ملیحهسادات موسوی، رئیس کمیته بانوان بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در رابطه با راهاندازی بخش بانوان در نمایشگاه بیست و دوم گفت: همانطور که میدانیم فعالیتهای قرآنی یکی از امتیازات جمهوری اسلامی ایران است و بانوان علاوه بر اینکه نیمی از جمعیت جامعه را به خود اختصاص دادهاند، بهطور مستقیم بر نیمی دیگر جمعیت نیز اثرگذار هستند.
رئیس کمیته بانوان نمایشگاه بیست و دوم مطرح کرد: اگر بانویی در عرصه فعالیتهای قرآنی وقت صرف میکند، دارای بالاترین بازدهی هم برای جامعه و هم برای خانواده خواهد بود؛ بانوان قشر وسیعی از جامعه را تشکیل میدهند، بدین دلیل که پاکنهادترین حاملان نور هدایت بانوان هستند و در طول تاریخ، بیشترین گرایش به قرآن را از خود نشان دادهاند.
موسوی با بیان اینکه بانوان عالیترین آثار پژوهشی و هنری را خلق کردهاند اظهار کرد: در همایشها و تجلیلهای شخصیتهای قرآنی که در کشور برگزار میشود، بانوان حضور دارند که این عامل در کشورهای دیگر با این گستردگی و وسعت وجود ندارد.
وی درباره چگونگی پدیدآورندگان آثار ارزشمند در حوزه پژوهش و هنر قرآنی عنوان کرد: گستره عظیمی از فعالیتهای قرآنی به بانوان اختصاص دارد؛ باید این واقعیت را پذیرفت که امروزه بانوان سهم بسزایی در پیشبرد اهداف عالیه قرآنی و پدیدآورندگان آثار ارزشمندی در حوزه پژوهش و هنر قرآنی دارند.
تجسم آموزههای قرآنی در نمایشگاه بینالمللی قرآن
رئیس کمیته بانوان نمایشگاه بیست و دوم به حضور بانوان در نمایشگاه امسال اشاره و تصریح کرد: لازم است تا فضایی مستقل برای عرضه آثار و معرفی توانمندی بانوان جهت استفاده نهادها و دانشگاهها از علم و دانش آنها در نمایشگاه پیشبینی شود؛ بانوان ستارگان درخشانی هستند که ارزشها و آموزههای قرآن را با رفتار، گفتار و پژوهش و هنر خود در جامعه انتشار میدهند و تجسم میبخشند.
ضرورت نشر آثار بانوان قرآنی کشور
وی افزود: با شناسایی بانوان قرآنی و نشر آثار آنها و همچنین برنامهریزی، میتوان از فعالیتهای قرآنی بانوان قرآنی در سطح کشور حمایت کرد و آثار مکتوب آنها را در اختیار دیگران قرار داد تا همگان از برکات آن بهرهمند شوند. امام صادق(ع) در زمینه جلوهگاه بودن قرآن کریم برای ذات مقدس خدا چشمهای بیدار و دلهای آگاه می فرمایند: «خداوند بر خلق خویش در کلام خودش تجلی کرده است، اما آنان خدا را نمیبینند».
استفاده بهینه از اطلاعات و معلومات قرآنی بانوان
موسوی با بیان اینکه در نمایشگاه امسال، غرفه بانوان حضور مؤثر زن مسلمان در جامعه را به نمایش میگذارد مطرح کرد: شناخته شدن بانوان قرآنی کشور در نمایشگاه و استفاده بهینه از اطلاعات و معلومات آنان و همچنین تشویق دختران جوان برای انجام فعالیتهای قرآنی از ثمرات مهم برگزاری نمایشگاه است.
رئیس کمیته بانوان نمایشگاه بینالمللی قرآن اظهار کرد: بانوان در نمایشگاه امسال از نزدیک با بانوان قرآنی کشور و گستره فعالیت آنها آشنا میشوند و پیام قرآنی این مرزوبوم را به سایر کشورها میرسانند؛ در مرحله بعد از نظر جهانی، اهتمام نظام جمهوری اسلامی ایران به قرآن کریم را به دیگران در سراسر جهان میرسانند که اگر بانویی در هر جای جهان در امر قرآن موفق باشد او را تشویق میکنند.
وی با بیان اینکه نمایشگاه قرآن نشانگر پایبند بودن نظام جمهوری اسلامی به ارزشهای قرآنی است، گفت: اینگونه نمایشگاهها به جهانیان نشان میدهد که نظام جمهوری اسلامی تا چه حد پایبند به ارزشهای قرآنی است و حتی اگر فردی در نقطه دوردست در فعالیتهای قرآنی موفق باشد، مورد تجلیل و احترام قرار میگیرد.
موسوی با تأکید بر ضرورت توجه به عمق کلام الهی و عمل به آیات نورانی قرآن مطرح کرد: پروردگار جهانیان میفرمایند: «إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ یِهْدِی لِلَّتِی هِیَ أَقْوَمُ وَیُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِینَ الَّذِینَ یَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا کَبِیرًا؛ قطعاً این قرآن به [آیینى] که خود پایدارتر است راه مینماید و به آن مؤمنانى که کارهاى شایسته میکنند مژده میدهد که پاداشى بزرگ برایشان خواهد بود».(الاسراء/9)؛ امید است تا در غرفه بانوان نمایشگاه توجه و تدبر در بطن و روح قرآن و نگاه کاربردی به این متن الهی باشد که میتواند سلامت جامعه را تضمین کند.
موسوی درباره چگونگی بسط فرهنگ قرآنی در جامعه اظهار کرد: هدف نهایی انقلاب اسلامی، پیدا شدن احکام نورانی قرآن و تعمیق و گسترش مفاهیم آن میان آحاد مردم و نهادینه شدن آن در همه شئونات فردی و اجتماعی جامعه اسلامی است که این امر مستلزم صبوری و پایداری توأم با برنامهریزی صحیح و زیربنایی خواهد بود.
وی با اشاره به سازنده بودن نقش بانوان در عرصه توسعه فعالیتهای قرآنی گفت: بنابر فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی که میفرمایند: «در این میان حضور بیبدیل بانوان مسلمان و متعهد که هر یک بالقوه و بالفعل میتوانند با توجه به ویژگیهای طبیعی خود در پیشبرد برنامههای مزبور و گسترش فرهنگ قرآنی در جامعه به ویژه در جوانان و فرزندان این جامعه نقش اساسی را ایفا کنند، امکانپذیر است»، نقش بانوان پس از پیروزی انقلاب اسلامی پررنگتر، سازندهتر و مؤثرتر از قبل در تمامی زمینههای قرآنی است.
موسوی در رابطه با کاهش روزهای بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم عنوان کرد: کم بودن روزهای نمایشگاه قرآن از نقطه قوّتهای این نمایشگاه است؛ بدین دلیل که طولانی بودن آن موجب خستگی و سرخوردگی افراد بود.
وی افزود: با توجه به اینکه ارائهدهندگان خدمات قرآنی این نمایشگاه بهصورت متمرکز عمل میکنند و تمامی موضوعات قرآن از فعالیتهای فرهنگی گرفته شده است، در نتیجه علاقهمندان میتوانند در همین مدت زمان از بخشهای گوناگون نمایشگاه بازدید کنند.
ضرورت تحقق تحولات عمیق و بنیادی در فعالیتهای قرآنی نمایشگاه
رئیس کمیته بانوان در نمایشگاه بیست و دوم با تأکید بر ضرورت کیفیت برنامههای قرآنی این نمایشگاه مطرح کرد: در تمامی فعالیتهای قرآنی نمایشگاه قرآن آن چیزی که موجب تمایز و برتری نمایشگاه میشود، کیفیت برگزاری و ارائه خدمات قرآنی است نه کمیت؛ جامعه قرآنی محتاج، متوقع و منتظر تحولات عمیق و بنیادی در کیفیت فعالیتهای قرآنی است و این اندیشه وظیفه را بر دوش مسئولان و تصمیمگیرندگان حوزه فعالیتهای قرآنی را دوچندان میکند.
وی به مطلوب بودن فضای مصلای تهران برای ارائه خدمات، محصولات و برنامههای قرآنی اشاره کرد و گفت: مصلای امام خمینی(ره) با توجه به اینکه از نظر ترافیکی محوریت دارد و تمامی اقشار جامعه با وسائل گوناگون میتوانند به این مکان دسترسی داشته باشند و از همه مهمتر در دیگر ایام سال محل برگزاری نماز پر فیض جمعه است، میتواند معنویت کامل و محلی مناسب را برای برگزاری نمایشگاه قرآن کریم فراهم سازد.
توجه به آشنایی بازدیدکنندگان با ایدههای قرآنی در نمایشگاه
مدیر مرکز فرهنگی بانوان قرآنپژوه با اشاره به تنوع در بخشهای گوناگون نمایشگاه بیست و دوم عنوان کرد: وقتی در نمایشگاه قرآن، مبنی و تلاش برآن باشد که اطلاعرسانی صحیح از بخشهای گوناگون نمایشگاه شود، یعنی اینکه تنوع در بخشهای نمایشگاه رعایت شود که این موجب آشنایی بازدیدکننده و فرد قرآنی با ایدههای گوناگون در نمایشگاه میشود.
خروج جوانان از انزوای فکری در فعالیتهای قرآنی
موسوی در رابطه با چگونگی پرورش خلاقیت افراد بالاخص جوانان در نمایشگاه بینالمللی قرآن گفت: اگر به سبقه فعالیتهای قرآنی در دهههای گذشته نگاه کنیم این مورد به وضوح روشن است که امور قرآنی خلاصه در کلاسهای آموزش روانخوانی، صوت و حفظ قرآن کریم بوده، امّا پس از برگزاری چندین سال نمایشگاه قرآن و عرصه نگاهها و رویکردهای جدید به امور قرآنی؛ مسیر را برای ایجاد خلاقیت در افراد قرآنی هموار کرده است؛ با تحقق این رویکرد، خود به خود افراد از انزوای فکری در فعالیتهای قرآنی خارج میشوند.
رئیس کمیته بانوان در نمایشگاه بیست و دوم خواستار ایجاد فعالیتهای قرآنی ویژه جوانان برای انس دائمی آنان با قرآن و دین اسلام شد و افزود: انجام دادن فعالیتهای قرآنی برای جوانان باید به توجه روحیه خاص و الگوپذیر آن تنظیم شود، زیرا در برنامهریزی برای جوانان اگر اشتباهی رُخ دهد که در ذهن جوان تأثیر منفی ایجاد کند، او را به سختی میتوان مجدد به فعالیتهای مذهبی و قرآنی راغب کرد.
موسوی به ضرورت ایجاد جذابیت فضا و زیبایی غرفهها، گسترش فضای پرسش و پاسخ نقد و بررسی، دعوت از چهرههای محبوب جوانان و استفاده از آنان در نشستها و سخنرانیها و تشکیل بخش ویژه جوانان در نمایشگاه بینالمللی قرآن اشاره کرد.
وی در ادامه مطرح کرد: کارگاههای هنری در زمینههای گوناگون هنر از قبیل صنایع و همه رشتههای مربوط به آن میتواند برای دختران نوجوان که در این نمایشگاه بازدید دارند، از اهمیت ویژهای برخوردار باشد.
ایجاد شبکه اجتماعی ویژه جوانان در نمایشگاه قرآن
مدیر مرکز فرهنگی بانوان قرآنپژوه افزود: پیشنهاد میشود تا کارگاههای مشاوره آموزشی ـ قرآن و سبک زندگی فردی و اجتماعی، معرفی تازههای نشر قرآنی و یا نرمافزارهای مرتبط با جوانان و ایجاد شبکه اجتماعی ویژه جوانان حین برگزاری این نمایشگاه در دستور کار قرار گیرد.
موسوی ادامه داد: امیدواریم افراد با نشاط بیشتر در ایام برپایی نمایشگاه قرآن از فعالیتهای قرآنی استفاده کنند و بهره کامل را ببرند؛ باید گفت که هر چند روزهای برگزاری نمایشگاه کم است، امّا باید در کیفیت و ارتقای سطح آن توجه کامل مبذول شود.
وی در پایان یادآور شد: گرچه بیشک حفظ، قرائت و تلاوت قرآن کریم مورد تأیید و تأکید اولیاء قرار دارد امّا نباید توقف کرد که فراگیری روخوانی، تلاوت زیبا، روانخوانی و حتی حفظ و پژوهش همه راهی به سوی فهم قرآن هستند؛ رسیدن به عمق کلام الهی و عمل به آیات نورانی قرآن به عنوان هدف اصلی در نمایشگاه باید توجه بیشتری به آن شود.