به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، امین رستمزاده، کارشناس ارشد حقوق بینالملل روز گذشته، پنجم اسفند در سمینار علمی، تخصصی و دانشجویی «تحریم سیاسی، مکانیزم ضد حقوق بشری در مفاهیم حقوق بین المل» گفت: تحریم نباید ابزاری غیرعادلانه و معطوف به کشورهای خاص بر اساس اهداف خاص در عرصه حقوق بینالملل باشد.
وی اظهار کرد: اساس تحریم باید با ادله حقوقی باشد و نه سیاسی چراکه در عرصه حقوق بینالملل روشهای تحلیل حقوقی به نسبت روش اصولی نزدیک به حقیقت است.
وی افزود: مفاهیم بینالمللی احصاء شده از مفاهیم قرآنی و ارزشهای دینی همگی بر صلح و امنیت و برابری و حمایت از حق و حقوق انسانی و بشری و حتی رعایت حقوق ایران تأکید میکند، بهطوری که حضرت علی(ع) درباره قصاص قاتل خود وصیت میکند که فقط یک ضربه شمشیر با کیفیت مشابه قاتل را قصاص کنید.
رستمزاده ادامه داد: بر اساس آموزههای دینی و قرآنی و سیره ائمه اطهار(ع) حتی در تحریمهای مشروع و مقبول جهان نیز بهعنوان یکی از مکانیزمهای مقبول تمام کشورها تأکید بر حفظ حرمت بشریت و ارزشهای انسانی شده است.
وی بیان کرد: هدف از تحریم بر اساس ماده 39 منشور حفظ صلح و امنیت بینالمللی است و وقتی تاریخچه تحریم را از منظر ادوار مختلف حقوق بینالملل بررسی میکنیم متوجه میشویم میثاق بریان گلوک مهمترین سند برای جلوگیری از بروز جنگ و تحریم آن و عدم توسل به زور در دوران جامعه ملل است که با ناکامی در برقراری صلح و امنیت و وقوع جنگ جهانی دوم منحل و کشورها برای ایجاد حفظ و حراست از صلح و امنیت بینالمللی در کنفرانس سانفرانسیسکو منشور ملل متحد را مصوب و سازمان ملل متحد تأسیس کردند.
این مدرس حقوق اظهار کرد: اولین تحریم معاصر علیه ایران در جامعه بینالمللی از سوی دولت بریتانیا در زمان نخست وزیری دکتر مصدق بهخاطر ملی شدن صنعت نفت به منزله واکنش علیه ملی شدن صنعت نفت بود.
عضو مرکز خدمات تخصصی حقوق واحد افزود: تحریمهای اقتصادی بهعنوان بخشی از تحریمهای سازمان ملل با نسل اول حقوق بشر یعنی حقوق مدنی و سیاسی و نسل دوم یعنی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و نسل سوم یعنی حق بر صلح و امنیت و تعیین سرنوشت و ارتباطات و حق بر توسعه که مهمترین زیرشاخههای این نسل در عصر امروز قلمداد میشود مغایرت دارد.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی با تشریح تحریمهای صورت گرفته علیه نظام جمهوری اسلامی ایران درخصوص موارد پزشکی و غذایی و هواپیمایی گفت: بر اساس گزارش منتشر شده در رسانهها کشور آمریکا بیش از 61 تحریم یک جانبه علیه 35 کشور که جمعیت آن 42 درصد جمعیت جهان را شامل میشود داشته است که در واقع نشان میدهد اهداف و اغراض سیاسی و نه حقوقی یک جانبه در استفاده کشور آمریکا از این ابزار مشروع بینالمللی بهصورت نامشروع از منظر حقوق بینالمللی چقدر وسیع میباشد.
این مدرس حقوق بینالملل وضع هر تحریم یک جانبه را با اسناد مهم حقوق بینالملل در تعارض دانسته و اظهار کرد: چنین تحریمهایی آن هم از جنس سیاسی با منشور سازمان ملل متحد، اعلامیه جهانی حقوق بشر اعلامیه سازمان ملل درخصوص اصول حقوق بینالملل ناظر بر روابط و همکاریهای دوستانه بین دولتها و قطعنامههای متعدد درخصوص تقویت همکاریهای بینالمللی در زمینه حقوق بشر و حق توسعه در تعارض است.
رستمزاده همچنین بیان کرد: تحریم اصولاً مکانیزمی برای بازگشت کشورها به قوانین حقوق بینالملل است نه ابزاری برای تنبیه مردم و ملتها، در واقع تحریم باید جوهر حقوقی داشته باشد و نه سیاسی که در زمینه علمی حقوقی از سوی کارشناسان حقوقی با ادلههای مستحکم قانونی ثابت و سپس حکم صادر شود.
آمریکا در مواردی که در زمینه قانون نمیتواند کاری بکند از ابزارهای تحریم استفاده میکند
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی گفت: آمریکا در مواردی که در زمینه قانون نمیتواند کاری علیه کشورها بکند از طریق ابزارهایی چون دیپلماسی اقتصادی و ممنوعیت تحریم برای حضور در بازارهای آمریکا و غیره سعی در اعمال فشار غیرقانونی و حقوقی بر کشورها دارد تا همسو با آن کشور بدون اجماع جهانی قانونی به اهداف شخصی خود برسد.
رستمزاده گفت: افزایش فشار تحریم در روزی که مذاکرات کشورها برای حل موضوع در جریان است با اخلاق و حسن نیت بینالمللی کشورها و اساسا با روح دیپلماسی در تضاد است و کاملاً غیراخلاقی و غیرانسانی قلمداد میشود.
این کارشناس ارشد حقوق بینالملل اظهار کرد: هرچند تحریمها علیه حقوق مردم ایران مخالف موازین بشری است اما تنگناهای استراتژی حاصل از تحریمها برای کشورهای تحریمکننده غیرقابل انکار است.
در ادامه مراسم ارحام هاشمپور، مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه حقوق بشر نه بهمثابه آرمانی ناکجا آباد و مدینهای فاضله بلکه به مثابه ضرورتی هنجاری، آمیخته با ارزشها و اخلاقیات ریشهدار در مکاتب مذهبی و انسانی، امروزه به یکی از محورهای اساسی تأثیرگذار در سیاست و حقوق بینالملل تبدیل شده است، اظهار کرد: در پرتو پدیده جهانی شدن و آگاهیهای آنی ناشی از گسترش تکنولوژیهای اطلاعرسانی، مسئولیت و پایبندی دولتها و افراد انسانی به رعایت موازین مزبور در روندهای اجتماعی و بینالمللی قاطعانه طلب شده و چه بسا در منظر افکار عمومی مقوله پرستیژآور تلقی میگردد.
وی اظهار کرد: حمایت از فرد همواره در حقوق بینالملل در زمینههای گوناگون نظیر حقوق بشر و حقوق بشردوستانه قرار گرفتهاند هر چند این دو حقوق مجزا از یکدیگرند اما در پارهای از موارد دارای نقاط تلاقی مشترکی میباشند. هر دوی این دو حقوق حول محور انسان و حمایت از فرد در موقعیتهای گوناگون میپردازد.
هاشمپور افزود: با آنکه استفاده از واژه حقوق بشر به شصت سال مذاکره بینالمللی پیش از تأسیس سازمان ملل بازمیگردد، قلمرو آن از سال 1945 به بعد به دقت تشریح شده و مدت کوتاهی است که این مفهوم به محور ساخت جامعه بینالمللی نفوذ کرده، که نمونه آن را میتوان در اهداف اصول منشور ملل متحد یافت.