به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حسن رحیمپورازغدی، استاد دانشگاه، امروز، 14 دیماه، در همایش نقش بانوان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف به ایراد سخنرانی پرداخت و حاضران در سالن را به تدبر در آیه 32 سوره مبارکه نسا که میفرماید: «وَلاَ تَتَمَنَّوْاْ مَا فَضَّلَ اللّهُ بِهِ بَعْضَکُمْ عَلَى بَعْضٍ لِّلرِّجَالِ نَصِیبٌ مِّمَّا اکْتَسَبُواْ وَلِلنِّسَاء نَصِیبٌ مِّمَّا اکْتَسَبْنَ وَاسْأَلُواْ اللّهَ مِن فَضْلِهِ إِنَّ اللّهَ کَانَ بِکُلِّ شَیْءٍ عَلِیمًا؛ و زنهار آنچه را خداوند به [سبب] آن بعضى از شما را بر بعضى [دیگر] برترى داده آرزو مکنید براى مردان از آنچه [به اختیار] کسب کردهاند بهرهاى است و براى زنان [نیز] از آنچه [به اختیار] کسب کردهاند بهرهاى است و از فضل خدا درخواست کنید که خدا به هر چیزى داناست» دعوت کرد.
نفی مسابقه بر سر قدرت و ثروت در جامعه
وی با اشاره به نگاه توحیدی پیامبر اکرم(ص) به مالکیت زن و مرد اظهار کرد: طبق آیه اشاره شده باید به نفی اصالت دنیا و نفی مسابقه بر سر قدرت و ثروت در جامعه توجه داشته باشیم.
زنان مسئولیت اقتصادی ندارند/ حقوق اقتصادی دارند
رحیمپورازغدی با بیان اینکه زنان مسئولیت اقتصادی ندارند اما حقوق اقتصادی دارند اظهار کرد: استقلال اقتصادی زنان در اسلام کاملا به رسمیت شناخته شده و یک مفهوم قرآنی است اما نباید تبدیل به رقابت اقتصادی بین زن و مرد در خانواده شود.
وی زنان و مردان را دارای فضیلتهای حقیقی و حقوقی نسبت به یکدیگر دانست و گفت: این تفاوتها نباید مانع از مالکیت زن از دستاوردهای خود شود. در واقع اگر زنان امکان فعالیت اجتماعی، سیاسی، رسانهای با حفظ حجاب و عفاف نداشته باشند نمیتوانند به وقف و انفاق روی آوردند.
رحیمپورازغدی به آیه 19 سوره مبارکه نسا که میفرماید «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ لاَ یَحِلُّ لَکُمْ أَن تَرِثُواْ النِّسَاء کَرْهًا وَلاَ تَعْضُلُوهُنَّ لِتَذْهَبُواْ بِبَعْضِ مَا آتَیْتُمُوهُنَّ إِلاَّ أَن یَأْتِینَ بِفَاحِشَةٍ مُّبَیِّنَةٍ وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ فَإِن کَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَى أَن تَکْرَهُواْ شَیْئًا وَیَجْعَلَ اللّهُ فِیهِ خَیْرًا کَثِیرًا؛ اى کسانى که ایمان آوردهاید براى شما حلال نیست که زنان را به اکراه ارث برید و آنان را زیر فشار مگذارید تا بخشى از آنچه را به آنان دادهاید [از چنگشان به در] برید مگر آنکه مرتکب زشتکارى آشکارى شوند و با آنها بشایستگى رفتار کنید و اگر از آنان خوشتان نیامد پس چه بسا چیزى را خوش نمیدارید و خدا در آن مصلحت فراوان قرار میدهد» اشاره و عنوان کرد: مردان نباید از قدرت مالی و جسمی خود بر علیه زنان استفاده کنند.
توجه به نکات سوره مبارکه نساء
این استاد دانشگاه آیه چهارم سوَره نسا «آتُواْ النَّسَاء صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً فَإِن طِبْنَ لَکُمْ عَن شَیْءٍ مِّنْهُ نَفْسًا فَکُلُوهُ هَنِیئًا مَّرِیئًا، و مهر زنان را به عنوان هدیهاى از روى طیب خاطر به ایشان بدهید و اگر به میل خودشان چیزى از آن را به شما واگذاشتند آن را حلال و گوارا بخورید» را به عنوان مثالی مطرح کرد و گفت: اینها حریمهایی است که خداوند توسط پیامبرش برای مردان در ارتباط با زنان ابلاغ کرده است اما این نگاه محمدی و قرآنی امروز کمتر دیده میشود.
وی در ادامه افزود: محصول کار زنان متعلق به خودشان است و کسی نمیتواند آنان را از حقشان منع کند ولی زنان نیز متقابلا در اسلام به فداکاری برای خانواده دعوت شدهاند. مردان مأمور هستند امور اقتصادی خانواده را بر عهده گیرند تا بخشی از زحماتی که زنان در فرآیند فرزندآوری متحمل میشوند را جبران کنند.
انفاق کننده مال خداوند را انفاق میکند
رحیمپورازغدی در بخش دیگری از سخنان خود به وقف و انفاق اموال اشاره و عنوان کرد: هیچ مالی حقیقتا به هیچ کس تعلق ندارد و انفاق کننده مال خداوند را انفاق میکند ولی کسی که انفاق نمیکند مال خداوند و مردم را در دست میگیرد و مصادره میکند.
وقف امری مستحبی نیست
وی با تأکید بر اینکه نباید انفاق را امری مستحبی بپنداریم اظهار کرد: شرط ایمان به خدا انفاق است پس امری مستحبی محسوب نمیشود. چیزی که انفاق میکنیم نیز باید باعث رشد اخلاقی و اجتماعی ما شود و فقط به رفع مشکل اقتصادی دیگران نیانجامد.
وی وقف را در برابر خصوصی سازی دانست و گفت: با وقف آنچه مربوط به فرد است به عموم مردم تعلق میگیرد. زکات نیز هم مال را تطهیر میکند و رشد میدهد و هم شخص را به خداوند نزدیک میکند اما در این بین باید مراقب بود انفاق با توهین و تحقیر همراه نشود.