مجید ارجمندی، رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) همسرآزاری و کودکآزاری را از آسیبهای اجتماعی دانست که به صورت مکرر در کشور رخ میدهد و گفت: بیشترین تماسهای تلفنی با اورژانس اجتماعی در خصوص این دو آسیب صورت میگیرد.
انکار مسئولان تمام شد! به فکر چارهجویی باشیم
وی در پاسخ به این سؤال که چرا وجود بسیاری از آسیبهای اجتماعی در کشور معمولاً از سوی مسئولان تکذیب میشود، گفت: اکنون در حال اجرای طرحی برای حساسسازی و تغییر نگرش مسئولان در این زمینه هستیم، البته رسانهها در این خصوص نقش خوبی ایفا کردهاند و نگرش مسئولان در حال تغییر است به نحوی که دیگر انکار از بین رفته است و اکنون باید به فکر چارهجویی باشیم.
ارجمندی با انتقاد از نبود یک همت عمومی برای کاهش آسیبهای اجتماعی در کشور به ویژه پیگیری کودکآزاری، همسرآزاری، سالمندآزاری و ... گفت: مسئله مهم در خصوص آمار و اطلاعات مربوط به آسیبهای اجتماعی این است که این آمارها در اختیار متخصصان و اهل آن قرار گرفته، به درستی تحلیل شده و از آن سوء استفاده نشود.
وی ادامه داد: در خشونتهای مطرح، اکثراً قشر آسیبپذیر ما خانمها هستند البته فرهنگ جامعه در ارتباط با یک سری از مسائل نفی خشونت را در دستور کار خود قرار داده است.
مشکلات اقتصادی از عوامل بروز خشونت خانوادگی
رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی از مهمترین عواملی که در بروز خشونت علیه کودکان و زنان وجود دارد را شرایط اقتصادی عنوان و اظهار کرد: چون همه افراد نمیتوانند در شرایط بحران آرامش روانی خود را حفظ و زندگی خود را بر طبق هنجارهای درست ادامه دهند، دست به ابراز خشونت میزنند.
ارائه خدمات به عامل و قربانی خشونتهای خانوادگی
وی هم افرادی که دست به خشونت میزنند و هم افرادی که قربانی خشونت میشوند را نیازمند کمک دانست و گفت: وقتی صحبت از نفی خشونت میشود فردی که خشونت مرتکب شده را نباید فراموش کنیم. برخی از این افراد نیازمند درمانهای روانپزشکی بوده و یا اعتیاد دارند.
استفاده از باورهای دینی در خصوص حمایت از کودکان و زنان
ارجمندی با تصریح بر اینکه در حل خشونتهای خانوادگی باید به سمتی حرکت کنیم که مشکل خانوادهها حل شود، گفت: در سطح یک و دو پیشگیری (اقدامات فرهنگی و آموزشی) میتوان از باورهای دینی در خصوص حمایت از کودکان و زنان استفاده کرد.
وی ادامه داد: علمای ما باید در این خصوص به ما کمک کنند به ویژه اینکه مردم ما نسبت به علما دید خوب و توأم با احترام دارند. علما به کمک منبر و مسجد میتوانند به عنوان یک نهاد دینی در کاهش خشونتهای خانوادگی تأثیرگذار بوده به خانوادهها در خصوص محبتهای پدرانه الگو ارائه دهند.
رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی افزود: ما در کار مداخلات حرفهای افرادی را انتخاب میکنیم که ویژگیهای آنها صبر، تحمل، توکل و عطوفت دینی است اما در هنگام بروز حادثه آنها از روشهای حرفهای حل بحران استفاده میکنند.
ضعف داریم/ علمای دینی کمک کنند
وی ادامه داد: قبل از بروز بحران برای آموزش و تربیت افراد جامعه و پس از بروز بحران در قسمت کمکهای عاطفی و خدمت اجتماعی از آموزههای دینی میتوان برای پیشگیری، پیگیری و درمان استفاده کرد.
ارجمندی در پایان گفت: ما در بخش یک که آگاهی مردم و بخش دو که مشاوره مذهبی در اورژانس اجتماعی است ضعفهایی داریم که علمای دینی باید در این قسمت به ما کمک کنند.