حجتالاسلام والمسلمین سیداحمد الحسینی، کارشناس بخش سیره و تاریخ مرکز نور، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به تضاد رفتاری کاربران در دنیای مجازی و حقیقی، اظهار کرد: این نوع تضاد رفتاری به تربیت افراد مربوط میشود که متأسفانه هماکنون نوع تربیتها در خانوادهها به گونهای است که تربیت اصیل اسلامی در آن رعایت نمیشود.
وی افزود: زمانی که اعتقادات و باورهای دینی در خانوادهها نباشد، قطعا افراد نسبت به هیچ یک از رفتارهای ارزشی پایبند نخواهند بود و در نهایت شاهد دوگانگی رفتار در دو محیط حقیقی و مجازی خواهیم بود.
افراد در فضای مجازی عقدههای درونی را جبران میکنند
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: در فضای حقیقی هم حتی شاهد دوگانگی رفتاری در افراد هستیم. برای مثال افراد دچار نفاق دینی در محیط داخلی و بیرونی هستند. همچنین فضای مجازی فرصتی را برای این گروه از افراد ایجاد میکند تا عقدههای درونی و سرخوردگیهایشان را جبران کنند.
وی بیان کرد: البته برخی از رفتارهای افراد در فضای مجازی به لج و لجبازی با حکومت، خانواده و دیگر مباحث مربوط میشود. آنها با هویت پنهانی در این فضا حاضر میشوند و تمام عقدههای خود را در آن بازنشر میدهند.
حجتالاسلام الحسینی اظهار کرد: آموزش و پرورش، حوزههای علمیه و نهادهای فرهنگی در تبیین رفتارهای درست در فضای مجازی نقش بسزایی دارند. علاوه بر این نهادی به نام خانواده در میان نهادهای جامعه مورد فراموشی قرار گرفته است و نسبت به آن بیتوجهی میشود.
وی افزود: متأسفانه در جامعه امروز نهاد خانواده به حاشیه رانده شده است درحالی که اگر خانوادهها متزلزل شود و والدین، خودشان دچار بیفرهنگی و بدفرهنگی باشند، قطعا یک سری ارزشها رعایت نخواهند شد و در نهایت در جامعه و بیرون از خانواده به مواردی پایبند خواهند شد که ضد ارزش است و دچار تضاد و نقاق درونی میشوند.
تبعات فضای مجازی به فضای حقیقی مربوط میشود
این کارشناس مرکز نور تصریح کرد: تبعات فضای مجازی قطعا به فضای حقیقی برمیگردد و کارها و رفتارها نمود بیرونی مییابد که متأسفانه امروز در جامعه شاهد هستیم.
وی افزود: خانواده مهمترین اصل است و متأسفانه تربیت صحیح دینی و ارزشی و اسلامی در میان خانوادهها فراموش شده است. باید در خانوادهها فرزندان به گونهای تربیت شوند که در خارج از خانه همچون مدرسه، دانشگاه و حتی فضای مجازی جوهره خود را از دست ندهند.
حجتالاسلام الحسینی اظهار کرد: متأسفانه نقش خانوادهها در جامعه کمرنگ شده است و شاهد متزلزل شدن خانوادهها هستیم. امروزه طلاق در جامعه بیشتر شده است و این اتفاق از زمانی که پای ماهوارهها به خانهها باز شده است، رخ میدهد. زمانی که همه اعضای خانواده به راحتی تصاویری از ماهوارهها میبینند که باید در حریم خصوصی زوجین باشد، شاهد این تزلزلها و رفتارها هستیم.
وی بیان کرد: متأسفانه فرزندان به دلیل عدم رعایت تربیت درستی دچار بلوغ زودرس میشوند. بنابراین وجود بنیادی برای آموزش درست کاربران از فضای مجازی میتواند مانع این رفتارهای نادرست باشد.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: چنین بنیادی میتواند با تولید کلیپها و محتواهای پیامکی کاربران ما را با برخی از رفتارهای فضای مجازی آشنا کند. امروزه دیگر آموزشهای اینترنت نمیتواند مؤثر باشد بلکه باید آموزشها به نحوه استفاده درست از شبکههای اجتماعی موبایلی همچون لاین و واتسآپ و وایبر باشد.