حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدمهدی طباطبایی، رئیس جامعة القرآن کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با بیان اینکه مؤسسه جامعةالقرآن الکریم و اهل البیت(ع) موقوفه است، گفت: جامعةالقرآن موقوفه است اما به طور مستقل فعالیت دارد؛ ناگفته نماند اکثر مستقلات، اموال، زمینها و ساختمانهایی که به این مؤسسه اهداء شده توسط واقفینی که نیت صرف فعالیتهای قرآنی را داشتهاند، بوده است.
وی افزود: هماکنون جامعةالقرآن به عنوان بزرگترین مرکز قرآنی موقوفه در سطح کشور فعالیت دارد که باید یادآور شد یکی از بندهای اساسی این مرکز وقف کلیه اموال نام برده میشود.
این پژوهشگر قرآنی به وقف 700 شعبه جامعةالقرآن الکریم اشاره و تصریح کرد: به هنگام راهاندازی شعبهای جدید از جامعةالقرآن، طبق اساسنامه این مرکز قرآنی، شعب به صورت خودکار وقف میشوند تا برای نسل کنونی و آینده در راستای توسعه فرهنگ قرآنی گام بردارند.
لزوم فرهنگسازی وقف مؤسسات قرآنی در سطح کشور
مؤلف کتاب 4 جلدی «آیهها، قصهها و نقاشیها» خواستار صرف موقوفات قرآنی در فعالیتهای قرآنی شد و افزود: جامعةالقرآن با توجه به نیت و وصیتی که واقف به هنگام وقف ملک یا اموال خود دارد، عمل میکند که لازم است این مهم در نهادها و مؤسسات قرآنی که موقوفه هستند، عملیاتی شود.
وی در رابطه با فعالیت مؤسسه موقوفه جامعةالقرآن الکریم مطرح کرد: جامعةالقرآن دارای تعداد بیشماری از اساتید، مربیان، مشاوران، پژوهشگران و کارشناسان قرآن است که طی سال فعالیتهای علمی ـ تخصصی را دستور کار قرار میدهند و همچنین ناگفته نماند که در برخی از شعب این مؤسسه، طی 3 نوبت فعالیت قرآنی صورت میگیرد.
رئیس جامعةالقرآن در ادامه افزود: لازم است تا وقف مؤسسات قرآنی در سطح کشور فرهنگسازی شود، بدین دلیل که وقف برای قرآن بسیار محدود است و نسبت به تعدد مستعدان قرآنی باید سعی در ترویج این مهم در میان آحاد مردم جامعه شد.
ضرورت توجه متولیان قرآنی کشور نسبت به موقوفات قرآنی
این حافظ کل قرآن کریم معتقد است که اکثر موقوفات صرف حسینیهها و مساجد میشود، اما طی دهه اخیر نسبت به افزایش حافظان و قاریان قرآن در کشور، وقف قرآنی گسترش یافته است که بسط و توسعه روزافزون این مهم نیازمند توجه مسئولان و متولیان قرآنی کشور خواهد بود.
این پژوهشگر قرآنی با تأکید بر ضرورت تخصیص حکم وقف برای اموال مؤسسات موقوفه اظهار کرد: در صورتی که یک مؤسسه قرآنی وقف شد باید اموال آن وقف شود تا همیشه در جریان فعالیتهای قرآنی حرکت کند و در نهایت به صاحب اصلی آن که امام زمان(عج) هستند، تقدیم شود.
اختصاص اموال موقوفه جامعةالقرآن به اهداف مشابه قرآنی
وی اضافه کرد: یکی از بندهای اساسنامه جامعةالقرآن الکریم، وقف اموال در راه فعالیتهای قرآنی است که در صورت انحلال این مرکز تمامی اموال موقوفه در اختیار نماینده محترم ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه قرار میگیرد تا در اهداف مشابه قرآنی اختصاص یابد.
حجتالاسلام طباطبایی در ادامه عنوان کرد: اگر ملکی یا اموالی قائم به شخص باشد، با حیات واقف ملک در راستای نیت آن صرف میشود اما در صورت مرگ آن فرد، بین وراث تقسیم میشود؛ به همین منظور لازم است تا فرد واقف در حین حیات خویش به اهدای ملکی بپردازد که تا ابد صرف فعالیتهای قرآنی شود.
این حافظ کل قرآن در رابطه با چگونگی مطرح شدن وقف جامعةالقرآن الکریم در راستای فعالیتهای قرآنی گفت: جامعةالقرآن از بدو تأسیس بهصورت موقوفه مطرح نبود، بلکه از 5 سال گذشته تاکنون به منظور توسعه فرهنگ متعالی قرآن فعالیت میکند؛ ناگفته نماند که استقبال آحاد مردم نسبت به فعالیتهای این مرکز قرآنی پس از موقوفه شدن، افزایش یافته است.
این پژوهشگر قرآنی وقف جامعةالقرآن الکریم را مهمترین عامل جذب مستعدان به اهم برنامههای قرآنی عنوان کرد و افزود: مؤسسات برای اینکه جذب مستعدان بسیاری را در طول سال داشته باشند، باید به وقف مراکز خود بپردازند تا اعتماد مردم نسبت به برنامههایی که در دستور کار قرار میدهند، افزایش یابد.
وقف مؤسسات؛ عامل مؤثر در ارتقای سطح سواد قرآنی قرآنپژوهان
وی در ادامه افزود: روایاتی بسیاری از ائمه(ع) در رابطه با وقف آورده شده است که اگر عموم مردم بالاخص مدیران مؤسسات قرآنی نسبت به تحقق این مهم املاک و اموالشان را در راستای بسط و توسعه فرهنگ قرآنی اهداء کنند، سطح سواد قرآنی، بنیه اعتقادی و رفتاری قرآنپژوهان ارتقاء مییابد.
رئیس جامعةالقرآن کشور در رابطه با حمایتهای مالی و معنوی سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار کرد: در قبال وقف مؤسسات قرآنی لازم است تا تسهیلاتی از سوی اوقاف اختصاص یابد؛ در واقع حمایت این دستگاه دولتی صوری نباشد بلکه به صورت جدی مؤسسات قرآنی را در دایره حمایت خود قرار دهند.
این کارشناس قرآنی یادآور شد: هماکنون جامعةالقرآن با تمامی اموال آن وقف است، اما تنها اوقاف به عنوان حامی و پشتیبان میتواند فعالیتهای قرآنی این مرکز را سمت و سو دهد که در این راستا نیاز مبرمی نسبت به مرمت یا بازسایی شعب جامعةالقرآن است و لازم است تا توسط مسئولان امر مورد توجه واقع شود.
اخبار مرتبط
.................................................