به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، هشتمین همایش بینالمللی پژوهشهای قرآنی روز گذشته، 10 خردادماه با تجلیل 40 نفر از برگزیدگان آن در حاشیه سی و یکمین مسابقات بینالمللی قرآن کریم در سالن اجلاس سران برگزار شد.
در بیانات حجتالاسلام والمسلمین علی محمدی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و همچنین حجتالاسلام اکبری، دبیر این همایش، به این مطلب بارها تصریح شد که وجه تمایز مسابقات بینالمللی قرآن که جمهوری اسلامی ایران میزبان آن است، با سایر مسابقات بینالمللی، در پرداختن به بحث تدبر و پژوهشهای قرآنی است.
موضوع هر دوره از همایش از بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با فرهیختگان و اندیشمندان جامعه انتخاب میشود و از این نیازسنجی و بسترسازی طرح منویات معظم له در عرصه ملی و بینالمللی اقدامی ارزشمند است. همچنین اضافه شدن پژوهشهای قرآنی و ایجاد فرصتی برای اندیشیدن و تدبر در آیات کلام وحی از برنامههای مسابقات بینالمللی قرآن است که تاکنون در جهان اسلام ویژگیهای منحصر به فردی دارد.
در این همایش 40 مقاله از میان 700 مقاله، کتاب و طرح پژوهشی انتخاب شد و قبل از برگزاری همایش، 16 مقاله در چهار کمیسیون به مدت یک ساعت توسط مولفان آنها ارائه شد که به طور میانگین هر شخص، وقتی حدود 15 دقیقه برای دفاع داشت که البته به دلیل عدم حضور برخی از صاحبان اثر، وقت بیشتری در اختیار دیگران قرار گرفت که البته باز هم با این وقت کم به گفته مولفان، حق مطلب ادا نشد و حتی هیچ یک از خلاصات مقالات نیز در صحن اصلی ارائه نشد.
وقت مراسم اصلی اختتامیه حدود دوساعت و نیم بود که تلاوت پانزده دقیقهای قاری مصری و چهار سخنرانی پشت سر هم دبیر همایش، رئیس سازمان اوقاف، رئیس دانشگاه علوم ومعارف قرآن کریم و صحبتهای کوتاه آیتالله خزعلی، دو ساعت از وقت همایش را به خود اختصاص داد.
مابقی زمان باقی مانده اختصاص به تجلیل از 35 نفر از برگزیدگان تعلق گرفت که به معنای واقعی در دقیقه آخر همایش نیز از بهاالدین خرمشاهی تجلیل شد. در اثنای سخنرانیها نیز چند دقیقهای مدح حضرت رسول اکرم(ص) توسط مجری برنامه خوانده شد.
از نکات جالب توجه این همایش این بود که افرادی همچون حجتالاسلام فاکر میبدی که از پژوهشگران قرآنی باسابقه محسوب میشود، در این دوره مقاله دادند و جزء نفرات برتر شدند.
نسبت 6 به 1 زمان مسابقات قرآن به همایش پژوهشهای قرآنی
اگر این همایش وجه تمایز مسابقات بینالمللی قرآن کریم با نمونههای مشابه خارجی باشد، شایسته است آنگونه که باید به آن پرداخت و حداقل انتظارها این بود که همچون سایر همایشهای بینالمللی در عرصه اندیشه و معارف اسلامی، یک روز کامل کاری را به خود اختصاص میداد. این در حالی است که از 6 روز مسابقات حفظ و قرائت و برنامههای جنبی آن، فقط نیم روز به این همایش تعلق یافت.
فرصتی که باید مغتنم شمرد
مهمانان خارجی که جزء متسابقان رشته حفظ و قرائت بودند، در این همایش حضور داشتند و از این جهت فرصت مناسبی برای آشناکردن آنها با معارف تشیع بود که بهتر بود به جای سخنرانیهایی درباره گزارش کار، بیشتر از سخنرانیهای فشرده درباره نکات قرآنی استفاده میشد. البته سخنرانی کوتاه آیتالله خزعلی و حجتالاسلام والمسلمین احمد عابدی، دربردارنده نکات تفسیری بود.
توزیع کتاب «مفاتیح الحیاة» در بین حضار
از جمله اقدامات ارزنده در این همایش، توزیع کتاب ارزشمند مفاتیحالحیاة، نوشته آیتاللهالعظمی جوادی آملی برای تمامی مهمانان همایش و بازدیدکنندگان بود.
همچنین به گفته مسئولان، برای مقالاتی که در سطح علمی پژوهشی ردهبندی شوند، امتیاز رسمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نظر گرفته میشود و درمورد مقالات دوره قبل نیز این امتیاز اعمال میشود.
در سالهای گذشته این همایش در زمان خود رقابتها یعنی نوبت عصر برگزار میشد که طی اقدامی مثبت رفتهرفته با برگزاری این همایش در نوبت صبح تا ظهر، زمینه توجه بیشتر و مستقل به آن فراهم شد.
افزایش میزان جوایز
از نظر میزان و تعداد جوایز نقدی، این دوره همراه با رشد بوده است و از 100 میلیون ریال برای نفر اول تا 5 میلیون ریال برای نفر چهلم بود که البته به نظر میرسید شیب این جوایز برحسب رتبه افراد به درستی درنظر گرفته نشده است، زیرا جایزه نفر ششم 15 میلیون ریال بود.
ضمن تقدیر از زحمات دستاندرکاران و بانیان این همایش، امید است همایش پژهشهای قرآنی در سالهای بعد آنگونه که شایسته جایگاه علمی نظام جمهوری اسلامی ایران است و دوشادوش مسابقات بینالمللی قرآن مورد توجه قرار گیرد تا جنبه تولید علم آن بیش از جنب مراسم تشریفاتی مورد استفاده پژوهشگران باشد.
سیدمیلاد اوصیاء