حجتالاسلام والمسلمین روحالله بیگیئیلانلو، رئیس فراکسیون وقف مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به بحث درباره اثرات اقتصادی وقف پرداخت و گفت: در تعریف وقف گفته میشود که وقف عملی است صالح و باقی و مصداق روشنی از تعاون و همکاری است.
وی افزود: وقف انفاقی عاری از منت، احسانی خالی از اذیت و به دور از تخریب شخصیت دیگران، تصدقی دائمی، مستمر و بیریا، وامی بدون اضطراب بازپرداخت و تعدیل ثروتی با رضایت و رغبت است و از این طریق با اختلافات فاحش طبقاتی مبارزه میشود.
وی درباره دلایل اهمیت وقف عنوان کرد: یکی از شاهکارهای قوانین اسلام که براساس تعاون و حس نوعدوستی بنا شده است و در دنیای امروز نیز شایان توجه فراوان میباشد، موضوع وقف یا باقیات الصالحات است. هدف اصلی از وقف، تأسیس و تثبیت محل سکونت، منبع ارتزاق و تأمین قسمتی از نیازمندیهای عمومی طبقاتی است که باید به نحوی حمایت شوند.
وجود وقف در میان همه ادیان و اقوام
رئیس فراکسیون وقف و احیای منزلت امامزادگان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: مسئله وقف منحصر و محدود به دین مبین اسلام نیست، بلکه در میان همه ادیان جهان، اقوام و نژادهای مختلف، منطبق بر آیین و سنتهای آنان وجود دارد. وقف نزد امتهای پیش از اسلام نیز جلوه خاصی داشته است.
بیگی تصریح کرد: جالب است که در عصر کنونی، سنت بسیار نیکوی وقف، ارزش خود را از دست نداده است و از این رهگذر میتوان طبق مقتضیات روز از فواید اقتصادی این عمل در جهت پیشرفت تعلیم و تربیت مسلمانان و تأمین نیازمندیهای مادی و معنوی بسیاری از نیازمندان جامعه و کاهش سختیهای آنان استفاده کرد.
اهمیت آگاه ساختن مردم از آثار وقف
وی افزود: مسئلهای که در این زمینه بسیار اهمیت دارد، اولاً آگاه ساختن مردم بر اهمیت وقف و آثار اجتماعی و اقتصادی آن بر زندگی دنیوی انسانها و زندگی اخروی واقف و ثانیاً توجه به نیازهای ضروریتر جامعه یا به قول دیگر، توجه به اولویتها است و این مسئولیت، بیشتر متوجه روحانیت، علما، روشنفکران، رسانههای همگانی، دانشگاهها و سازمان اوقاف و امو خیریه است.
رئیس فراکسیون وقف و احیای منزلت امامزادگان مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: امروزه میتوان از محل موقوفات، مراکز پژوهشی و تحقیقاتی عظیمی را بنا کرد و کمکهای مختلفی را متوجه محققین، پژوهشگران و طلاب نمود که با خلاقیتها، اختراعات و ابتکارات خود تلاش دارند خودکفایی در ابعاد مختلف برای این کشور عزیز تحقق یابد.
رفع موانع دنیوی رستگاری با انجام وقف
بیگی خاطرنشان کرد: امروزه میتوان از محل موقوفات مشکل بیسوادی که بسیاری از مردم از آن رنج میبرند را با تدابیر اصولی و انقلابی ریشهکن ساخت و کمبود فضا و امکانات آموزشی را به حداقل رساند. از طریق وقف میتوان اقشار نیازمند جامعه به ویژه ایتام، فقرا و مساکین را تحت حمایت گرفت و آتش فقر و مسکنت را از خانوادههای تهیدست و آبرومند دور ساخت و گدایی و گداییپروری را از بنیان برانداخت.
وی افزود: امروزه از طریق وقف میتوان مشکلات طلاب و دانشجویان بهویژه کمبود شدید مجتمعهای مسکونی و خوابگاههای دانشجویی را مرتفع ساخت. با این حرکت ارزشمند و توانایی آن در حل بسیاری از معضلات اجتماعی میتوان جامعه را به سلامت و امنیت رساند تا بدین طریق هیچ انسانی به دلیل موانع دنیوی از رستگاری به عنوان هدف نهایی خلقت انسان باز نماند.
اثرات وقف برای سالیان دراز دیگران را بهرهمند میکند
بیگی تأکید کرد: این موارد و بلکه مواردی بیش از این، از آثار و برکات ارزشمند اقتصادی وقف است که میتواند جامه عمل به خود بپوشد و انشاءالله همه مردم سرمایههای خود را در راه خدا و در جهت مرتفع ساختن مشکلات خلق خدا و جلب رضای خالق به کار اندازند تا مصداق عندالله گردد، سرمایههایمان باقی و برقرار بماند و آثار اقتصادی آن در جامعه در جهت رفع مشکلات مردم جلوهگر شود.
رئیس فراکسیون وقف مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: هنگامیکه برق نبود، وقفِ روغن چراغ برای روشنایی معابر و اماکن عمومی از آثار ارزشمند اقتصادی محسوب میشد. هنگامیکه مسافرت، مشکلات فراوانی را به همراه داشت، بهترین خدمت ایجاد پناهگاهها و کاروانسراهای بین راهی بود و در ایامی که اثری از لولهکشی آب نبود، ایجاد آبانبار از بزرگترین خدمات محسوب میشد.
بیگی تأکید کرد: اینک که عصر صنعت، پیشرفت و تکنولوژی است، باز هم عمل به وقف با صورتهای نوین خود یکی از منابع غنی خدمات اقتصادی و اجتماعی به شمار میرود. اختصاص حوزههای علمیه، دانشگاهها، مدارس، کتابخانهها، بیمارستانها، مساجد، مراکز خدماتی و..... همه از آثار و خدمات اقتصادی و اجتماعی جاویدی هستند که سالیان دراز ثمرات و اثرات مادی و معنوی آن، دیگران را بهرهمند میسازند.