کد خبر: 1401562
تاریخ انتشار : ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱:۴۱
عزت‌الله ضرغامی:

هرکسی نمی‌تواند همچون مطهری دقیق سخن بگوید/ جرئت و قدرت بیان ویژه استاد شهید

گروه اندیشه: استاد شهید مطهری سخنان دقیقی دارد که شاید بعضی از آن حرف‌ها را خیلی‌ها نتوانند بگویند؛ چه به دلیل ناتوانی در تبیین آن‌ها و چه به دلیل نداشتن جرئت بیان آن‌ها؛ این فقط از آن شخصیت استثنایی بر می‌آید که تکلیف انقلاب اسلامی را با مسئله وحدت مشخص کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، عزت‌الله ضرغامی، رئیس سازمان صدا و سیما در دهمین همایش جهانی حکمت مطهر که صبح امروز چهارشنبه، دهم اردیبهشت ماه در سالن همایش‌های صدا و سیما آغاز به کار کرد، به بیان نکاتی در باب وحدت از نظر شهید مطهری پرداخت.

بنا بر این گزارش، ضرغامی ضمن تقدیر و تشکر از برگزارکنندگان و دست اندرکاران این همایش از ستاد بزرگداشت به دلیل انتخاب شعار «مطهری و وحدت اسلامی» به عنوان شعار همایش امسال، این انتخاب را انتخابی روزآمد توصیف کرد و گفت: از ویژگی‌های بارز شهید مطهری، توجه به مسائل و نیازهای روز جامعه بود و توجه ایشان به اولویت‌ها و مسئله‌یابی است که او را از دیگر متفکران جدا می‌کند. وی با اشاره به چنین ویژگی‌ای در مباحث علمی و نظری، بیان کرد: شهید مطهری استاد مسئله‌یابی بود و این را به وضوح می‌توانیم در همه آثار او مشاهده کنیم و شاید اگر امروز در میان بود، بخش زیادی از وقت و مطالعات و سخنرانی‌ها و نوشته‌های خود را مصروف اصل وحدت می‌کرد.

ضرغامی با اشاره به این‌که شهید مطهری در مورد اصل وحدت کم سخن نگفته است، عنوان کرد: ایشان مباحث زیادی چه به شکل مستقیم و چه به شکل غیرمستقیم در مورد وحدت دارند که اگر همه این‌ها گردآوری شود، کار ارزشمندی است. اگر فرصت شود و همه این‌ها عنوان‌بندی شود، مجموعه ارزشمندی خواهد شد.

وی با بیان این‌که شهید مطهری بحث وحدت را در همه ابعاد مورد نیاز مورد بررسی دقیق قرار می‌دهد و نظرات بسیار صریح و کاربردی ارائه می‌کند، گفت: ایشان از کلیاتی که معمولاً حرف‌های همه‌پسندی است، عبور می‌کند و در هر بحثی که وارد می‌شود، سخنان دقیقی دارد که شاید بعضی از آن حرف‌ها را خیلی‌ها نتوانند بگویند؛ چه به دلیل ناتوانی در تبیین آنها و چه به دلیل نداشتن جرئت بیان آنها. این فقط از آن شخصیت استثنایی بر می‌آید که تکلیف انقلاب اسلامی را با مسئله وحدت مشخص کند.

رئیس سازمان صدا و سیما در ادامه با اشاره به انواع مباحث شهید مطهری در مورد وحدت بیان کرد: ایشان هم در زمینه بحث‌های ایدئولوژیک در حوزه نظری راجع به وحدت بحث کرده‌اند و هم در بحث‌های رفتاری. از نظر شهید مطهری این مسائل رفتاری اهمیت بسیاری دارد و خیلی از موارد تفرقه در جهان اسلام به آن بر می‌گردد و نه به مسائل نظری. در مرحله سوم، شهید مطهری راه‌حل‌هایی عملی و کاربردی و مشخص ارائه می‌دهد تا وحدت در جامعه اسلامی آن طور که شایسته است، محقق شود.

وی افزود: استاد مطهری در مرحله بعد الگوهایی را از شخصیت‌هایی که منادی وحدت بوده‌اند ارائه می‌کند و در یک مرحله نیز ایشان به موانع وحدت پرداخته است.

ضرغامی با تأکید بر اهمیت بحث موانع وحدت، بیان کرد: ما این مبحث را که در چند مورد محدود به شکل مشخص در آثار ایشان مورد توجه قرار گرفته است می توانیم در قالب یک کار پژوهشی و با استفاده از دیگر آثار شهید مطهری غنی سازی کنیم؛ چرا که نیاز امروز ماست. ما برای این که وحدت را به صورت کاربردی برای جامعه بحث کنیم، موانع وحدت را پیدا کردن مهم است.

وی در ادامه در اشاره به چند مورد مشخص از مباحث شهید مطهری در باره وحدت بیان کرد: اولین بحث ایشان این است که منظور ما از وحدت اسلامی وحدت مذاهب یا فرقه های اسلامی در قالب انتخاب یکی از مذاهب و برتری دادن آن بر دیگران یا برگزیدن مشترکات و یا ایجاد یک مذهب جدید نیست. اتفاقا ایشان بر بحث و گفت وگو تأکید دارد و ایشان معتقد است که مقصود از وحدت باید اتحاد مسلمین است و نه اتحاد اندیشه های نظری.

ضرغامی با بیان این که از دیدگاه شهید مطهری وحدت یک امر اصیل است، اظهار کرد: از نظر ایشان وحدت یک امر اعتباری، یک امر روبنایی، مقطعی، عرضی و جبری به حسب زمان نیست. وقتی که استاد بحث توحید را مطرح می کنند انسان وحدت را در همه عرصه ها برداشت می کند و از دیدگاه او که همان دیدگاه اسلام واقعی است وحدت اصالت دارد.

وی با اشاره به این که خیلی از مباحث فکری مطرح در جامعه مباحث فکری نیست بلکه مسائلی رفتاری است، عنوان کرد: وقتی که خوب آسیب شناسی کنیم خیلی از جزیان ها را می بینیم که اصلا دعوای فکری ندارند و کسانی که چنین ادعایی دارند در جاهایی به رفتارهایی می رسند که از اصل و اساس با تفکر دینی و اسلامی مخالف است. شهید مطهری در تعابیری گروه های افراطی فکری را به دو تیغه قیچی تشبیه می کند که در عین حرکت در سمت های مختلف، به خاطر داشتن یک محور نتیجه واحدی خواهد داشت و آن هم قطع کردن و از بین بردن ریشه‌های اسلام است.

رئیس سازمان صدا و سیما با اشاره به این مطلب که از نظر شهید مطهری نیز منشأ این اختلافات در خارج از جهان اسلام است، آنان را به محور حرکت قیچی‌وار گروه های افراطی تشبیه کرد که با صرف هزینه هایی سعی در ایجاد و ساقط کردن ملت های اسلامی دارند.

وی افزود: خیلی از این ها بحث فکری نیست و چنان که خداوند در قرآن بیان کرده است انسان به دنبال این است که گناه کند و هر چه که هوای نفسش می خواهد انجام دهد منتها از این جهت که انسان است و برای خود جایگاه و هویتی قائل است، برای گناه خود و برای راه کج خود تئوری بافی می کند و مکتب سازی می کند و اندیشه خلق می کند برای این که به آن هدف عملی خود برسد و گرنه به آن اندیشه اعتقادی ندارد. بنابراین این فکرها و مکتب ها ساختگی است و اصالت ندارد و برای توجیه یک رفتار غیرمنطقی و غیرانسانی است که یا از قبل طراحی شده است یا در دل آن فرد هست ساخته می شود. در واقع این اندیشه ها سفارش داده می شود و در این جا بحث کشورهای استعماری مهم است.

ضرغامی همچنین به راه حل های عملی شهید مطهری اشاره کرد و گفت: ایشان بر متانت و عدم سب و تهمت نزدن به یکدیگر، دروغ نبستن به یکدیگر، تمسخر نکردن منطق یکدیگر، مجروح نساختن عواطف یکدیگر و پایبندی به حدود منطق استدلال و پایبندی حداقل به حقوقی که اسلام برای غیرمسلمانان پذیرفته و لازم دانسته است تأکید می کند.

وی در پایان سخنان خود با تأکید بر اهمیت مباحث شهید مطهری درباره وحدت و شیوه رفتاری خود ایشان در این زمینه عنوان کرد: شهید مطهری با وجود این که شجاعت زیادی داشت و مسائل مختلف را با صراحت بیان می‌کرد و یک متفکر استثنایی بود که در مقابل هر انحرافی عکس العمل نشان می داد اما هیچ گاه در زمین دشمن بازی نکرد و این را در نظر می گرفت که از طرح یک مبحث فکری چه کسانی سود می برند. امروز نیز اگر متفکران و صاحب سخنان ما همین یک نکته را از این شهید بیاموزند بسیاری از مسائل ما حل خواهد شد.

وی افزود: شهید مطهری اگر امروز حضور داشت مطمئناً منادی وحدت در فضای سیاسی کشور بود.

captcha