به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حمیدرضا کفاش، معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش امروز، 28 بهمنماه، در نشستی خبری به اهم اقدامات صورت گرفته طی چند ماه گذشته اشاره وعنوان کرد: براساس سیاستهای این معاونت در حوزه پرورشی به دنبال آن هستیم که از صدر تا ذیل مستقیما به رصد فعالیتهای تربیتی و پرورشی در حوزههای مختلف بپردازیم.
اماکن تربیتی همگام با اماکن آموزشی توسعه مییابد
وی با بیان اینکه حوزه تربیتی و پرورشی باید مطالبهگر باشد، گفت: به عنوان مثال مطالبه ما ورود تربیت اسلامی به مفاد کتب درسی است و در این راستا نشستهای متعددی با سازمان پژوهش آموزش و پرورش برگزار شد. همچنین با سازمان نوسازی مدارس نیز همکاریهای گستردهای داشتهایم تا اماکن تربیتی در کنار اماکن آموزشی توسعه یابد و این امری است که برای اولین بار صورت میگیرد.
تدوین نظام جامع آموزش و تربیت مشاوران و معلمان
وی از دیگر اقدامات صورت گرفته را تدوین نظام جامع آموزش و تربیت مشاوران و معلمان دانست و گفت: دورههای ارتقای سطح کیفی مشاوران و معلمان در سال 93 به صورت کوتاه مدت برگزار میشود. همچنین هماهنگیهای لازم با دانشگاه فرهنگیان صورت گرفته است تا رشته مشاوره در مقطع کارشناسی ارشد دانشجو پذیرد.
وی به تدوین و استقرار نظام جامع مشاوره تربیتی تحصیلی در تمامی پایههای پیش بینی شده در سند تحول بنیادین اشاره و عنوان کرد: مشاورههای تربیت تحصیلی در حال حاضر ارائه میشود، اما جامع نیست.
حضور فعال کارشناسان پرورش در تدوین منابع آموزشی
کفاش با بیان اینکه منابع آموزشی میتوانند کارکردهای تربیتی فراوانی داشته باشند از ایجاد همکاریهای بیشتر بین این معاونت و سازمان پژوهش آموزش و پرورش به منظور ارتباط مستمر و حضور فعال کارشناسان پرورشی در تدوین منابع آموزشی خبر داد.
ایجاد ساز و کارهای مناسب و مؤثر برای اجرای طرح جامع تقویت و تعمیق فرهنگ اقامه نماز در مراکز آموزشی از دیگر اقدامات این معاونت بود که کفاش به آن اشاره و عنوان کرد: تأکید ما بر افزایش مشارکت دانشآموزان در انجام فعالیتهای فرهنگی پرورشی است. در این راستا کتابچه رهنمودهای فعالیتهای پرورشی در مدارس برای سال تحصیلی 93- 94 تدوین میشود. همواره باید این نکته را در نظر داشته باشیم که تشکلهای دانشآموزی بازوی مربی تربیتی هستند نه رقیب آنان.
تشکل اتاق فکر پرورشی
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش از تشکیل اتاق فکر پرورشی خبر داد و گفت: جمعی از پیشکسوتان حوزه پرورش شناخته شدهاند که طی مراسمی مورد تجلیل قرار میگیرند. این افراد اعضای اتاق فکر پرورشی خواهند بود.
وی بازسازی و توسعه مراکز پرورشی، توسعه شبکههای اجتماعی در فضای مجازی و یکپارچه سازی آموزش مدارس قرآنی را از دیگر برنامههای در دست اقدام برشمرد و گفت: هماهنگی بین این معاونت و سازمان پژوهش آموزش و پرورش در اجرای برنامههای قرآنی در دستور کار قرار گرفته است.
برخی مدارس قرآنی آمار خلاف واقع میدهند/ توسعه کمی، متوقف!
وی سیاست این معاونت را در بخشهای قرآنی ارتقای کیفیت دانست و گفت: توسعه کمی را در زمینه آموزشهای قرآنی متوقف خواهیم کرد و به توسعه کیفی میپردازیم. استان به استان به ارزیابی عملکرد مدارس میپردازیم و عملکرد مدارسی که آمار غلط و خلاف واقع داده باشند فعلا متوقف میشود.
تلاش برای احیای مسابقات بینالمللی قرآن دانشآموزی
وی افزایش و جذب اعتبار از شورای توسعه فرهنگ قرآنی را از دیگر سیاستهای این معاونت در بخش قرآنی خواند و گفت: سعی داریم مسابقات بینالمللی قرآن دانشآموزی را احیا کنیم. همچنین حفظ آیات منتخب همراه با ترجمه که کاربرد بیشتری در زندگی روزمره دانشآموزان دارد در دستور کار سال آینده قرار گرفته است.
در مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش عبارتی مبنی بر تعطیلی پنجشنبهها نبود
بخش دیگری از سخنان کفاش به تعطیلی روز پنجشنبه مدارس و روز بدون کیف و کتاب تعلق داشت. وی با بیان اینکه آنچه مصوب شورای عالی آموزش و پرورش بوده است، ساماندهی زمان آموزش در پنج روز اول هفته بوده و هیچ عبارتی مبنی بر اینکه پنجشنبهها تعطیل باشد وجود ندارد، گفت: قرار بود پنجشنبهها به فرصتی تربیتی برای خانوادهها، زمینهای برای آموزش معلمان و فرصتی برای اجرای فعالیتهای اردویی و پرورشی تبدیل شود اما عملا فقط شاهد تعطیلی مدارس بودیم.
اجرای طرح یک روز بدون کیف و کتاب طی سال آینده در برخی مدارس ابتدایی
وی با بیان اینکه مدارس تا پایان سال جاری تحصیلی طی روزهای پنجشنبه تعطیل خواهند بود گفت: طرح یک روز بدون کیف و کتاب همراه با مفاد آن در حال بررسی است و پیش نویس آن آماده شده است و طی سال تحصیلی 93 - 94 در برخی مدارس ابتدایی به صورت آزمایشی اجرا میشود. نمی خواهیم این طرح شتاب زده همچون طرح سال ششم دبستان اجرایی شود.
وی از جمله دستگاههایی که در اجرای این طرح به آموزش و پرورش کمک خواهند کرد را کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان برشمرد و گفت: 72 پیشنهادی که از سوی والدین ارائه شده است به همراه مجموعهای از فعالیتهای قابل اجرا برای روز بدون کیف و کتاب در حال بررسی است که پس از تجمیع در اختیار مدارس قرار میگیرد و چند مورد به دلخواه از سوی مدارس انتخاب و اجرایی میشود.
وی با اشاره به اینکه 15 هزار مربی آموزش دیده از سوی سازمان دانشآموزی آماده همکاری در اجرای این طرح هستند گفت: هیچ الزامی به حضور همه معلمان نیست بلکه از نیروهای موجود رسمی، بازنشستگان و دیگر نهادها به صورت اختیاری استفاده میشود.
فعالیتهای پرورشی در مدارس کمرنگ است
وی میزان فعالیتهای پرورشی در مدارس را کمرنگ ارزیابی و عنوان کرد: نگاه به فعالیتهای حوزه تربیت باید سیستمی باشد به طوری که رصد فعالیتهای پرورشی همچون آموزشی مورد اهتمام جدی قرار گیرد. در ایام نوروز اردوهای راهیان نور، اردوگاههای کشوری و پیکهای نوروزی با قالب خدمات پرورشی در اختیار دانشآموزان است.
وی از اضافه شده 20 میلیارد تومان به فعالیت حوزه اردوهای دانشآموزی نسبت به فعالیتهای پرورشی سال گذشته اشاره کرد و افزود: 250 میلیارد تومان بودجه کیفیت بخشی فعالیتهای آموزشی و پرورشی برای آموزش و پرورش تصویب شده است ولی هنوز تفکیکی برای حوزهها صورت نگرفته است.
کفاش اختصاص درآمد اردوگاهها و کانونها به خودشان را خبر خوشی دانست و گفت: پیشتر این درآمدها به حساب خزانه دولت میرفت و سپس به سرجمع آموزش و پرورش بازمیگشت اما در سال 93 این درآمد اختصاصی به اردوگاهها و کانونها باز میگردد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به احیای زنگ انشا از سال تحصیلی آینده در تمام مقاطع اشاره و عنوان کرد: اجرای زنگ کتابخوانی در مدارس ابتدایی بخشنامه شده ولی در دوره متوسطه هنوز به صورت ماده واحده است. همچنین در نظام جدید متوسطه نیز کتابهای سبک زندگی و مطالعات اجتماعی امکان گفت و گوی دانشآموزان با یکدیگر را ایجاد کرده است.