جعفر شیرعلینیا، نویسنده «دایرةالمعارف مصور تاریخ جنگ»، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به تشریح جایگاه کتب دفاع مقدس پرداخت و گفت: مکتوبات نقش بارزی در زمینه ترویج ارزشها و انتقال فرهنگ دارند؛ در این میان استفاده از تمامی ظرفیتها و حوزههای نگارش کتاب باید در دستور کار قرار گیرد.
وی ادامه داد: بحث نوشتن خاطره و داستان، دو حوزه شاخص در زمینه بیان دفاع مقدس است که هرکدام کارکرد خاص خود را دارد؛ این دو حوزه بسته به تأثیری که دارند، باید مورد توجه قرار گیرند.
داستان و خاطره کارکرد و مخاطب خود را دارد
شیرعلینیا با بیان اینکه برای نوشتن کتاب درباره دفاع مقدس باید به این موضوع که بر چه چیزی میخواهد تأثیر بگذارد و چگونه تأثیری را مدنظر دارد، توجه کرد، گفت: داستان و خاطره نیز کارکرد و مخاطب خود را دارد؛ این دو حوزه در جنبههائی اشتراکاتی نیز دارند، اما به هیچ وجه یکی نیستند.
این نویسنده عرصه دفاعمقدس در پاسخ به اینکه چرا بخش خاطرهنویسی دفاع مقدس مقبولیت بیشتری در میان مخاطبان پیدا کرده است، اظهار کرد: یکی از مهمترین دلایلی که این عرصه طرفداران بیشتری پیدا کرده است، این است که خاطرهگوها نیز بسیارند.
رغبت زیاد به خاطرهگوئی
وی افزود: کسانی که خاطراتی از جنگ دارند، رغبت زیادی نیز دارند که آنها را بیان کنند، در این میان کسانی نیز هستند که دوست دارند این خاطرات را به رشته تحریر در آورند؛ از سوئی نیز خاطرهنویسی بسیار آسانتر از بیان یک داستان شیوا و جذاب است که بتواند مخاطب را تحت تأثیر قرار دهد.
شیرعلینیا با تأکید بر اینکه داستان تأثیرگذارتر از سایر مکتوبات است، بیان کرد: باید اندکی دقیقتر از پیش به عرصه دفاع مقدس نگریست؛ داستاننویسی میتواند مخاطبان را بهتر جذب کرده و بسیاری از ناگفتههای دفاع مقدس را به تصویر بکشد.
لزوم تعریف و هدفگذاری دقیق مکتوبات دفاع مقدس
وی با بیان اینکه تعریف و هدفگذاری در این زمینه باید دقیقتر باشد، تصریح کرد: سالهاست درباره جنگ تحمیلی، رویدادها و تجربیات بحث میکنیم و در محافل مختلف از آن سخن میگوئیم، اما همیشه جوابهای تکراری را شنیدهایم؛ باید مفاهیم را باز کنیم و با این موضوع کلیشهای برخورد نکنیم.
نویسنده «دایرهالمعارف مصور تاریخ جنگ» اظهار کرد: باید ببینیم جنگ و دفاع مقدس چه کارکردهائی داشته است؛ از جنبههائی از دفاع مقدس که به آن پرداخته شده است، لیستی تهیه کنیم و نشان دهیم که اهداف دفاع مقدس چه بوده است؛ باید بگوئیم که چه چیزهائی در آن دوران به دست آوردیم.
وی با اشاره به اینکه باید نشان دهیم تا کنون در مسیر کدام یک از اهداف دفاع مقدس حرکت کردهایم، عنوان کرد: دفاع مقدس از اجزای بسیاری تشکیل یافته بود؛ بخش از آن تجربی، بخشی ارزشی، بخشی احساسی و بخشی نیز کاربردی بود که باید دقیقتر مورد توجه قرار گیرد.
شیرعلینیا در پاسخ به اینکه تشریح و تبلیغ کتب عرصه دفاع مقدس باید به چه نحوی باشد، بیان کرد: نباید روال به این گونه باشد که یکی از بزرگان کتابی را بخواند سپس به همه توصیه کند تا آن کتاب مورد توجه قرار گرفته بعد ما شروع به تبلیغ آن کنیم؛ باید خیلی اساسیتر و کاربردیتر نسبت به معرفی این کتابها اقدام کرد.
وی ادامه داد: در حوزه تولید، تبلیغ و پرورش کسانی که قرار است تحقیق کنند و کتاب بنویسند، باید کارهای اساسیتری صورت داد تا بتوان آینده این عرصه را تضمین کرد.
این نویسنده عرصه دفاعمقدس با بیان اینکه تکیه بر توصیه بزرگان نظام در زمینه مطالعه کتاب تا مدتی میتواند کارساز باشد، اما جامع نیست، اظهار کرد: شاید اینگونه اقدامات کارساز باشد؛ اما برای بلندمدت باید دقیقتر عمل کرد.