علیاکبر جلالی، عضوهیئت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری به حوزه فضای مجازی اظهار کرد: بنا به فرمایشات مقام معظم رهبری، فضای مجازی، یکی از حوزههای بسیار مهمی است که تمام جهان را در همه زمینههای فرهنگی، اقتصادی اجتماعی و سیاسی تحت تأثیر قرارمیدهد. کشورمان نیز متأثر از این پدیده است. اما متأسفانه افراد توانمندی که بتوانند درک درستی از این فضا داشته باشند تا از این فضا برای ارتقای مباحث اقتصادی، مسائل اجتماعی و فرهنگی داشته باشند، نداریم.
وی افزود: متأسفانه از ابتدای آمدن کاربردهای فناوری اطلاعات در کشورمان، ترسی به وجود میآید. برای مثال؛ زمانی که ایمیل وارد کشور شد، تمام تلاش دولت این بود که ایمیل بومی را بسازد، با وجود آن که هیچ وقت موفق نشد، اما دست از کار نکشید.
عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران تصریح کرد: زمانی که شبکههای اجتماعی وارد کشور شد به جای حضور در این شبکهها، برخورد شد و در نهایت وقتی نتیجهای از این برخوردها حاصل نشد، با شکست مواجه شدند. بنابر این همه حرکتهای ما به جای آن که حرکت تهاجمی تأثیرگذار باشد، حرکتهای تدافعی تأثیرپذیراست.
از ابتدا به فکر مقابله باشیم
وی بیان کرد: ما پس از آنکه خشونت را در بازیهای رایانهای مشاهده کردیم تازه به این فکر افتادیم که با این بازیها برخورد کنیم، در حالی که میتوانستیم از ابتدا جزء شروعکنندگان فضای مناسب در کشور باشیم. همه چیز را با تأخیر برخورد کردیم.
جلالی اظهار کرد: رسانههای عمومی هیچ نقش مؤثری در آگاه سازی مردم برای استفاده مناسب از این فناوریها نداشته است. تمام مباحثی که در صدا و سیما در سالیان گذشته مطرح شده مباحث بازدارنگی است به این معنی اگر از فضای مجازی صحبت شده همه از خشونت و محدودیت و خسارات آن فضاست و کمتر زمانی شاهد این بودیم که از خوبیهای فضای مجازی صحبت شود.
برنامهریزی مناسبی در حوزه فضای مجازی نداریم
وی بیان کرد: در فضای مجازی، برنامهریزی از قبل پیشبینی شده و مناسب نداریم. زمانی که در فضای سنتی کاری را نمیتوانیم پیش ببریم به فضای مجازی پناه میبریم. باید این ذهنیت تغییر کند و برنامههای خوبی را برای این فضا طراحی کنیم.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: متأسفانه مسئولانمان دچار روزمرگی شدهاند و هیچ سیاستی در این حیطه از آنها برنمیآید و در نهایت نتیجه ملموسی در فعالیتهایشان نمیشود. آنها از نیروها استفاده مؤثر نمیکنند و باید این سیاستها تغییر کند.
وی یادآور شد: برای مقابله با حالت تدافعی در برابر فضای مجازی باید آموزش شهروندی را تقویت کنیم و این آموزش به صورت عملیاتی باشد نه تئوری.
کشور در حالت دانش بنیان نیست
جلالی ادامه داد: متأسفانه کشور در حالت دانش بنیان نیست. اگر به فرمایشات مقام معظم رهبری توجه کنیم متوجه میشویم که ایشان در چند بند به اقتصاد مقاومتی و مباحث دانشبنیان اشاره کردهاند. ما باید از روشهای نوآورانه و خلاقانه در این راستا استفاده کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران تصریح کرد: هماکنون برای یک میلیون از فارغ التحصیلان بیکار در سطح کشور طرح «کارورزی دانش بنیان حرفهای محور حوزه آی تی» برای کارجویان دانشگاهی با همت دولت و برخی از بخشهای مختلف همچون معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری اجرایی کردهایم. این طرح را در ابتدا در استان گلستان به صورت پایلوت انجام دادهایم که تاکنون 3500 نفر از کارجویان دانشگاهی ثبت نام کردهاند. امیدواریم این طرح در سراسر کشور محقق شود.