کد خبر: 1330151
تاریخ انتشار : ۱۲ آذر ۱۳۹۲ - ۱۸:۲۲

نقش پررنگ اِلمان‌های ایرانی و شیعی در آثار نمایشگاه «نیایش»

گروه خبرنگاران افتخاری/ مهدیه احمری: نقاشی‌های هنرمند استان مرکزی با عنوان «نیایش» روز دوشنبه، 11 آذرماه ساعت 16 در نگارخانه ابوالفضل عالی افتتاح شد و تا 23 آذرماه برپاست.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، محسن غلامی، هنرمند استان مرکزی در خصوص برگزاری نمایشگاه خود گفت: حدود 14 سال است که با موضوع نیایش که عنوان این نمایشگاه است کار کرده‌ام. نیایش دغدغه هر انسانی است و تمام تلاش من بر این است که خدا را از زاویه نقاشی بشناسم.
وی ادامه داد: مبانی نقاشی از دل طبیعت گرفته شده‌اند که خالق طبیعت نیز خداست و اصول بسیاری همچون تناسبات، نظم و هندسه در طبیعت وجود دارند که سبب می‌شوند با زاویه دیگری به خدا نزدیک شویم.
غلامی با بیان اینکه تلاشم بر این بود که قدمی در عرصه نیایش بردارم، تصریح کرد: واژه نیایش واژه‌ای جهان شمول است و همه موجودات را در برمی‌گیرد. سعی کردم در آثارم از اِلمان‌های ایرانی و شیعی استفاده کنم. برای اینکه ایرانی بودن و شیعی بودن در آثار نمود پیدا کند از مُهر استفاده کردم.
این هنرمند اظهار کرد: مُهر در فرهنگ ما جایگاه خاص خود را دارد. از مهری که در نماز از آن استفاده می‌شود و از مهرهای چاپی در آثارم استفاده کردم. چون هر عملی می‌تواند نیایش محسوب شود لذا آثار ازموضوعات متنوعی برخوردارند.
وی با بیان اینکه دایره و مربع در کارهایم دیده می شود گفت: دایره و مربع دو نماد برجسته در هندسه اسلامی هستند. زمانی که به کعبه از زاویه بالا نگاه کنیم هندسه مربعی شکل کعبه و چرخش طواف کنندگان به شکل دایره دیده می‌شود.
هنرمند استان مرکزی ادامه داد: ترکیب دایره و مربع در معماری گذشته وجود داشه است که کنار هم قرار گرفتن این دو شکل هندسی همان شکل ماندالا را به ذهن متبادر می کند که در شرق جایگاه والایی دارد.
غلامی با اشاره به حدیثی از امام صادق(ع)، اظهار کرد: از امام صادق پرسیدند که چرا کعبه چهارگوش است؟ امام فرمودند «برای اینکه بیت‌المعمور چهارگوش است» دوباره از امام پرسیدند که چرا بیت‌المعمور چهارگوش است؟ امام فرمودند «برای آنکه عرش چهار گوش است» باز از امام پرسیدند که چرا عرش چهارگوش است؟ امام فرمودند «برای آنکه هر یک از گوشه ها تسبیحات اربعه است».
وی افزود: برای همین در آثار سعی شده است همانطور که قاب آثار چهارگوش هستند عناصر داخل آثار ترکیب دایره و مربع باشد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه مهر برای عوام نیز عنصری شناخته شده است، عنوان کرد: از مهر به عنوان دریچه‌ای برای ورود به تابلو استفاده شده است. مهرها تنها چینش نشده‌اند و سعی شده تا کمپوزسیون حفظ شود. اگر کسی با مهر آشنایی نداشته باشد از دیدگاه تخصصی متوجه خواهد شد که در چینش مهرها ساختار زیباشناسی در نظر گرفته شده است.
این هنرمند در پایان جمله‌ای از آندره ژید را بیان کرد و گفت: آرزو دارم که به این جمله از آندره ژید نزدیک شوم؛ «هنر حاصل همکاری خدا و انسان است؛ هر چقدر نقش انسان در هنر کم‌رنگ‌تر باشد اثر هنری‌تر می‌شود». در بسیاری از مواقع فکر می‌کنیم که حضور نقاش و هنرمند باید پررنگ باشد تا اثری خلق شود ولی با این تعریف هر چقدر خودمان کم‌رنگ‌تر در خلق اثر باشیم به نیایش نزدیک‌تر می‌شویم.
یادآور می‌شود، علاقه‌مندان برای بازدید از این نمایشگاه می‌توانند به جز روزهای تعطیل از ساعت 9 تا 18 به آدرس نرسیده به پل حافظ، خیابان سمیه، نگارخانه ابوالفضل عالی حوزه هنری مراجعه کنند.

captcha