سید محمدهادی ایازی، معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به عملکرد شهرداری تهران در زمینه برنامههای ترویجی عفاف و حجاب ویژه شهروندان تأکید کرد: با توجه به اهمیتی که مسئله حجاب و عفاف در حفظ و تعمیق ارزشهای دینی، فرهنگ عمومی جامعه و بهویژه در تحکیم بنیان خانواده دارد و با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری، شورای عالی انقلاب فرهنگی و شهرداری تهران و بنابر وظایف محول شده از طرف کارگروه حجاب و عفاف ستاد صیانت از امنیت عمومی و حقوق شهروندی، ادارهکل امور بانوان شهرداری تهران تلاش و کوشش گستردهای برای ترویج و تعمیق این فرهنگ با استفاده از قالبهای نوآورانه فرهنگی و اجتماعی انجام داده است.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته، کوششهای نوآورانه خوبی در این زمینه انجام شده است، افزود: به نظر میرسد این فعالیت اگر با قدرت و انسجام استمرار پیدا کنند و در عین حال همکاری سایر نهادهای متولی را نیز به همراه داشته باشد، میزان کارایی و اثربخشی برنامههای ترویجی در زمینه حجاب و عفاف را افزایش خواهند داد.
شهرداری قدمهای خوبی در راه ترویج عفاف و حجاب برداشته است
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران با بیان اینکه فعالیتهای مربوط گسترش فرهنگ حجاب و عفاف فقط در حوزه شهرداری تهران نیست، ادامه داد: دستگاههای بسیاری متولی امر توسعه و ترویج فرهنگ حجاب و عفاف در جامعه هستند که شهرداری تهران بر اساس مأموریتهای خود در این راستا گامهای ارزشمندی را برداشته است.
وی افزود: با وجود این تلاشها، هنوز خلأهایی در این زمینه وجود دارد که باید نکاتی چون انسجام و یکپارچگی در برنامهها و خدمات، توجه به درازمدت بودن برنامهها، تولید خروجیهای ماندگار، توسعه زیرساختها و مکملهای مناسب، توجه به مشارکت شهروندان در طراحی و اجرای برنامهها و تولید محصولات و صنایع فرهنگی مناسب و مؤثر مدنظر قرار گیرد.
ایازی با اشاره به اینکه راهکارهای توسعه و ترویج فرهنگ حجاب و عفاف به متغیرهای فرهنگ برمیگردد، اظهار کرد: در تعیین راهکارها لازم است که به ظرفیت راهکارهای فرهنگی توجه شود. یعنی نهادهای فرهنگی و اجتماعی، لازم است بتوانند راهکارهایی را طراحی کنند که قادر باشد با صنایع فرهنگی و نفوذ رسانهها و گرایشهای خرده فرهنگی و انواع سبکهای مردم پسند زندگی، رقابت کرده و مواجهه مؤثر داشته باشد.
ضرورت معرفی طرحها و تیپهای بومی نوآورانه
وی افزود: مثلا در مواجهه با این سبکهای جدید، نهادها و برنامهریزان فرهنگی هم باید بتوانند، مبتنی بر آداب زندگی اسلامی، به تنوعبخشی الگوها، معرفی طرحها و تیپهای بومی نوآورانه و خلق و عرضه انواع صنایع فرهنگی جذاب بومی برای شهروندان بپردازند. البته این کار، لازم است در کنار فراهم ساختن پیش نیازها و مکملهای اجتماعی انجام شود تا میزان تأثیرگذاری راهکارهای فرهنگی افزایش پیدا کند.
وی گسترش اماکن عمومی، بوستانها و مراکز ورزشی مختص بانوان، ایجاد مراکز مشاوره محلی، افزایش تسهیلات حمل و نقل شهری ویژه بانوان به منظور تأمین آسایش بیشتر آنان، فعالیتهای ترویجی در این زمینه شامل ترویج فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر، تولید محصولات فرهنگی را از عمده برنامههای شهرداری تهران در زمینه گسترش فرهنگ حجاب و عفاف عنوان کرد.
رویکردهای 14 گانه برنامه پنج ساله دوم فرهنگی - اجتماعی شهر تهران
ایازی در بخش دیگری از سخنان خود سپس رویکردهای چهاردهگانه برنامه پنج ساله دوم فرهنگی - اجتماعی شهر تهران را برشمرد که تقویت هویت اسلامی - انقلابی و ایرانی، ارتقای سطح عمومی و باورهای دینی، توسعه مدیریت یکپارچه شهری، تولید اندیشه و دانش شهری، بهبود سبک زندگی شهروندان، توسعه مشارکتهای شهروندی، تحکیم بنیان خانواده، توسعه گروههای اجتماعی و توانمندسازی اقشار آسیبپذیر، ترویج سلامت جامعه محور و ... از آن جمله است.
معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری سپس محورهای برنامه پنج ساله دوم فرهنگی اجتماعی شهر تهران را شامل توسعه مشارکت شهروندی در قالب افزایش مشارکت شهروندان در فعالیتهای اجتماعی، فرهنگی و هنری با رویکرد محله محوری معرفی و عنوان کرد: در بخش فرهنگ و هنر نیز توسعه و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی به ویژه افزایش سهم مطالعات دینی را در دستور کار قرار دادیم.
ایازی بر ضرورت ترویج و گسترش ارزشهای دینی، ملی و انقلابی در بین شهروندان تأکید و تصریح کرد: از دیگر محورهای برنامه پنج ساله دوم فرهنگی اجتماعی شهر تهران بهبود کیفیت گذران اوقات فراغت شهروندان، ارتقای سلامت شهری و ترویج شیوه زندگی سالم، اعمال مدیریت یکپارچه فرهنگی اجتماعی در شهرداری تهران، مطالعات و پژوهشهای فرهنگی اجتماعی، توجه به زنان، خانواده و سبک زندگی شهری، بهبود سبک زندگی و توانمندسازی بانوان و آموزشهای شهروندی است.
ترویج فرهنگ اسلامی ــ ایرانی؛ مبنای برنامههای شهرداری تهران در پنج سال آینده
وی در پایان ارتقای شاخصهای توسعه اجتماعی، فرهنگی و ترویج فرهنگ اسلامی - ایرانی را مبنای برنامههای شهرداری تهران در پنج سال آینده ارزیابی و عنوان کرد: گسترش ورزش همگانی و تفریحات ورزش و تأمین سرانه فضاهای فرهنگی هنری و رسیدن به سرانه مطلوب در شهر تهران با مشارکت بخش خصوصی و تعاونیها نیز در دستور کار قرار دارد.