کد خبر: 1321459
تاریخ انتشار : ۰۲ آذر ۱۳۹۲ - ۱۸:۱۴
صالحی:

جلال نمادی برای روشنفکران است

گروه ادب: معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد گفت: جلال پرچم و نمادی است برای کسانی که می‌خواهند روشنفکر بوده و از نوع گرته‌برداران و ترجمه محض نباشند.


به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم پایانی ششمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری با حضور علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر و حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم درباره شخصیت جلال آل‌احمد گفت: جلال شخصیتی بود که نام و یادش در تاریخ این سرزمین مانده و خواهد ماند؛ چون او بسیار متفاوت و متمایز بود.

وی افزود: ویژگی‌های شخصیت جلال به چند بخش قابل تقسیم است؛ نخست اینکه جلال از دو بیماری یا مشکل رایج در عرصه فکر و روشنفکری یعنی تعصب و تلون به دور بود. برخی‌ها در حیطه روشنفکری با همه ادعای آزادی‌خواهی، گرفتار تعصب هستند، برخی به اقتضای گذر روزگار نیز گرفتار بیماری تلون هستند.

وی جلال را حقیقت‌گرا و منصف خواند و اظهار کرد: این وجه بزرگی از زندگی جلال است؛ چرا که جلال دغدغه‌مند سنت بود و ریشه در تاریخ خود داشت و از تاریخ این مرز و بوم تغذیه می‌کرد و به آن وفادار بود.

صالحی تصریح کرد: جلال نمونه‌ای از روشنفکر بومی بوده و منظرها و نگاهش وارداتی نبود. مسئله‌ها و راه‌حل‌هایش نیز این گونه بودند و به این صورت بود که جلال پرچم و نمادی جز برای کسانی که می‌خواهند روشنفکر و نه از نوع گرته‌برداران و ترجمه محض باشند است.

وی ادامه داد: جلال با مردم راحت بود، در حالی که برخی می‌خواستند با تکلف ادای مردمی بودن را درآورند، اما جلال راحت با مردم زندگی می‌کرد و جزئی از مردم بود و با مردم زیست و ماندگار شد و دوری او از کانون‌های جذب قدرت در زمانه خودش بود، افرادی بودند به توجیه یا تهدید و تطمیع، جذب قدرت‌های فاسد زمان شدند، اما جلال منزه زیست و منزه ماند.

صالحی در ادامه گفت: روحیه معلمی جلال برای نسل پس از خود بود. آنان که از جلال خاطره دارند می‌دانند جلال چگونه معلمی بی‌ادعا برای نسل جوان پس از خود بود. بسیاری از افراد از محضر جلال درس‌ها گرفتند و جلال در آن هیچ نقشی نداشت.

وی گفت: شهامت و صراحت جلال بی‌مانند یا حداقل کم‌مانند بود. جلال در گیر و دار دودوزه‌‌بازی‌های سنتی و مدرن زندگی نکرد و اهل نفاق و ریا نبود و تظاهر نمی‌کرد، همان بود که بود؛ در هر دوره از زندگی‌اش با تمام فراز و نشیب‌ها در پی سبک خاص نوشتن بود، کوتاه، بریده، صمیمی، سریع و تا حدودی نه چندان اندک عصبی و پرخاشگر؛ همگی سبکی شد به عنوان سبک جلال.

صالحی افزود: جلال سبک ادبی پدید آورد که مخصوص خودش بود. گرچه بعدها عده‌ای متکلفانه خواستند سبک او را دنبال کنند، اما سبکی را پایه‌گذاری کرد که مختص خودش بود و برخلاف برخی نویسنده‌ها که تنها در یک حوزه حضور دارند، جلال در هر حوزه‌ای که ورود می‌کرد از خود آثار درخشانی به جای می‌گذاشت.

معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد بیان کرد: نشست‌هایی از این قبیل فرصتی برای ما و نسل نو است تا نسل‌های بعد با این طلایه‌داران فرهنگ و ادب ایران بیش از پیش آشنا شوند.

captcha