به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست رسانهای برگزارکنندگان طرح «نذر کتاب»، امروز، 15 آبانماه در سرای اهل قلم با حضور رضا حاجیآبادی، مدیر مسئول انتشارات هزاره ققنوس و طراح این طرح و عباس صادقی از مسئولان انتشارات قدر ولایت برگزار شد.
آغاز از یک فروشگاه کوچک
در ابتدای این نشست، حاجیآبادی به ارائه توضیحاتی راجع به پیشینه این طرح پرداخت و با بیان اینکه «نذر کتاب» از فروشگاهی کوچک در میدان هفتتیر آغاز شد، افزود: که کتابهای نذر شده میان مردمی که در ایستگاه اتوبوس آن حوالی بودند، توزیع میشد.
وی در ادامه به فلسفه اجرایی این طرح اشاره کرد و با بیان اینکه توجه به غذای روح مردم بسیار با ارزشتر از رسیدگی و تهیه غذای جسم است، اظهار کرد: چند سالی است که با کمک برخی دوستان انتشاراتی و غیردولتی خود به اجرای این طرح ارزشمند اقدام کردیم که متاسفانه همانند بسیاری دیگر از امور که با دولتی شدن ضعیف میشود، در سال گذشته با ورود وزارت ارشاد به این طرح، این رویکرد به شکل مورد انتظار اجرایی نشد.
حاجیآبادی به نام این طرح اشاره کرد و افزود: سنت حسنه پخش نذری از دیرباز در میان ما وجود داشت و ما در این طرح تلاش کردیم که مسیر آن سنت را به سمت و سوی غذای روح جامعه ببریم. البته از فوائد دیگر این طرح میتوان به جلوگیری از قطع بیرویه درختان به منظور تولید کاغذ و مطالعه یک کتاب مفید توسط شمار بیشتری از افراد اشاره کرد.
مدیرمسئول انتشارات هزاره ققنوس با اشاره به نقدی که طی سالهای گذشته به نحوه حمایت از هیئتهای مذهبی داشته است و آن اینکه توجه به غذای روح به اندازه غذای جسم و حتی بیشتر از آن اهمیت دارد، اظهار کرد: امسال رایزنیهایی با شهرداری تهران به عمل آمد و با همکاری مشاور شهرداری و مدیرکل فرهنگی شهرداری، غرفهای در نمایشگاه «عطر سیب» به «نذر کتاب» اختصاص یافته است.
مطالعه و تقریظ کتاب توسط 5 نفر
حاجیآبادی اظهار کرد: براساس این طرح، افرادی که این کتابها را دریافت میکنند باید پس از خواندن، آن را در اختیار نفر بعدی قرار دهند که پنجمین فرد به نیت پنج تن آلعبا صاحب آن کتاب محسوب میشود و میتواند آن را در اختیار کتابخانه قرار دهد.
مدیرمسئول انتشارات هزاره ققنوس ادامه داد: در این طرح ناشران و مؤلفان، کتابهای خود را با 50 درصد تخفیف در اختیار ستادی به نام «ستاد نذر کتاب» قرار میدهند و این ستاد پس از بررسی، موارد تائید شده را به چرخه نشر و توزیع وارد میکند و با شناسایی خیران و برخی نهادها و سازمانهای مرتبط و معرفی این آثار، کتابها در اختیار مردم قرار میگیرد.
وی به هزینه بسیار بالا توسط مردم و نهادهای گوناگون در ماه محرم اشاره کرد و افزود: هزینه مال و اموال و حتی جان در مسیر سیدالشهدا(ع) بسیار باارزش است، اما فراموش نشود که قیام عاشورا و اتفاقات کربلا در درجه اول برای اصلاح امور و فرهنگ است و چقدر خوب بود اگر تنها درصدی از این هزینهها برای ترویج فرهنگ عاشورا صرف شود.
حاجیآبادی که یکی از پایهگذاران این طرح است با اشاره به اینکه طرح نذر کتاب برای اولین بار به صورت محدود از دی 88 در ماه محرم و با هدف ادای دین به فرهنگ عظیم عاشورا به اجرا درآمد، گفت: این طرح ابتدا با حدود شش عنوان کتاب آغاز شد و هماینک با توجه به استقبالی که صورت گرفته، امسال به پنجاه عنوان اثر و شش ناشر بزرگ، رسیده است.
استقبال بیشاز حد تصور
مدیرمسئول انتشارات هزاره ققنوس افزود: کتابها یا از سوی خود افراد خیر یا توسط ستاد نذر کتاب توزیع میشود و قیمت کتاب در عنوانهای منتشر شده از هزار تومان تا 18 هزار تومان است که 50 درصد آن را ناشر نذر میکند و 50 درصد باقیمانده را مردم نذر میکنند و نذر مردم در این نذر فرهنگی میتواند از یک جلد کتاب با هر قیمتی که متقاضی میخواهد، شروع شود.
وی همچنین از استقبال بیش از حد تصور برگزارکنندگان این طرح خبر داد و گفت: به دلیل استقبال بالاتر از حد انتظار از این طرح، ما تعداد زیادی کتاب به خیرین و نذرکنندگان بدهکار شدهایم که قول تحویل آنها در ستاد برگزار طرح نذر کتاب را دادهایم.
حاجیآبادی همچنین از اطلاعرسانی مطلوب رسانهای این طرح اظهار تشکر و اظهار کرد: به لحاظ مناسبتی نیز این طرح با ایام محرم و هفته کتاب، همزمان شده است که ذات این طرح تلفیقی از این دو واقعه مهم یعنی ترویج فرهنگ عاشورایی و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است.
آش ریخته را نذر امامزاده نکردهایم
مدیر مسئول انتشارت هزاره ققنوس تأکید کرد: این طرح به هیچ وجه شباهتی به طرحهای هدیه کتاب، و توزیع رایگان کتابهای مانده در انبارها ندارد و ما قصد نداریم روغن ریخته را نذر امامزاده کنیم، بلکه تلاش میکنیم بهترین آثار موجود در حوزه فرهنگ عاشورایی را به مخاطبان آن عرضه کنیم و دقیقاً به همین دلیل است که کمیتهای برای نظارت به آثار عرضه شده تشکیل شده که از ورود آثار با کیفیت پایین جلوگیری میکند.
وی همچنین از همه فعالان حوزه نشر، خیرین فرهنگی و نهادها و سازمانها دعوت کرد تا در ترویج این فرهنگ ارزشمند اقدام کنند و ادامه داد: به شرط موافقت دوستان دیگر این طرح به سایر حوزهها نیز گسترش مییابد و میتوان آن را در روز کودک و نوجوان با عرضه آثار فاخر این حوزه همراه کرد و مثالهای دیگر از این قبیل.
برخی مسئولان به دنبال ژست خبری هستند
حاجیآبادی در بخش پایانی سخنان خود به انتقاد از برخی ژستهای خبری مسئولان پرداخت و تصریح کرد: متأسفانه برای مسئولان تنها ارائه آمار اهمیت دارد و خیلی وارد چگونگی انجام، آسیبشناسی و ترویج صحیح یک فرهنگ نیستند. بنده این طرح را سال 88 نیز در نشست ستاد هفته کتاب مطرح کردم که یکی از سازمانها، با برداشت ناصواب از این طرح، آثار در انبار مانده و دست دوم خود را میان روستاها توزیع کرد که این کار مصداق عملی آش ریخته را نذر امامزاده کردن است.
وی با بیان اینکه باید از تظاهرات بیرون بیاییم و وارد عملیات شویم، اظهار کرد: عرصه فرهنگ جامعه ما نیاز به عمل دارد. پیش از این نیز گفتهام که اگر میخواهیم فرهنگ یک جامعه را نابود کنید، لازم به کتابسوزی نیست، فقط کافی است تا کاری کنیم تا کسی کتاب نخواند و متأسفانه مردم ما امروز خیلی کتاب نمیخوانند.
در این مراسم همچنین عباس صادقی به ایراد سخن پرداخت و دلیل ورود انتشارت قدر ولایت به این طرح را تلاش برای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی بیان کرد و ادامه داد: با اطلاعرسانی بهتر، قطعاً برای دورههای بعدی این طرح، ناشران بیشتری در آن شرکت میکنند.
وی همچنین اظهار کرد: در این ایام هزینههای بسیاری انجام میشود که جای هزینهکردهای فرهنگی خالی به نظر میرسد و ما نیز امسال متوجه برگزاری طرح نذر کتاب شدهایم و به آن پیوستیم که امید است در سالهای بعد گسترش بیشتری داشته باشد. البته ما تجربه برپایی نمایشگاهها و فروشگاههایی را در سطح کشور داریم که در انجام هر چه بهتر این طرح میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.