به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حسن ربیعی، مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل سازمان اوقاف و امور خیریه کشور امروز، سوم دی ماه، در نشست خبری که به مناسب همایش وقف و رسانه برگزار شده بود، اظهار کرد: این همایش هشتم دی ماه جاری، با حضور ضرعامی، رئیس سازمان صدا و سیما در تالار وحدت برگزار میشود.
وی از دیگر بخشهای این همایش را تجلیل از مدیران رسانههای برتر و فعال در حوزه وقف دانست و گفت: از خانواده کاظم معتمدنژاد، پدر علم ارتباطات نیز در این مراسم تجلیل به عمل میآید. این همایش با شعار«وقف، رسانه و حماسه اقتصادی» برگزار میشود و مهم ترین هدف ما آسیب شناسی وضعیت وقف و موقوفات در کشور است.
ربیعی در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح وضعیت وقف و موقوفات در سایر ملل، ادیان و آئینها اشاره و عنوان کرد: نوعدوستی و خیرخواهی امری فطری است و عمل واقف از خواستگاه فطری بشر نشأت میگیرد.
وقف از فراگیرترین سنتهای بشری
وی با اشاره به وجود مفهوم وقف در تمامی فرهنگها اظهار کرد: وقف وجه تکامل یافته امور خیریه و وجه دوام آن است. در واقع وقف یکی از فراگیرترین سنتهای بشری بوده و هست. وقف حتی در ادیان یهودی و مسیحیت نیز وجود داشته است. در ایران موقوفاتی از زمان یهودیان و مسیحیان وجود دارد.
مدیرکل روابط عمومی و اموربینالملل سازمان اوقاف و امور خیریه کشور با تأکید بر اینکه در آئینهای زردنشتی و بودا نیز در زمینه وقف فعالیت شده است گفت: در کتاب اوستای زرتشتیان، وقف به صورت قانونی مدون تنظیم شده است. در کرمان و یزد نیز موقوفاتی از زردتشتیان به جامانده است.
وقف سبب توسعه همه جانبه ملل
وی وقف را سبب توسعه همه جانبه ملل دانست و گفت: بودجه کشورهای مختلف را به سه بخش دولتی، خصوصی و نهادهای خیریه و مردم نهاد تقسیم میشود و در برخی کشورها بخشی از بودجه از وقف و موقوفات برنامهریزی میشود.
ربیعی به عملکرد برخی سازمانهای مردم نهاد و خیرخواهانه اشاره و عنوان کرد: یونیسف، یونسکو، سازمان جهانی بهداشت و ... با هدف رفع آلام مردم فعالیت میکنند و چنین مؤسسات خیریهای در نزدیک به 100 کشور دنیا شعبه دارند.
مدیرکل روابط عمومی و اموربینالملل سازمان اوقاف و امور خیریه کشور ادامه داد: بنیانگذارمایکروسافت از سال 2006 تا کنون 33 میلیارد دلار به بنیادی که خود به عنوان برگترین انستیتوی جهان با هدف افزایش تندرستی و کاهش تهیدستی در جهان دایر کرده، کمک کرده است و هر ساله نیم درصد از درآمد خود را وقف میکند.غرب در 100 سال گذشته دریافته است که همه مشکلات نباید به دوش دولت باشد و مردم مرجع نیز باید به صحنه بیایند.
ربیعی به وضعیت وقف در ایران اشاره و عنوان کرد: وقف در زمان سلجوقیان، صفویه و قاجاره رونق یافت بود اما در زمان افشاریان و دوره اول و دوم پهلوی به شدت دچار لطمه و آسیب شد. به طوری که در زمان پهلوی دوم بسیاری از زمینهای وقفی توسط دولت مصادره و برخی نیز در قالب طرح اصلاحات ارضی به مردم واگذار شد.
وضعیت امروز وقف در کشورمان نامناسب است
وی وضعیت امروز وقف در کشورمان را نامناسب ارزیابی و عنوان کرد: در کشور ما با وجود عقبهای که در رابطه با وقف وجود دارد و خدماتی که وقف برای کشور ما به همراه داشت، هنوز توجه جدی به این مسئله صورت نگرفته است و در سیاستهای کلی و کلان کشور و بودجهریزی به آن توجه نمیشود.
وی با تأکید بر اینکه دولتها باید وقف را برای خدمت به مردم احیا کنند نه صرفا برای اخذ درآمد و مصرف جهتدار، به ضرورت ایجاد وقفهای جدید اشاره و بیان کرد: امروز طبق گفته مقام معظم رهبری باید مبنای وقف را نیاز روز جامه قرار دهیم. سازمان اوقاف به دنبال وقفهای جمعی، کوچک برای رفع نیاز مردم، حمایت از اقشار خاص و نخبگان است.
ربیعی به تبیین برخی وقفها در زمانهای گذشته با توجه به نیازی که در جامعه وجود داشته است، پرداخت و گفت: به طور مثال مال و یا درآمدی وقف فرونشاندن خشم زوجین و یا اربابان میشده است و یا برای بیماران بی ملاقاتی وقف صورت میگرفته است تا سبب ایجاد روحیه در آنان شوند.
مدیرکل روابط عمومی و اموربینالملل سازمان اوقاف و امور خیریه کشور در بخش پایانی سخنان خود از اعلام فراخوان دومین جشنواره وقف و رسانه خبر داد و گفت: علاقهمندان از 15 دی ماه 92 تا 15 دیماه سال93 برای ارسال آثار در 10 موضوع به این جشنواره فرصت دارند.
یادآوری می شود، در بخش پایانی این مراسم از فعالان عرصه رسانه در حوزه وقف از سوی روابط عمومی سارمان اوقاف و امور خیریه تجلیل به عمل آمد.