود. برای مثال رعایت حال همسفر در سفر زیارتی نورانیت می‌آورد. اگر شما هر سال بیشتر از سال قبل رعایت همسفرتان را کردید، قطعاً نورانیت شما بیشتر خواهدشد.  

وی در پایان گفت: به روحانیون توصیه می‌کنیم به زائران این هشدار را بدهند که ممکن است این سفر آخرین سفر عمر شما باشد و از خود بپرسند آیا خداوند مجالی به ما می‌دهد که باز هم به زیارت حضرت اباعبدالله(ع) مشرف شویم؛ چون نمی‌دانیم که آیا عمرمان کفاف سفر بعدی را می‌دهد، باید از هر سفری بهره‌مندی کامل را برده و در نمازهای جماعت حرم‌ها، مراسم قرائت زیارت‌ها، دعاها و مراسم‌های مذهبی شرکت کنیم و بهره ببریم.

انتهای پیام
captcha