محمدرضا ستودهنیا، پیشکسوت قرآنی کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به اینکه اعتقاد به قرآن و اهل بیت(ع) قبل ازانقلاب اسلامی بسیار مستحکم بوده است و این دو محور اسلام از پایگاه مردمی بسیار بالایی برخوردار بودند، گفت: این اعتقاد در برخی شهرها به حدی بالا بود که شهرهایی همچون شیراز، یزد، کرمان، اصفهان و ... را دارالمؤمنین مینامیدند.
در روزهای انقلاب مردم برای بیدار شدن نیاز به یک تلنگر داشتند
وی با بیان اینکه نام دارالمؤمنین نشاندهنده بالا بودن بنیه اعتقادی مردم این شهرها بوده است، افزود: همین اعتقاد راسخ به قرآن و اهل بیت(ع) دستمایههایی برای پیشبرد انقلاب بود، زمانی که حضرت امام خمینی(ره) ندای حق را در کشور طنینانداز کردند، مردمی که ضمیر آگاهی نسبت به آموزههای قرآنی داشتند، با شنیدن این ندا بیدار و هوشیار شدند و با سرعت تمام توانستند پیام حضرت امام(ره) را درک کنند.
مدیر گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه اصفهان تصریح کرد: این امر نشان میدهد که دستمایهها و آموزههای قرآن و اهل بیت(ع) به صورت کاملاً فعال در تفکرات ایرانیان قبل از انقلاب موجود بوده، اما چندان بیدار نبوده است و تنها نیاز به یک تلنگر داشته است که توسط حضرت امام خمینی(ره) این بیداری ایجاد شد و همین بیداری در نهایت نیز پیروزی انقلاب اسلامی را در پی داشت.
آیات قرآن؛ شعار اصلی راهپیماییها
ستودهنیا در ادامه در مورد تأثیر قرآن و جامعه قرآنی بر روند شکلگیری انقلاب اسلامی، به قرآنی بودن شعارهای اول انقلاب اشاره و اظهار کرد: اگر نگاهی به شعارهای اول انقلاب داشته باشیم، متوجه قرآنی بودن این شعارها خواهیم شد؛ به عنوان مثال یکی از این شعارها آیه «نصْرٌ مِّنَ اللَّهِ وَفَتْحٌ قَرِیبٌ» بود که شعار بسیار معروفی بود و تقریباً در تمام راهپیماییها و تظاهرات ضد رژیم ستمشاهی توسط مردم ظلمستیز سر داده میشد.
وی با بیان اینکه آیه «إِنَّا فَتَحْنَا لَکَ فَتْحًا مُّبِینًا» یکی دیگر از آیات قرآن بود که مردم در روزهای انقلاب از آن به عنوان شعار استفاده میکردند، گفت: استفاده از آیات قرآن در شعارها نشان میدهد که نهتنها جامعه قرآنی نقش تعیینکننده در این عرصه داشتهاند، بلکه دقیقاً شعار رسمی انقلاب اسلامی نیز آیات قرآنی بوده است.
شعارهای قرآنی در زمانهای مواجه با مأموران بیشتر میشد
این پیشکسوت قرآنی کشورمان بخش دیگری از شعارهای استفاده شده در روزهای انقلاب اسلامی را برگرفته از فرهنگ اهل بیت(ع) دانست و یادآور شد: استفاده از شعار «هیهات منالذلة» نمونهای از این دست شعارها بود که بسیار مورد استفاده قرار میگرفت، به خصوص زمانی که با نیروهای رژیم پهلوی مواجه میشدند کاربرد شعارهای قرآنی و دینی بسیار بیشتر میشد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان تصریح کرد: این امر نشان دهنده آن است که نه تنها جامعه قرآنی در روند انقلاب دارای نقش بودن، بلکه مردمی که انقلاب کردند نیز به طور مستقیم با قرآن آشنایی داشتند و میدانستند محتوای قرآن چیست و این در فرهنگ انقلابی آن روزها نفوذ کرده بود.
گلولههایی که با فاصله کم از بالای سر تظاهراتکنندگان میگذشتند
وی در ادامه گفتوگوی خود با ایکنا به بیان خاطراتی از آن روزها پرداخت و گفت: در یکی از تظاهراتهایی که بر ضد رژیم صورت میگرفت، در فاصله بسیار کمی از نیروهای حکومتی بودیم و همین که به نزدیکترین حد ممکن به مأموران رسیدیم، شروع کردند به تیراندازی مستقیم، در این زمان همه تظاهرات کنندگان که جمعیت زیادی هم بودیم بر روی زمین میخوابیدیم و به صورت سینهخیز به پیش میرفتیم و شعار سر میدادیم و در همان حال گلولهها نیز به شکل وحشتناکی از بالای سر ما رد میشدند.
این پیشکسوت قرآنی با بیان اینکه بسیاری از افراد حاضر در آن تظاهرات به شکل عجیبی دوست داشتند که از آن گلولهها بینصیب نمانند، اظهار کرد: در آن دوره حاضران در تظاهرات برای تظاهر و دروغ حاضر نمیشدند، بلکه از روی صدق در گفتار بود و همین هم باعث پیروزی انقلاب شد.
لزوم بازیابی روحیات اول انقلاب برای نسل جدید
ستودهنیا در پایان خاطرنشان کرد: امیدواریم روزی آن صداقت در گفتار که اوایل انقلاب وجود داشت و به ویژگی انقلابیها تبدیل شده بود، یکبار دیگر به وجود بیاید و شاهد آن یکرنگی و همدلی مردم با هم باشیم و روحیات انقلابی و اسلامی یک بار دیگر به همان شدت احیاء شود و نسل جدید ما که مقداری با آن فاصله گرفتهاند با آن روحیات مجدداً آشنا شوند؛ ای کاش میشد آن روحیات به نسل امروز منتقل میشد، زیرا برای نسل جدید نیز راهگشا خواهد بود.