کد خبر: 1415033
تاریخ انتشار : ۱۸ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۶
حجت‌الاسلام تویسرکانی:

توجه به خواست و رأی مردم در جمهوری اسلامی امری اقتضایی نیست

گروه سیاسی: نماینده ولی فقیه در سازمان بسیج مستضعفین درباره اهمیت رأی و خواست مردم در نگاه دینی گفت: عده‌ای تلاش می‌کنند جمهوریت نظام را که توسط امام(ره) مطرح شد به عنوان یک امر اقتضایی معرفی کنند در حالی که مراجعه به رأی مردم و رعایت خواسته آن‌ها ریشه قرآنی دارد.

رهبر معظم انقلاب در سخنرانی مراسم سالگرد ارتحال امام(ره) در روز 14 خرداد درباره مسئله جمهوریت و جایگاه مردم در اندیشه امام(ره) فرمودند:« افرادى گمان نکنند که امام بزرگوار ما، انتخابات را از فرهنگ غربى گرفت و آن را قاطى کرد با تفکر اسلامى و شریعت اسلامى؛ نه، اگر انتخابات و مردم‌سالارى و تکیه‌ به آراء مردم، جزو دین نمی‌بود و از شریعت اسلامى استفاده نمی‌شد، امام(ره) هیچ تقیدى نداشت؛ آن آدم صریح و قاطع، مطلب را بیان می‌کرد. این جزو دین است، لذا شریعت اسلامى چهارچوب است؛ در همه‌ قانونگذارى‌ها و اجراها و عزل‌ونصب‌ها و رفتارهاى عمومى که تابع این نظم سیاسى و مدنى است، باید شریعت اسلامى رعایت بشود. و گردش کار در این نظام به‌وسیله مردم‌سالارى است».

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدرضا تویسرکانی، نماینده ولی فقیه در سازمان بسیج مستضعفین در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره استخراج مفهوم مردمسالاری از متن دین و شریعت و نقش مردم در در اداره کشور از نگاه اسلام گفت: در حقیقت رهبر معظم انقلاب با بیان این سخنان جواب شبهه‌‌ عده‌ای را دادند که تلاش می‌کنند جمهوریت نظام را که توسط امام(ره) مطرح شد یک امر دینی ندانند بلکه به عنوان یک امر اقتضایی معرفی کنند.

وی افزود: این عده این‌گونه بیان می‌کنند که امام(ره) به اقتضای زمان و مکان مسئله جمهوریت و مراجعه به آرای عمومی را مطرح کردند. رهبر معظم انقلاب در واقع به این شبهه جواب دادند که مراجعه به رأی مردم و رعایت خواسته مردم یک امر دینی است که ریشه قرآنی هم دارد.

حجت‌الاسلام تویسرکانی درباره ریشه قرآنی این مسئله اظهار کرد: به عنوان نمونه  خداوند متعال در آیه 13 سوره شورا می‌فرماید: «شَرَعَ لَکُم مِّنَ الدِّینِ مَا وَصَّى بِهِ نُوحًا وَالَّذِی أَوْحَیْنَا إِلَیْکَ وَمَا وَصَّیْنَا بِهِ إِبْرَاهِیمَ وَمُوسَى وَعِیسَى أَنْ أَقِیمُوا الدِّینَ وَلَا تَتَفَرَّقُوا فِیهِ». مخاطب آیه در اینجا مردم هستند که باید دین را اقامه کنند و در حقیقت مسئولیت اقامه دین را برعهده دارند و دین هم یعنی آیین و روش زندگی و چگونگی اداره جامعه.

نماینده ولی فقیه در سازمان بسیج اظهار کرد: حتی در دین مقدس اسلام در خیلی از موارد اکثریت، شاخص حق و باطل می‌شود. یعنی ما با شاخص اکثریت به حق بودن مطلبی پی می‌بریم و آن را مبنای عمل دینی خود قرار می‌دهیم.

وی عنوان کرد: مثلا در شورای نگهبان وقتی میان فقها اختلاف می‌افتد اکثریت آرا ملاک عمل می‌شود و به نظر اقلیت عمل نمی‌شود یا در مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری شاخص اکثریت است که ملاک عمل است و مهم‌تر از همه رأی اکثریت مردم درانتخابات است که تعیین‌کننده سپردن اداره امور کشور به افراد می شود.

حجت‌الاسلام تویسرکانی تأکید کرد: البته همین اکثریت در چارچوب شرع مقدس قرار دارد که ملاک عمل قرار می‌گیرد نه اینکه رأی اکثریت در خارج از چارچوب شریعت ملاک عمل قرار گیرد.

وی افزود: بنابراین مردم مسئولیت اقامه دین را دارند و در راه تحقق ارزش‌های الهی مراجعه به آرای عمومی یک امر دینی و الهی است و امری قراردادی، صوری، تشریفاتی و وارداتی نیست که از خارج از دین وارد شده باشد.

نماینده ولی فقیه در سازمان بسیج تصریح کرد: به همین دلیل است که نظام مردم‌سالاری دینی و جمهوری اسلامی یک پدیده در نگاه نخبگان جهانی تلقی می شود. در واقع این پیوند و در هم تنیدگی میان دین و ارزش‌های الهی با خواست و اراده مردم برای دنیا تازگی دارد و این الگو را به پدیده تبدیل کرده است و روز به روز جذابیت این پدیده در نگاه نخبگان، جوانان و افکار عمومی جهان بیشتر می‌شود.

حجت الاسلام تویسرکانی درباره مکانیزم تحقق خواست و اراده مردم در نظام اسلامی گفت: ساز و کار مراجعه به آرای عمومی در موضوعات مختلف یک امر نخبگی است که به اقتضای زمان و مکان مشخص می‌شود و امکان تغییر هم دارد.

وی در پایان اظهار کرد: یعنی به عنوان نمونه در موضوعی هر چهار سال یکبار مراجعه به آرای عمومی می شود و در موضوعی به آرای نخبگان و متخصصان مراجعه می‌شود و به تعبیر قرآن این تفاوت‌های نحوه اداره جامعه است که اصل و اساس آن بر پایه مشورت قرار دارد.   

captcha