به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست «سبک زندگی قرآنی» با حضور رسول رسولیپور، رئیس دانشکده ادبیات دانشگاه خوارزمی و حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین توانایی و استاد دانشگاه امام صادق(ع) از ساعت 18 تا 19:15 در بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین توانایی، استاد دانشگاه امام صادق(ع) گفت: اگر بخواهیم ساده بگوییم، سبک یعنی روش، قرآن یعنی کتاب وحی و معنی زندگی هم که مشخص است.
منوط بودن تعریف سبک زندگی قرآنی به تعریف انسان
وی در ادامه با بیان اینکه برای معنی کردن «سبک زندگی قرآنی» به صورت ترکیبی در ابتدا باید به جهانبینی و تعریف انسان پرداخت و نگاه ادیان به انسان را بررسی و مشخص کرد، اظهار کرد: پس از مشخص شدن این مباحث میتوان این سبک از زندگی را تعریف کرد، در نتیجه باید مشخص شود که دین چه نگاهی به انسان دارد تا در ادامه بتوان سبک زندگی و سپس سبک زندگی قرآنی را تعریف کرد.
حجتالاسلام توانایی بیان کرد: براساس محورهایی مانند اصالت فرد، سود و لذت که در سبک زندگی غربی وجود دارد؛ انسان آفریده شده است تا بیشترین سود و لذت را در چارچوب قوانین جامعه خود ببرد و بعد به فنا برسد و این یک نوع سبک زندگی است.
سبک زندگی قرآنی تسهیل کنند چهار نوع ارتباط انسان با خود، خدا، دیگران و طبیعت
وی با بیان اینکه نوع دیگر از سبک زندگی این است که انسان دارای مبداء و معادی است، یعنی از جایی آمده و به جایی میرود، گفت: سبک زندگی قرآنی تسهیل کننده چهار نوع ارتباط انسان با خود، با خدا، با دیگران و طبیعت است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: زمانی که انسان خود را شناخت میتواند با خدا، دیگران و طبیعتی که در آن زندگی میکند ارتباط برقرار کند که قرآن برای هر کدام از این موارد دارای دستوراتی است.
ملت ایران الگوی سبک زندگی قرآنی در جهان
وی درادامه اظهار کرد: سبک زندگی قرآنی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با فرازها و فرودهایی که وجود دارد در جریان است و برگزاری راهپیمایی 22 بهمن و ... جلوههایی از تعاملهایی است که ملت ایران با خود، خدا و جهان پیرامون برقرار کرده و این نشان میدهد که این ملت میتواند الگوی خوبی در این راستا برای تمام جهان باشد که در این مورد ضروری است تا چند قدم استوار و درست برداشته شود.
حجتالاسلام توانایی تصریح کرد: قدم اول جلب رضایت خدا برای تمامی حرکتهای انسان، قدم دوم نگرش خوشبینانه به جهان هستی و قدم سوم امید به اینده است.
وی با بیان اینکه امر به معروف همراه با احترام یکی از راههای تحقق سبک زندگی قرآنی است، افزود: رسول خدا(ص) از جمله کسانی است که برای ترویج سبک زندگی قرآنی تلاش کرد و در همان زمان بر تلاش مرد برای رفاه خانواده، رعایت بهداشت و ... تأکید داشت.
بهره بردن از آیه 97 سوره نحل در راستای تحقق سبک زندگی قرآنی
در ادامه رسول رسولیپور، استاد دانشگاه خوارزمی اظهار کرد: آیه 97 سوره نحل بهترین آیهای است که میتوان در راستای سبک زندگی قرآنی از آن بهره برد.
وی با بیان اینکه انسانشناسی تعیین کننده سبک زندگی است، افزود: میتوان سبک زندگی مورچه، فیل و ... را بررسی و در این راستا صحبت کرد، اما زمانی که سبک زندگی قرآنی مطرح میشود، این سبک به انسان ارتباط دارد و سادهترین عنوانی که میتوان به سبک زندگی اطلاق کرد، سبک ساده و غیرساده یا همان مجلل است که در این حوزه قرآن حرف دارد و این نوع زندگی به زندگی قرآنی و غیر قرآنی تقسیم میشود.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: زندگی قرآنی دارای سادگی، قناعت و ... است، اما زندگی مجلل و غیر قرآنی دارای اسراف بوده و کنترل نشده است و این نوع زندگی نماد زندگی شیطانی است.
وی اظهار کرد: سبک زندگی فرهنگی و جغرافیایی نوع دوم و سبک زندگی روستایی و شهری نوع سوم از سبک زندگی است که در این دو نوع زندگی با قرآن ارتباط چندانی ندارند.
رسولیپور افزود: نوع چهارم سبک زندگی معنوی و طیبه است که در این سبک از زندگی، قرآن دارای حرف است و عوامل و دستوراتی را در رابطه با ایجاد این نوع از زندگی بیان میکند.
وی در ادامه بیان کرد: در جوامع غربی رفاه اجتماعی، امنیت اجتماعی، بهداشت و آموزش برای قرار گرفتن در مسیر توسعه جامعه ضروری است، اما در جامعه قرآنی تأکید بر اخلاق است.
این استاد دانشگاه در پایان تصریح کرد: در آیات 122 سوره انعام، 69 و 70 سوره یاسین بحث حیات و زنده بودن مطرح شده است و سبک زندگی قرآنی به انسانی که زنده باشد بستگی دارد.