به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآنی (ایکنا)، کنگره ملی حماسه اقتصادی و نقش متخصصین در دولت جمهوری اسلامی ایران، عصر امروز شنبه 14 دیماه با سخنرانی آیتالله هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد.
آیتالله رفسنجانی در ابتدای سخنان خود به تشریح ماهیت این کنگره پرداخت و گفت: عنوان این کنگره مشتمل بر دو بخش است؛ بخش اول یعنی حماسه سیاسی را مردم به تصریح رهبری انجام دادند. مشخصا مردم کوتاه نیامدند و نتیجه خوبی نیز از انتخابات بیرون آمد. دنیا نیز نتیجه انتخابات را قبول دارد و کسی در مورد آن تردیدی ندارد.
وی افزود: باید توجه داشت که حماسه اقتصادی همانند حماسه سیاسی یکباره محقق نمیشود. حماسه اقتصادی یک راه تدریجی است که ابزار و انسانهای شایسته میخواهد. بحمدالله افراد شایسته در کشور کم نیستند و مجموعهای از متخصصان در کشور هستند که اگر برنامه و ابزار وجود داشته باشد، میتوان حماسه اقتصادی را جدی گرفت و به آن امیدوار بود؛ چرا که از منظر اسناد بالادستی، دست ما پر است و راهبردی چون سند چشمانداز توسعه که از سوی مجمع تدوین شده است و رهبری نیز آنرا امضاء کرده است، وجود دارد. ذکر این نکته ضروری است که اهداف سند از راه دانش و توسط ابزارهای در دست دولت و مجلس محققشدنی است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه مشکل واقعی برای تحقق حماسه اقتصادی دشواریهای تحریم و مدیریتهای نامناسب قبلی است، گفت: به هر حال ما وارث این وضعیت هستیم. اگر بخواهیم شعاری حرف نزنیم، حل مشکل تحریم گام اول حرکت در جهت تحقق حماسه اقتصادی است. خوشبختانه دولت نیز قدم اول را مثبت برداشته است. این گام (مذاکرات) گام کوچکی نیست؛ چرا که طرف ما قدرتهای جهانی و تحریمهایی است که شورای امنیت تصویب کرده است و به هر حال به ما تحمیل شده است.
وی ادامه داد: مقابله با این تحریمها در حال حاضر به عهده گروهی از دولت است و خوشبختانه مقام معظم رهبری نیز از این گروه حمایت کرده است. باید توجه داشت که این مذاکرات یک سری مذاکره ساده نیست و پیچیدگیهای زیادی دارد؛ از اینرو انتقاداتی که به دولت و تیم مذاکره کننده مطرح میشود، باید منصفانه باشد و به درستی مطرح شود.
هاشمی رفسنجانی خاطرنشان کرد: مقابله با تحریم کار بزرگی است و تیم مذاکرهکننده باید احساس پشتگرمی کند؛ چرا که تحریمها روندی بسیار طولانی دارند و مقابله با آنها دشوار است. در حال حاضر کنگره امریکا تحریمهای نهایی را تصویب کرده و منتظر نظر مجلس سنا است. کار مهمی که کاخ سفید در این مقطع صورت داد، ایستادگی در مقابل تحریمهای جدید علیه ایران بود و این مسئله نشان میدهد که آنها نیز میدانند تحریم ایران به نفع جامعه جهانی نیست. البته از طرف ما نیز ملاحظاتی انجام میشود تا مذاکرات منافع کشور را حفظ کند و همانطور که عنوان شد، شرط مهم پیروزی در مذاکرات حمایت از تیم مذاکره کننده دولت و انسجام داخلی است.
وی خاطرنشان کرد: اگر آنها فکر کنند در داخل ما کارشکنی میکنیم، از آنجا که این قبیل تقابلات در کشورهایی نظیر امریکا نیز وجود دارد، تبعا مذاکرات نتیجهبخش نخواهد بود. تقابلات درون سیستمی باید تا حد زیادی کاهش یابد. محاسبات منطقه نیز نشان میدهد که ثبات و قدرت ایران میتواند به مثابه لنگرگاه و تکیهگاه امنیت منطقه خاورمیانه باشد. اما اگر فشار و تحریم علیه کشور ما ادامه داشته باشد، مطمئنا امنیت منطقه نیز به مخاطره میافتد؛ از اینرو غرب به امنیتسازی ایران نیاز دارد و ما این وظیفه را به عهده دیپلماتهای باتجربه گذاشتیم.
عضو مجلس خبرگان رهبری اظهار کرد: بنده به عنوان یک فرد دلسوز که اشراف به اطلاعات دارم، عرض میکنم تیم مذاکره کننده خیلی خوب کار کرده است و آنها که بیرون هستند و ادعا میکنند که متن مذاکرات باید منتشر شود، اشتباه میکنند؛ زیرا کسی که مذاکره میکند، نمیتواند اسناد محرمانه مذاکره را منتشر کند، اما بنده به عنوان کسی که جزئیات را میداند، اطمینان میدهم که قدم اول تیم هستهای بسیار خوب و ثمربخش بوده و غرب مطمئن باشد که اگر ایران نقش خود را در منطقه ایفا کند، منطقه امن خواهد شد.
وی افزود: اما درباره متخصصین، نقطه اصلی سند چشمانداز علمی بودن آن است و این به عهده متخصصین است. اگرچه بودجه امسال چندان که باید پاسخگوی نیازهای متخصصین نیست، اما به لطف خدا، اگر منابع بلوکه شده آزاد شود، تا حدی این مشکلات برطرف میشود. تحقق اهداف سند چشماندازه متضمن کار عالمانه است، زیرا کشور طی چند سال اخیر نهتنها در جهت تحقق سند چشمانداز پیش نرفته است، بلکه حتی میتوان گفت عقبگرد نیز داشته است.
هاشمی رفسنجانی ضمن اظهار امیدواری برای عبور مناسب از شش ماه پیش رو، تأکید کرد: اگر غربیها واقعا حسن نیت داشته باشند، رسیدن به توافق کار سختی نیست؛ زیرا بحث بر سر شفافسازی است و رهبر معظم انقلاب ما فتوا داده است که سلاح هستهای حرام است و ما حتی مشکلی نداریم که این فتوا به عنوان سند در سازمان ملل ثبت شود و اگر بحث بازرسی است، کشور ما باز است و مسئله بازرسی از جانب ما مشکلی ندارد. اما اگر بحث باجگیری است، مطمئنا آنها به خواست خود نمیرسند و ما همان طور که از قبل ثابت کردهایم، میتوانیم به اهداف برسیم.
وی در پایان تصریح کرد: این شش ماه فرصت حسن نیت است و اگر در این شش ماه حسن نیت ثابت نشد، تبعا ادامه مذاکرات را قبول نمیکنیم؛ زیرا ما نیز بیاعتمادیم. البته باز هم خاطرنشان میکنم که رهبری و دولت ما از اعتمادسازی ابایی ندارند. مردم متوجه باشند که دلسوزان کشور در مسیر مقابله با تحریمها آزادسازی منابع و اجرای طرحها گام برداشته است و چنانچه از این گردنه بزرگ عبور کنیم وضعیت بهتری را شاهد خواهیم بود. بنده با توجه به تجربه خود عرض میکنم که دولت در چینش کابینه نمره قبولی کسب کرده و گام نخست را نیز برای رفع تحریمها بهخوبی برداشته است و برای آینده نیز مسئله بودجهریزی را به دقت و با برنامهریزی دقیق مورد بررسی قرار داده است. چنانچه توافق ژانویه عملی شود، بخشی از منابع آزاد خواهد شد و اگر همه یعنی دو طرف عاقلانه رفتار کنند، به نقطه هدف میرسیم و این مقدمه تحقق حماسه اقتصادی خواهد بود.