کد خبر: 1383565
تاریخ انتشار : ۱۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۱۲

کتاب «گلشن شیدایی» سروده‌های علامه طباطبایی(ره) منتشر شد

گروه ادب: کتاب «گلشن شیدایی» شامل سروده‌های علامه طباطبایی(ره) به همت انتشارات کتاب همه منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، کتاب «گلشن شیدایی» اشعار تصحیح شده و جدید عارف علامه طباطبایی(ره) است که به همت محمدرضا رمزی‌ اوحدی تصحیح و تدوین شده و انتشارات کتاب همه آن را منتشر کرده است.

این اثر مشتمل بر چهار فصل با عناوین «شمیم شهود»، «شهد شهود»، «ملحقات» و «شهد شیدایی» است که فصل اول دربردارنده سروده‌های علامه در قالب غزلیات، مثنوی، مسمط تضمینی، ترکیب‌بند و مفردات است، فصل دوم اشعار شعرای معاصر در سوگ علامه طباطبایی(ره) را شامل می‌شود، فصل سوم دست‌خط‌های مرحوم علامه و فصل پایانی نیز متن سه نامه از مرحوم علامه را به خود اختصاص داده است.

علامه طباطبایی(ره) عالمی دانش‌آموخته در حوزه‌های سنتی علوم اسلامی و شیعی بود در دورانی که حوزه‌های سنتی علوم اسلامی از جهانی دچار مشکلات و مصائب فراوانی بود، در مقابل، توانست اوج و صعودی را در عرصه علوم دینی ایجاد کند. اگر چه وی همچون دیگر عالمان سنتی مراتب تحصیل و تدریس را طی کرد، اما خود را شاگردی از مدرسه عرفانی خاص و ویژه‌ای می‌دانست که نه تنها در حوزه‌های مختلف قم و نجف مقبول نبود، بلکه با مخالفت و ضدیت فراوان روبه‌رو بود.

توجه علامه طباطبایی به مدرسه عرفان علمی و عملی حضرت آیت‌الحق سیدعلی قاضی به اندازه‌ای بود که از فرط احترام نام او را در میان اساتید خود ذکر نمی‌کرد. آنچه این مدرسه عرفانی را در تاریخ تمدن اسلامی یگانه و یکتا می‌کرد روش‌های عملی مبتنی بر طریقه معرفت نفس بود که گویی مسیری کوتاه و مؤثر به سوی توحید و مقام فنای سالک را یافته و با شگفت‌ترین و اثربخش‌ترین دستورات در اختیار سالک این وادی قرار می‌دهد.

علامه سختی‌های فراوانی را تحمل کرد و توانست اصول معارف را منتشر کند تا امروزه تدریس و تحصیل فلسفه، عمومی و آشکار شود. اما هنگامی که در پاورقی‌ها و تعلیقات وی در مجموعه روانی بحارالانوار اشکالاتی را بر مؤلف بزرگوار آن وارد کرده و بر کلام وی تعلیقاتی نوشت، این فشارها به اوج خود رسید و علامه طباطبایی قلم را به کناری نهاد و ایستادن بر آنچه را که حق می‌پنداشت بر هم‌رنگی با جماعت و تبعیت از جاهلانی که با سلاح تعصب به مبارزه با معارف دینی آمده بودند، ترجیح داد.

غزلی در کتاب «گلشن شیدایی» با عنوان «باد بهاری» درج شده که در ادامه می‌خوانیم:

«اندر درِ نوروز شد

باد بهاری حلقه‌زن

مژگان جن بادا گره

اُسرُب به گوش اهرمن

برخاست عطر عنبره

یا بوی عود از مجمره

یا نافه مشک ختن»

در ذیل این شعر آمده است؛ قالب این شعر مثنوی نیست و به علت اینکه بقیه شعر وجود ندارد، نمی‌توان فهمید که این شعر مسمط یا بحر طویل است، از این رو در بخش پایانی مثنوی جای گرفته است.

یادآور می‌شود، کتاب «گلشن شیدایی» به همت محمدرضا رمزی‌ اوحدی تصحیح و تدوین شده و انتشارات کتاب همه آن را با شمارگان 2 هزار نسخه منتشر کرده و با قیمت 65 هزار ریال در اختیار علاقه‌مندان قرار داده است.

captcha