به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم اختتامیه کنگره بینالمللی علامه ابن شهر آشوب ساروی شنبه، دوم آذرماه، در سالن همایشهای مدرسه دارالشفا و با سخنرانی آیتالله جوادی آملی، استاد برجسته حوزه علمیه قم و حضور آیتالله حسینی بوشهری مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور، آیتالله سید احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران، استانداران قم و مازندران و جمعی از اساتید، فضلا و طلاب حوزه علمیه قم برگزار شد.
بنا بر این گزارش، یکی دیگر از سخنرانان این همایش سید مرتضی اسماعیلی طبا، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم بود که در سخنانی به تشریح چگونگی برگزاری این کنگره پرداخت.
آیتالله العظمی جوادی آملی در سخنانی بیان کرد: ابن شهرآشوب مازندرانی از بزرگترین مفاخر علمی تشیع است که خدمات بسیاری به قرآن و اهل بیت(ع) و نشرمعارف دین کرد.
وی افزود: ابن شهر آشوب جمع بین فقه اکبر و اصغر است؛ او در مقابل جریان فتنه آمیزی که علیه فرهنگ اسلامی ایجاد شد، ایستاد و از رواج این مباحث غلط و انحرافی جلوگیری کرد.
این مرجع تقلید یادآور شد: تفکر کلامی ابن شهرآشوب باعث شد که ایشان به شیخالطائفه مبدل شود؛ راهی که او رفت را خیلی از بزرگان و علما و مشاهیر نتوانستند طی کنند و به همین جهت کلام و تحقیق وعلوم عقلی را ذبح کردند.
جوادی آملی اظهار کرد: در راه کسب معارف علم و دین باید سلوک و طریق درستی را طی کرد که به شخصی مثل ابن شهرآشوب منتهی شد؛ اگر این سلوک به خوبی طی نشود قطعا کسی به جواب درست هم نمیرسد.
وی با اشاره به آثار تفسیری ابن شهرآشوب تصریح کرد: فعالیتهای تفسیری او شگرف است؛ کسی نباید گمان کند که تفسیر آسان است؛ تفسیر از فقه و اصول به مراتب سختتر است؛ کسی نباید فکر کند که تفسیر را با مطالعه میتوان حل کرد؛ قبل از مراجعه ما به روایت باید به خود قرآن مراجعه کنیم.
این مفسر قرآن اظهار کرد: ائمه اطهار(ع) فرمودند که هر چیزی که از ما نقل میشود را به قرآن ارایه کنید که اگر با قرآن تطابق نداشت و ضد آن بود رد کنید؛ چرا که جاعلان بسیاری هستند که برای تخریب شخصیت این بزرگان اقدام به جعل حدیث میکردند.
وی گفت: ابن شهرآشوب با همین پیش فرض اعجاز قرآن را اثبات و مشخص کرد که چون اختلافی در کلام خدا نیست پس اعجاز است؛ هر فقیهی نیز برای استنباط حکم باید مراحلی را طی کند که این مراحل شامل رجوع به قرآن، تفسیر قرآن با قرآن، رجوع به روایت، تطبیق روایت به روایت و بعد ارایه عصاره روایت به قرآن و ارزیابی نهایی و در نهایت صدور حکم است.
جوادی آملی یادآور شد: ظرافت ابن شهرآشوب آن است که در آثار او تمام اقوال و احکام و آثار مرتبط با خداوند و قرآن یک دست بود؛ فعل و قول و حکم و اثر خدا یک دست است و او از برهان نظم به بهترین شکل بهره برده است و نظم شاکله اصلی تفکرات و آثار او را تشکیل میدهد.
پس از سخنرانی آیتاللهالعظمی جوادی آملی، با حضور آیتالله طبرسی نماینده ولی فقیه در مازندران و آیتالله حسینی بوشهری و خاتمی چند اثر علامه ابن شهر آشوب رونمایی شد.
ترجمه نفیس المناقب آل ابیطالب(ع) در 6 جلد، متشابهات القرآن شامل تفسیر آیههای متشابه و مورد اختلاف در چهار جلد، فقه القرآن شامل آرای فقهی این علامه بزرگ و دیوان اشعار ابن شهر آشوب مجموعه این کتابها را تشکیل میدادند.
علاوه بر این آثار، کتابهایی هم به صورت جنبی در حاشیه این کنگره تدوین و منتشر شده بودند که از آن جمله میتوان به شناسنامه مصور علمای مازندران از دوران قاجار تا امروز، تاثیر حیات علمی و عملی ابن شهر آشوب بر نسل جوان، پاسخهای شیخ مفید به پرسشهای دینی مردم ساری و زندگینامه 160 شهید روحانی مازندرانی اشاره کرد.