به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مراسم اختتامیه نهمین اجلاس پارلمانهای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، چهارشنبهشب، 30 بهمنماه، با قرائت آیاتی از کلامالله مجید و پخش سرود ملی جمهوری اسلامی آغاز شد.
در ادامه علی لاریجانی، که در جایگاه ریاست اجلاس حضور یافته بود، گزارشی از روند برپایی این اجلاس ارائه کرد و گفت: در این دو روز بحث های زیادی از سوی رؤسا، نواب یا گروه های پارلمانی صورت گرفت و مشکلات مختلف کشورها مطرح شد.
وی افزود: حسن اینگونه نشست ها این است که همگرایی فکری بین کشورها به وجود می آید و درک مشترکی از جهان بین اعضای پارلمان ها حاصل می شود که این پایه ای برای رفع مشکلات جهان اسلام است.
لاریجانی اظهار امیدواری کرد که نتایج این نشست برای ملل اسلامی همراه با خیر و برکت باشد.
وی ادامه داد: آنطور که در مسیر مذاکرات این دو روز شاهد بودیم، این است که همه نمایندگان ملل اسلامی به نوعی به پدیده زشت تروریسم اشاره کردند و نگرانی خود را از افراطی گری نشان دادند.
محکومیت انفجار تروریستی لبنان توسط لاریجانی
وی با اشاره به اقدام تروریستی اخیر در لبنان و محکومیت این جنایت گفت: امیدوارم دولت لبنان بتواند با این پدیده ناگوار که نظیر آن را در عراق، سوریه و افغانستان شاهد هستیم، برخورد کند.
پس از سخنان رئیس مجلس، «بیانیه تهران» به عنوان میزبان اجلاس نهم مورد بحث، بررسی و تصویب قرار گرفت و سپس نمایندگان منطقهای پارلمانهای الجزایر، ترکیه و گینه به ایراد سخن پرداختند.
قرائت بیانیه تهران توسط سخنگوی اجلاس
قرائت متن کامل «بیانیه تهران» توسط کاظم جلالی، سخنگوی اجلاس بخش بعدی مراسم اختتامیه بود؛ در بخشی از این بیانیه آمده است: «با ارج نهادن به نقش فعال، برجسته و اثرگذار اتحادیه در رسیدگی به موضوعات مهم و حیاتی مورد توجه جامعه جهانی که حاکی از تحول روزافزون اتحادیه به نهادی فراگیر و مثال زدنی متشکل از مجالس اسلامی برای رایزنی و اقدام پیرامون مسائل مشترک مبتلابه مسلمانان و کل جامعه بشری بر اساس ارزشهایی متعالی همچون عدالت، دموکراسی و خیرخواهی برای همگان است. این واقعیت انکارناپذیر و ماهیت مردمی مجالس قانونگذاری و مشورتی در کشورهایمان، عملاً میتواند اتحادیه را به صدای مستقل و صادق ملتهای مسلمان در مسیر استقلال طلبی، عدالتخواهی و مساواتجویی بدل سازد.
با تاکید بر این که عدالت و صلح و امنیت از یک سو و توسعه پایدار از سوی دیگر دو ستون مقوم یکدیگر هستند و این که تحقق همزمان، متوازن و عادلانه آنها باید به عنوان اولویت اصلی دستور کار کشورها و سازمانهای منطقهای و بین المللی در نظر گرفته شود با شناسایی اهمیت مدیریت مناسبات دولتها بر مبنای احترام به اصول حاکمیت ملی، برابری دولتها، رد قطعی هر گونه دخالت خارجی و تعهد همه دولتها به رعایت عدالت، ریشهکنی فقر و همگرایی و توازن برنامههای رشد اقتصادی، توسعه اجتماعی و حفظ محیط زیست با تاکید بر این که تنوع سنتها، فرهنگها و باورها در میان ملتها، عاملی ارزشمند برای تضمین ارزشهای متعالی همچون آزادی، عدالت، برابری و مداراست.»
مالی؛ میزبان دوره بعدی اجلاس
انتخاب میزبان دوره بعدی اجلاس موضوع بخش بعدی مراسم اختتامیه بود که بر این اساس کشور «مالی» به عنوان میزبان دهمین دوره اجلاس برگزیده شد.
در ادامه اختتامیه نهمین اجلاس پارلمانهای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، علی لاریجانی مجددا در سخنانی با تشکر از رؤسای مجالس کشورهای اسلامی و هیئت های پارلمانی حاضر در این اجلاس اظهار کرد: در این اجلاس بحث های گوناگونی انجام گرفت و چالش ها و توانمندی هایی که در دنیای اسلام وجود دارد، بررسی شد و راه حل هایی که به ذهن حضار می رسید، از سوی هیئت ها مطرح شد.
وی با اشاره به محورهای مذاکرات مطرح شده در طی برگزاری دو روزه این اجلاس گفت: جهان اسلام امروز از توانمندی های تکنولوژیک فنی و ظرفیتهای اقتصادی برجستهای برخوردار است و علی رغم چالشها و فشارهای بینالمللی این ظرفیتها میتواند با نظام همبستگی بین کشورها بالفعل شود و ایران قدرت یک بازیگر مسئول در نظام بینالمللی را پیدا کند.
لاریجانی تصریح کرد: حضور همه کشورهای عضو اتحادیه نشانگر عزمی مهم در جهان اسلام است که دیگران متوجه شوند اگر تفاوت رأیی بین کشورهای اسلامی وجود داشته باشد، اما در حفظ کیان و وحدت اسلامی همه کشورها هم رأی هستند ودر برابر ستمگریها ایستادگی میکنند.
وی چالشهای بزرگ جهان اسلام را فشارهای ظالمانه بین المللی، تروریسم، افراطی گری و بلای تکفیری ها عنوان کرد و افزود: این موضوعات در سخنان اکثر حضار مطرح شد که نشانگر عزم کشورهاست و نشان می داد که درد را به خوبی شناخته اند اما قدرتهای بین المللی با مسئله تروریسم برخوردی تاکتیکی دارند.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در این اجلاس نفرت اعضا از پدیده شوم تروریسم کاملا مکشوف بود؛ چرا که بسیاری از کشورهای اسلامی درگیر این مسئله هستند.
وی مسئله فلسطین را از دیگر محورهای مهم این اجلاس عنوان کرد و گفت: همه در این باب سخن گفتند و رژیم صهیونیستی تصور نکند با گرفتار شدن کشورهای اسلامی به برخی مسائل می تواند فرصت طلبی کند و فشار را بر مردم مظلوم فلسطین افزایش دهد.
حمایت از وحدت گروههای فلسطینی
رئیس مجلس اضافه کرد: امروز مسئله فلسطین مسئله ای مهم برای پیگیری دولت ها و مجالس کشورهای اسلامی است و ما از وحدت گروه های فلسطینی حمایت می کنیم؛ چرا که این امر به بهبود مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی کمک خواهد کرد.
لاریجانی با اشاره به توجه پارلمان های کشورهای اسلامی به مسئله دموکراسی و مردمسالاری گفت: این توجه چشمگیر بود که ریشه سلطه طلبی کشورهای قدرتمند را از بین برد.
وی با بیان اینکه تقویت دموکراسی در کشورها امر مبارکی است، گفت: نهضت بیداری در کشورهای اسلامی را برای تحقق مردمسالاری را به سود عالم اسلام می دانیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان با تأکید بر ضرورت پیگیری دبیرخانه اتحادیه بین المجالس اسلامی مبنی بر تحقق مصوبات اجلاس نهم گفت: امیدواریم دستاوردهای این اجلاس مودت، دوستی و برادری را بین ملل اسلامی جهت تحقق امت واحده فراهم کند.
سرانجام نهمین اجلاس مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی با قرائت آیاتی از کلامالله مجید «توسط حامد شاکرنژاد» در محل سالن اجلاس سران پایان یافت.
بنابراین گزارش، نهمین اجلاس مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی روز گذشته، 29 بهمنماه با شعار «مجالس اسلامی، همبستگی، پیشرفت، عدالت» با سخنرانی رئیسجمهور کشورمان و همچنین رئیس اتحادیه پارلمانهای بینالمللی و دبیرکل سازمان عضو همکاری اسلامی در سالن اجلاس سران آغاز شده بود.
در این مراسم ریاست دورهای این اتحادیه از سودان به ایران منتقل شد.
جلسات کارشناسی این اجلاس از روز جمعه، آغاز شد که طی آن کمیتههای تخصصی جلسات خود را به منظور بررسی وضعیت و مشکلات جهان اسلام برگزار کردند.
مجمع عمومی اتحادیه پارلمانهای بینالمللی نیز طی روزهای سهشنبه و چهارشنبه، 29 و 30 بهمن برگزار شد که در این دو روز، رؤسای مجالس، نواب رئیس و رؤسای هیئتهای پارلمانی مواضع و نظرات خود را در مورد مسائل مختلف کشورهای اسلامی و مسلمانان جهان بیان کردند.