به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم بزرگداشت سیامین سال تأسیس بنیاد دایرةالمعارف اسلامی و رونمایی هجدهمین مجلد دانشنامه جهان اسلام، عصر چهارشنبه، 21 اسفند با حضور غلامعلی حدادعادل، مدیرعامل فعلی و مصطفی میرسلیم، مدیرعامل پیشین بنیاد برگزار شد.
حدادعادل در این مراسم با تبریک 30 ساله شدن بنیاد دایرةالمعارف اسلامی گفت: بنیاد از دو حیث اعتبار یافته است؛ یکی به اعتبار موضوع خود و دیگری واضع خودش. موضوع کار ما معارف جهان اسلام دیروز و امروز است و واضع هم کسی است که آن را تأسیس کرد؛ شخصیت ارجمندی که به آن اعتبار بخشیده است.
وی افزود: همواره برایم افتخار بوده که در کنار اساتیدی چون دکتر مهدی محقق، مرحوم شهیدی، گرجی و آیتالله معرفت(ره) بوده و از وجود آنها بهرهمند شوم و همچنین افتخار دارم نزدیک به 20 سال است به عنوان مدیرعامل بنیاد در خدمت همکاران هستم و پیش از من استاد محقق، پورجوادی و میرسلیم بودند.
حدادعادل ادامه داد: ندایی که با «قولوا لا اله الا الله تفلحوا» در مکه اسلام را به دنیا معرفی کرد، منشاء تمدن بزرگی شد. در این 14 قرن در بخش وسیعی از جهان بزرگانی با الهام از این ایمان و معنویت و اعتقاد و جهانبینی در چهرهپردازی این تمدن مؤثر افتادند.
وی در ادامه گفت: ما وارث میراث عظیم این 14 قرن فرهنگ و تمدن جهان اسلام هستیم و این فرهنگ و تمدن باید شناسانه شود. اگر دیگران تلاش کردند با انگیزههای خود 40 - 50 جلد دایرةالمعارف را در اروپا بنویسند. ما هم به عنوان صاحبان خانه وظیفه داریم جهان اسلام را از نگاه، قلم و دانش خودمان به خود و دیگران معرفی کنیم.
مدیرعامل بنیاد دایرةالمعارف اسلامی با اشاره به اهداف مقام معظم رهبری از تأسیس بنیاد بیان کرد: این انگیزه نه فقط برای ازبین بردن کجاندیشیها بلکه دست یافتن به اطلاعاتی بود که برای ما بسی آسانتر از بیگانگان است. در این 30 سال میتوانم بگویم؛ اوصاف عمومی و کلی حاکم بر این دانشنامه عبارت بود از دقت علمی، که دقت و صحت از همه موارد مهمتر است.
حدادعادل تصریح کرد: با اینکه این روزها به اندازه گذشته وقت صرف مطالعه مقالات نمیکنم، اما میدانم سنت حاکم بر بنیاد این است که تا مطمئن به درست بودن مطلبی نشویم دست به چاپ آن نمیزنیم؛ من یادم هست گاهی درباره مطالب جزئی شک میکردیم و این یک اصل بوده و ضامن اعتبار کار ماست.
وی در ادامه اظهار کرد: این دانشنامه واجد اعتقادات اسلامی و شیعی و دریافت ما در فرهنگ اسلامی و ایرانی از جهان اسلام است و حاوی اطلاعات سودمند درباره ایران و اسلام است. همچنین معرفی نوع نگرش رهبری و نظام جمهوری اسلامی به جهان اسلام است. در دنیا چون قلم در دست دشمن بوده، تصویر خوفناکی از اسلام و نظام جمهوری اسلامی ارائه کرده است و همه چیز با خشونت و جهالت همراه بوده است و زمانی که میبینید در ابتدای مقاله نام رهبر معظم انقلاب نقش بسته است، برای ما افتخار است.
حدادعادل افزود: در عین حال که به انقلاب، اسلام، تشیع و ایران علاقه و حساسیت و به معنای درست کلمه، تعصب داریم، از این رو تلاش میکنیم مقالات عالمانه، منصفانه و درست باشند و به همین دلیل است که پنج مجلد دانشنامه جهان اسلام که به زبان عربی منتشر شده با استقبال مواجه بوده است.
وی با اشاره به فوائد این دانشنامه گفت: در رفع انواع نیازهای علمی کمک کار محققان است و در آن هشت هزار مقاله نوشته شده است و پهنه وسیعی از اطلاعات را در بر میگیرد و با تکمیل آن میتواند مددکار پژوهشگران باشد و در مجموع تصویر و چشماندازی وسیع از جهان اسلام به دست میدهد و مجموع این معارف از اندلس گرفته تا اندونزی و از جنوب چین تا هند را شامل میشود.
حدادعادل با بیان اینکه دایرةالمعارف یک منبع قابل اعتماد است، افزود: وقتی به اتقان یک اثر اعتماد داشته باشیم، نسبت به آن تردید نخواهیم کرد. این اثر همچنین روشمند بوده و اهمیت روش کمتر از دانش نیست و در هر موضوعی منابع مهم و دست اول و اصلی موضوع در ذیل مقاله معرفی میکند و ارزش منابع معرفی شده از مطالب آن مقاله کمتر نیست.
مدیرعامل بنیاد دانشنامه جهان اسلام را «امالکتاب» معرفی کرد و ادامه داد: قصد داریم دایرةالمعارفهای تخصصی را از دل این دانشنامه استخراج کنیم و احتمال میدهم اگر دانشنامه جهان اسلام شامل 50 جلد باشد، تعداد مجلدات دانشنامه تخصصی به 150 مجلد برسد و امیدوارم رونمایی مجلد بیستم را با افتتاح ساختمان جدید آن شاهد باشیم.