محمدرضا داودآبادی، عضو هیئت مدیره اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در مورد جایگاه معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به ساختار فعالیتهای قرآنی کشور بعد از تصویب منشور توسعه فرهنگ قرآنی و انسجام یافتن این فعالیتها اشاره کرد و گفت: بر اساس این منشور حوزههای فعالیتهای قرآنی شامل، آموزش، تبلیغ، ترویج، پژوهش و آموزش عالی قرآن احصاء شدهاند و شرح وظیفه و تولیتی برای هر یک از این حوزهها مشخص شد.
پیشبرد فعالیتها با تشکیل کمیسیونها
وی در ادامه افزود: در واقع سه کمیسیون تبلیغ و ترویج به ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، کمیسیون آموزش عمومی به ریاست وزیر آموزش و پرورش و کمیسیون پژوهش و آموزش عالی به ریاست وزیر علوم و وزیر بهداشت زیر نظر شورای توسعه فرهنگ قرآنی درست شد تا در اجرای فعالیتهای قرآنی پیشبرد و هماهنگیهای موجود را افزایش دهند.
نقش هماهنگسازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
داودآبادی با تأکید بر اینکه در اولین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی که با حضور رئیسجمهور وقت برگزار شد، بر نقش هماهنگسازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر وزارتخانههای عضو کمیسیونهای سهگانه تأکید شده بود، تصریح کرد: طبیعی است که وقتی به یک وزارتخانه مسئولیتی در این اندازه واگذار میشود تا یک کار فراسازمانی را انجام دهد، ساختارهای اجرایی لازم هم باید در وزارتخانه به وجود بیاید، به همین دلیل بود که برخی وزارتخانهها موظف شدند یک ادارهکل قرآنی تشکیل دهند و جایی هم مثل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز موظف شد با توجه به وظایف محول شده، ساختار اجراییاش ارتقاء پیدا کند و معاونت قرآن و عترت شکل بگیرد.
تغییر ساختار معاونت قرآن و عترت فاجعهبار است
عضو هیت مدیره اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور در ادامه با بیان اینکه اگر بخواهیم خللی در اجرای برنامهها و یا تغییر ساختار این معاونت وارد کنیم، دست به یک کار فاجعه بار زدهایم، اظهار کرد: اگر به قصد تغییر ساختار در معاونت قرآن و عترت، به هر شکل ممکن دست بزنیم؛ یک بازگشت به عقب بسیار فاجعه انگیز خواهد بود و شاید به جرئت بتوان گفت که این کار خیانت به قرآن و فعالیتهای قرآنی در کشور باشد؛ زیرا این ساختارها و ساختارهایی که به واسطه شورای توسعه فرهنگ قرآنی به وجود آمده است، یک روزه نبوده و بر اساس یک پژوهش ده ساله به وجود آمدهاند که در جلسات متعدد کارشناسی و چکشکاری شدهاند، بنابراین بعید میدانم فردی جرئت چنین عقبگردی را داشته باشد.
عمر کوتاه معاونت قرآن و عترت
وی در ادامه به عمر کوتاه معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اشاره و عنوان کرد: عمر این معاونت چیزی بیشتر از یک سال نیست، زمانی که یک ساختار ایجاد میشود، برای به دست آوردن خروجیهای آن باید یک فرصت مناسب جهت استقرار و تثبیت به آن داده شود و هنوز آن فرصت لازم برای مشاهده خروجیهای معاونت قرآن و عترت امکانپذیر نشده است؛ یعنی هنوز در مورد مشاهده عملکرد و دیدن خروجیها از این معاونت زود است.
بلاتکلیفی معاونت قرآن و عترت
داودآبادی در ادامه به بلاتکلیفی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مقطع زمانی فعلی اشاره کرد و گفت: هنوز مشخص نشده است که معاونت فعلی ابقاء خواهد شد و یا یک معاون جدید قرار است معرفی شود. به نظر بنده این امر نیز در مشاهده خروجیها اثرگذار است؛ یعنی این مدت نزدیک به چهارماهی که از دولت جدید گذشته است را نیز باید به زمانهای از دسته رفته که نباید در عمر معاونت به حساب بیاید اضافه کرد، زیرا از آن مدت این معاونت بلاتکلیف مانده است.
عضو هیئت مدیره اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور خاطرنشان کرد: هنوز فرصتی برای معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد به جهت نداشتن زمان کافی برای تثبیت و استقرار فراهم نشده است تا به وسیله آن بخواهیم دستاوردها یا عملکردهای آن را مورد بررسی قرار دهیم.
بلاتکلیفی باعث اختلال در انجام مأموریتها و فعالیتها
وی در بخش دیگری از این گفتوگو مهمترین مسئله حال حاضر جامعه قرآنی را مشخص شدن وضعیت معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد عنوان کرد و ادامه داد: کسی که مسئولیت این معاونت را برعهده دارد، باید وضعیت خود را بداند تا بر اساس آن برنامهریزی انجام دهد. اگر الان پیشنهاد یک ادارهکل را در این معاونت به فردی ارائه کنید، محال است آن فرد بپذیرد؛ زیرا از آینده معاونت با خبر نیست و نمیداند معاونت فعلی ادامه دارد یا نه و یا معاونت آینده این فرد را مورد استفاده قرار میدهد یا خیر.
داودآبادی تصریح کرد: تا زمانی که این بلاتکلیفی وجود داشته باشد، وضعیت به همین شکل ساکن باقی خواهد ماند و در واقع بلاتکلیفی باعث اختلال در انجام مأموریتها و فعالیتها خواهد بود؛ بنابر این اولویت اصلی و مهمترین کار از بین بردن این بلاتکلیفی است.
عملکرد نامناسب دلیلی بر ضعف آن نهادها نیست
عضو هیئت مدیره اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور در ادامه خاطرنشان کرد: زمزمههای شنیده میشود که برخی نهادها و سازمانها که تعدادشان هم بسیار کم است و داعیهای در فعالیتهای قرآنی داشتهاند و مخالف منشور بودهاند، روح وضعیت جدید برای آنها قابل قبول و قابل پذیرش نیست، اگر شما نقدهای آنها را نگاه کنید، عملکرد برخی نهادها و سازمانها را زیر سؤال بردهاند و بر این باورند که مظروفهای تعریف شده مناسب نبودهاند، در حالی که این نقد یک نقد کاملاً اشتباه است.
وی گفت: عملکرد نامناسب دلیلی بر ضعف آن نهادها نیست و نباید گفت چون این عملکرد به نتیجه قطعی منتهی نشده است، پس ظرف اشتباه در نظر گرفته شده است، اگر اینگونه بود باید الان وزارت اقتصاد را به دلیل اینکه عملکرد نامناسبی داشته است را تعطیل کنیم یا بگوییم آموزش و پرورش در تربیت فرزندان ما بعد از انقلاب عملکرد رضایتبخشی نداشته است؛ پس باید آن را تعطیل کنیم. منظور بنده این است که برخی زمزمهها وجود دارد که با وجود نهاد و سازمان قرآنی خاصی، نباید معاونت قرآنی شکل میگرفت در واقع این زمزمهها به دنبال تضعیف جایگاه معاونت است.
طرح وزارت قرآنی عامل تضعیف معاونت قرآنی
داودآبادی در پایان تصریح کرد: از سوی دیگر افرادی هم هستند که همیشه مطرح میکنند که ما باید وزارت قرآنی داشته باشیم و معاونت کفایت نمیکند، این افراد نیز در پی تضعیف معاونت هستند، بالاخره در دولت جمهوری اسلامی یک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیشتر نداریم و اگر قرار است بپذیریم که در نظام اسلامی به مسئله دین مردم نیز اهمیت داده میشود، دولت نمیتواند بگوید نسبت به فعالیتهای قرآنی بی تفاوت است و باید پاسخگو باشد. معاونت و تثبیت جایگاه آن بر جذب نیروهای کارآمد به معاونت قرآنی کمک خواهد کرد و اسم و ساختار به تنهایی هیچ وقت کار نخواهد کرد، بلکه منابع انسانی هستند که میتوانند عامل توسعه شوند؛ بنابراین اگر آدمهای قوی جذب این حوزه شوند که تا الان نشدهاند، قطعاً در آینده تحول مورد نظر ایجاد خواهد شد.