کد خبر: 1391707
تاریخ انتشار : ۱۸ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۶:۰۶

ارتباط تصویری نسل سوم اپراتورها دست به دامن پیوست فرهنگی

گروه فضای مجازی: تماس تصویری نسل سوم اپراتور کشور هنوز منتظر ارائه پیوست فرهنگی توسط شورای عالی فضای مجازی است؛ آیا نباید در ارائه این پیوست تعجیل صورت می‌گرفت؟

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، وقتی حرف از فرهنگ می‌شود، تمامی اصول و عقاید یک کشور به میان می‌آید. فرهنگ، اصلی است که در کشور ما بر مبنای اسلام و دستورات معصومین(ع)، پایه‌ریزی شده و از اجرایی کردن و بعد از آن عملی کردن در جامعه راه دشواری را باید بپیماید.

بیانات مقام معظم رهبری در موضوع فرهنگ در اولین روز سال ۱۳۹۳ در صحن رضوی را می‌توان طرحی مهم مبتنی بر معارف اسلامی و براساس تحلیلی جامع از وضع جمهوری اسلامی و جهان معاصر دانست و اگرچه معظم‌له از آغاز دوران رهبری تاکنون بارها و در مناسبت‌های مختلف و در دیدار با مسئولین نهادهای مسئول نظیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، علما، اساتید، طلاب، دانشجویان و گروه‌های مختلف مردم به اظهارنظر درباره اهمیت، ابعاد و شرایط فرهنگی پرداخته، بیانات مهم و روشنگر متعددی ایراد فرموده‌اند؛ اما سخنان ایشان در روز اول فروردین را می‌توان منشوری در حوزه‌ فرهنگ قلمداد کرد.

سخنانی که در خود مبانی معرفتی، تحلیل شرایط، فهم نقشه‌ دشمن، درک امکانات داخلی، وظایف مسئولان، نقش جوانان مؤمن و متعهد در حوزه‌ فرهنگی، و تأکید بر بصیرت، تعهد و فعالیت مبتنی بر تبیین روشن، منطقی و نقادانه است.

نقش فرهنگ در رابطه با تکنولوژی بسیار حساس است

در این راه فرهنگ‌سازی و ایجاد فرهنگ در استفاده از ابزار در اختیار مردم مسئله مهمی است که باید به آن پرداخته شود. اصلی که امروزه با پیشرفت تکنولوژی در جهان، روز به روز مهمتر و پیچیده‌تر می‌شود. حال که نسل سوم و چهارم انقلاب اسلامی ایران زندگی خود را با ورود این تکنولوژی‌ها آغاز کرده و عجین شده‌اند، نقش فرهنگ در رابطه با استفاده از این ابزار بسیار اساسی و مهم جلوه می‌کند.

فرهنگی که اگر جا انداخته نشود از تمامی ابزارهایی که برای پیشرفت وارد زندگی می‌شوند وسیله‌ای خواهند ساخت برای از بردن انقلاب اسلامی و فروپاشی نظام خانواده در ایران. ارتباطات تصویری یکی از این ابزار بود که به صورت قانونی توسط اپراتور سوم وارد زندگی ما شد. بعد از آن با ورود نرم‌افزارهای ارتباط تصویری جدید(مانند وایبر، واس‌آپ ...) با قابلیت‌هایی مشابه و بلکه بیشتر از آن و آسان‌تر به کشور، نبود فرهنگ درست در استفاده از این ابزارها با یک مشکل مواجه شد.

با این وجود نسل سوم «رایتل» در حالی در کشور راه‌اندازی شد که این اپراتورعلاوه بر ارتباط صوتی، امکان ایجاد ارتباط تصویری را بین طرفین مکالمه فراهم ساخت. همچنین به واسطه این اپراتور، مشترکین می‌توانند انواع تصاویر و فیلم‌ها را برای یکدیگر ارسال کنند.

تا تدوین و ابلاغ پیوست فرهنگی پروانه اپراتور سوم متوقف شد

در این میان دیگر اپراتورها به فکر راه‌اندازی نسل سوم ارتباطات یعنی ارتباطات تصویری خود افتادند که این اتفاق در خردادماه سال گذشته بود که به دستور شورایعالی فضای مجازی، عرضه سرویس مکالمه تصویری مبتنی بر نسل سوم تلفن همراه توسط رایتل، تا تدوین و ابلاغ پیوست فرهنگی، پروانه این اپراتور متوقف شد. پس از آن به کرات از سوی وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام شد که به زودی قرارداد تدوین این پیوست فرهنگی امضا خواهد شد.

تماس تصویری رایتل، از خدمات نسل سوم تلفن همراه است که تنها یکی از اپراتورهای تلفن همراه، در گذشته آن را ارائه می‌داد اما به علت نگرانی‌ها در مورد موارد فرهنگی این نوع تماس، چندین‌ ماه قبل(خرداد 92) ارائه این خدمات در سراسر کشور به دستور شورای عالی فضای مجازی قطع شد.

پس از قطع شدن تماس تصویری این اپراتور، قرار بر این شد تا پیوست فرهنگی آن به شورای عالی فضای مجازی ارائه و سپس نسبت به برقراری این تماس، اقدام شود. وزارت ارتباطات اعلام کرده بود مشکل قطع تماس تصویری رایتل با تمهیداتی از جمله «تعیین گروه‌های مخاطب مشخص» و «کدهای تصویری» حل شده اما دبیر شورای عالی فضای مجازی گفته بود این کار منوط به تصویب پیوست فرهنگی رایتل در شوراست.

وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هم اعلام کرده بود با هماهنگی با شورای عالی فضای مجازی مشکل تماس تصویری رایتل حل شده و قرار است این سرویس برای گروه‌های معین و با کدهای تصویری مشخص برقرار شود.

تماس تصویری در بعضی از شهرها راه‌اندازی شد

بعد از صرف زمان زیادی برای تهیه یک پیوست فرهنگی و امضای آن توسط شورای عالی فضای مجازی، رایتل نیز قبل از ارائه این پیوست و شاید به دلیل طولانی شدن پروسه شورای عالی فضای مجازی و کارگروه تنظیم پیوست فرهنگی اپراتور سوم، در بعضی از مناطق کشور تماس تصویری خود را راه‌اندازی کرده است.

خبر راه‌اندازی تماس تصویری رایتل را چند روز پیش یکی از رسانه‌های کشور منتشر کرد. این در حالی است که تعدادی از مراجع تقلید نیز استفاده از تماس تصویری اپراتور سوم را جایز ندانسته و شورای عالی مجازی هم پیوست فرهنگی آن را به امضا نرسانده است.

پیوست فرهنگی در سایر ابزار باید رعایت شود

قطع ‌ارتباط تصویری در کشور توسط یک اپراتور داخلی را با وجود نرم‌افزارهایی که این قابلیت را به راحتی و با هزینه کمتر در اختیار کاربران  قرار می‌دهند می‌توان یک مشکل بزرگ دانست. آیا واقعا تهیه یک پیوست فرهنگی برای ارتباطات تصویری دیر نشده است؟ چرا باید هنگامی که یک ابزار جدید تکنولوژی وارد کشور می‌شود به جای تلاش برای آموزش و استفاده از آن و فرهنگ صحیح، آن را متوقف کرد؟

اگر پیوست فرهنگی اپراتور سوم در سال گذشته امضا و این خدمات قطع نمی‌شد؛ در ماه‌های اولیه سال گذشته که کشور با هجوم اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارهای ارتباط جمعی جهانی مواجه بود و آنها به دلیل نبود جایگزین داخلی مورد استقبال زیادی واقع شدند دیگر نیازی به این همه نگرانی نبود.

آن چیزی چیزی که امروز مشاهده می‌شود رها کردن این ابزارهای غیر ایرانی به حال خود است. اگر وزارت ارتباطات، شورای عالی فضای مجازی، وزارت فرهنگ و آموزش و پرورش و تمامی نهادهای دولتی که به نوعی در این امر مسئول هستند، آموزش فرهنگ در این مسیر را فراگیر کرده و از اصل و به‌ صورت ریشه‌ای به آن می‌پرداختند و نهادهای مسئول زودتر پیوست فرهنگی اپراتور سوم را ارائه می‌دادند شاهد محیط کنترل شده‌ای در بحث ارتباطات تصویری بودیم.

با وجود اینکه نرم‌افزارهایی مانند وی‌چت، تانگو، اینستاگرام، وایبر و ... قابلیت‌های ارتباطی زیادی را در اختیار کاربران قرار می‌دهند بهتر است که گره اپراتور سوم هم باز شود و آموزش و فرهنگ استفاده از این ابزار در کشور رایج شود. ابزار رسانه‌ایی مانند تلویزیون، رایانه، تلفن همراه، رادیو و ... می‌توانند فرهنگ صحیح استفاده از ابزار تصویری جدید را در کشور آموزش دهند.

باید گفت اینکه نگاه صرفا بدی به ابزار جدید تکنولوژی داشت مانع کند شدن و رواج آن نمی‌شود، بلکه اشتیاق را در بین کاربران در جهت استفاده به صورت ناآگاهانه از این ابزارها رواج می‌دهد. فرهنگ را باید آموزش داد و در صورت هجوم ابزارهای بیگانه باید آنها را رام کرد.

نگاه کارشناسانه و آینده‌نگرانه به این ابزار و مقابله به مثل در استفاده از آنها خود نوعی دفاع است که اگر به صورت صحیح در کشور آموزش داده شود و هرچه زودتر پیوست فرهنگی آن توسط شورای عالی فضای مجازی برقرار شود، مزایایی بسیاری را خواهد داشت که نه تنها به پیشرفت منجر خواهد شد بلکه ابزاری خواهد بود در جهت پیش‌برد و انتقال فرهنگ اسلامی.

captcha