رشید جعفرپور، دبیر بخش دانشگاهی بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به معرفی و تشریح فعالیتهای بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن پرداخت.
جعفرپور با اشاره به این که تشکیل بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن امسال با مشارکت همه دستگاههای دانشگاهی مانند وزارت علوم، وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد، پیام نور، فنی و حرفهای و سایر دانشگاههای سراسر کشور و نیز حاکم بودن رویکرد علمی و پژوهشی بر نمایشگاه امسال گفت: تلاش کردهایم که آخرین دستاوردهایی را که در دانشگاهها در حوزه قرآن و عترت وجود داشته است، جمعآوری کرده و ارائه دهیم.
چینش و بخشبندی جدید بخش دانشگاهی در نمایشگاه امسال
وی با اشاره به تفاوت چینش و بخشبندی بخش دانشگاهی نمایشگاه امسال عنوان کرد: در سنوات گذشته به هر یک از دستگاهها یک غرفه داده میشد و امسال ترجیح دادیم که موضوعی پیش برویم؛ یعنی هر دستگاه و دانشگاهی که نسبت به یک موضوع قرآنی مزیتی نسبی داشته است، آن فعالیت و یا آن محور را به آن مجموعه واگذار کردهایم. برای مثال موضوع «طب در قرآن» را به دلیل این که با وزارت بهداشت بیشتر ارتباط دارد، به این وزارتخانه سپردهایم، یا برای مثال «مطالعات میانرشتهای» که به جهاد دانشگاهی نزدیکتر است، به این نهاد سپرده شده است.
جعفرپور با اشاره به تقسیمبندی بخش دانشگاهی به 9 زیربخش بر همین اساس و با همین شیوه، بیان کرد: بخش «طب در قرآن» با هماهنگی و مدیریت وزارت بهداشت، بخش «جشنواره پایاننامههای قرآنی و مشاوره پایاننامهنویسی» با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و جهاد دانشگاهی، بخش «صحیفه سجادیه و نهجالبلاغه» توسط نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، بخش «تشکلهای قرآن و عترت» با هماهنگی سازمان بسیج دانشجویی، بخش «جشنواره ملی قرآن و عترت» با مدیریت و هماهنگی دانشگاه پیام نور، بخش «آموزش و مشاوره قرآنی» توسط دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، بخش «قرآن و مطالعات میانرشتهای» توسط جهاد دانشگاهی، بخش «فعالیتهای مکتوب و مجازی» با همکاری دانشگاه آزاد و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری و بخش «فعالیتهای هنری» با همکاری دانشگاههای فنی و حرفهای، علمی کاربردی، فرهنگیان، آزاد و پیامنور، مجموعاً بخشهایی هستند که به هر کدام غرفهای در نمایشگاه قرآن امسال و در بخش دانشگاهی اختصاص داده شده است.
وی افزود: هر کدام از دستگاههایی که عنوان شد در واقع هماهنگکننده و مدیریتکننده یک غرفه در بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن امسال هستند اما اطلاعات و دادهها و مواد آنها از طرف دانشگاهها و مراکز علمی دانشگاهی مختلف تأمین شده است.
وی در مورد نحوه طراحی بخش دانشگاهی نیز گفت: بعد از چند نشست که با معاونان دستگاهها داشتیم و با در نظر گرفتن تجربیات سالهای قبل و با آسیبشناسی فعالیت بخش دانشگاهی نمایشگاه در سالهای قبل به این نتیجه رسیدیم که موضوعمحوری اولویت قرار بگیرد. در واقع این حاصل مجموعه نقدهایی بود که سالهای قبل طرح میشد و فکر میکنم تجربه خوبی باشد که میتواند در سالهای بعد تقویت شود.
تشکلهای قرآن و عترت
وی در ادامه به تشریح فعالیتهای هر کدام از زیربخشهای بخش دانشگاهی پرداخت و در مورد بخش «تشکلهای قرآن و عترت» گفت: ما چندین نوع کانونهای دینی و مذهبی در دانشگاهها داریم، کانونهای قرآن و عترت، کانونهای مهدویت، مهدییاوران، هیئتهای مذهبی و... . در این بخش سازمان بسیج دانشجویی همه تشکلهایی را که در حوزه قرآن و عترت در دانشگاهها دارند فعالیت میکنند با ارائه یک کتابچه درباره آنها و فعالیتها و دستاوردهایشان معرفی کرده است.
جشنواره ملی قرآن و عترت
جعفرپور در مورد بخش «جشنواره ملی قرآن و عترت» نیز با اشاره به این مطلب که این جشنواره بزرگترین جشنواره قرآنی دانشجویی کشور است که سالی یک بار برگزار میشود، بیان کرد: در غرفه این بخش دانشگاه پیامنور هماهنگکننده است؛ علاوه بر این که امسال برگزارکننده خود جشنواره هم دانشگاه پیام نور بوده است. برای راهاندازی این غرفه سایر دانشگاهها اطلاعات خود را در اختیار دانشگاه پیام نور قرار دادهاند و آن هم این اطلاعات را ارائه میهد. علاوه بر این سوابق و برگزیدگان و آئیننامههای این جشنواره نیز در غرفه مربوطه معرفی شده و در کل گزارشی از جشنواره ملی قرآن و عترت که باسابقهترین جشنواره کل کشور است، ارائه میشود.
جشنواره پایاننامههای قرآنی و مشاوره پایاننامهنویسی
دبیر بخش دانشگاهی بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن در مورد بخش «جشنواره پایاننامههای قرآنی و مشاوره پایاننامهنویسی» نیز عنوان کرد: در غرفه این بخش همه آثاری را که امسال در جشنواره شرکت کردهاند و در سال 92 و 93 نوشته شده است، به نمایش میگذاریم و تلاش داریم که چکیدههای آنها را هم تبدیل به یک کتاب کره و عرضه کنیم.
وی با اشاره به ارائه مشاوره پایاننامههای قرآنی در این غرفه افزود: امسال ما با تعدادی از اساتید هماهنگ کردهایم که در غرفههای این بخش و بخش مطالعات میانرشتهای حاضر شوند و به ارائه مشاوره برای پایاننامههای قرآنی بپردازند. علاوه بر این که ما به طور خاص بیش از 300 موضوع را در زمینه قرآن و سبک زندگی اسلامی احصاء کردهایم که به شکل ویژه این موضوعها برای استفاده دانشجویان در پایاننامههایشان، معرفی و تشریح میشود.
مطالعات میانرشتهای
جعفرپور در خصوص بخش «مطالعات میانرشتهای» نیز که متولی آن سازمان جهاد دانشگاهی است، بیان کرد: در این غرفه مجموعه پایاننامهها، کتابها و نشریات و نرمافزارهایی که در حوزه مطالعات بینرشتهای قرآن و علوم مختلف وجود دارد جمعآوری و در معرض دید عموم بازدیدکنندگان قرار گرفته است.
وی همچنین از برگزاری جشنوارهای به همت جهاد دانشگاهی در موضوع مطالعات میانرشتهای قرآن خبر داد و گفت: قرار است که در همین ایام و بر اساس فراخوان اعلام شده، آثار و مقالاتی که به دبیرخانه این جشنواره ارسال میشود، مورد ارزیابی قرار بگیرد و از برگزیدگان تقدیر شود.
صحیفه سجادیه و نهجالبلاغه
جعفرپور به تشریح بخش «صحیفه سجادیه و نهجالبلاغه» نیز پرداخت و گفت: نهاد رهبری که مدیریت این بخش را به عهده دارد، در طول سال برای هر کدام از این دو عنوان جشنوارهای را برگزار میکند و در این غرفه آخرین اطلاعات مربوط به این جشنوارهها و دستاوردها و محصولات آنها ارائه و معرفی میشود.
وی در توضیح خود درباره این بخش افزود: در این غرفه برای جذب مخاطبان به طرحهای مختلفی همچون الحافظون و یا مهدییاوران نیز فعالیت میشود و آخرین اطلاعات در این زمینهها و دستاوردهای نشستهایی که در این موضوعات برگزار شده است نیز در اختیار مراجعان علاقهمند قرار میگیرد.
فعالیتهای مکتوب و مجازی
جعفرپور با اشاره به بخش «فعالیتهای مکتوب و مجازی» نیز بیان کرد: ما در دانشگاهها بیش از 4 هزار نشریه داریم. بخشی از اینها که فکر میکنم 20 درصد باشد نشریات قرآنی و مذهبی هستند. آنچه در این غرفه انجام شده است، این بوده که این آثار جمعآوری و دستهبندی شده و قرار است که حتی داوریای در این زمینه انجام شود و برگزیدگان در این حوزه معرفی شوند.
وی افزود: در قسمت مجازی هم نرمافزارهایی که در دانشگاهها تولید میشوند و سایتهایی که کانونهای قرآن و عترت در سراسر کشور دارند، از طریق رایانههایی که در غرفه موجود است معرفی میشوند؛ که این هم در جای خود یک گونه شناسایی کانونهای قرآن دانشگاههای سراسر کشور است.
فعالیتهای هنری
دبیر بخش دانشگاهی بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن با اشاره به بخش «فعالیتهای هنری» نیز گفت: در غرفه این بخش آخرین کارهای هنری قرآنی که توسط دانشجویان سراسر کشور انجام شده است، با چند مرحله داوری مورد گزینش قرار گرفته و چندین اثر فاخر از مجموعه آثار هنری تولید شده توسط دانشجویان در این جا به نمایش گذاشته شده است و تلاش داریم که در سه حوزه خطاطی، نقاشی و صنایع دستی داوری نهایی داشته باشیم و در مراسم اختتامیه نمایشگاه از برگزیدگان این حوزه نیز تقدیر کنیم.
آموزش قرآن و مشاوره قرآنی
وی به بخش «آموزش قرآن و مشاوره قرآنی» نیز پرداخت و گفت: در این بخش دانشگاه علوم و معارف قرآن به طور تخصصی مباحثی همچون تلاوت، حفظ و مباحث دیگری را که به قرآن و علوم قرآن مرتبط میشود، مورد توجه قرار داده است و در رابطه با آنها آموزشها و مشاورههایی را ارائه میکند.
طب در قرآن
جعفرپور در پایان معرفی خود از زیربخشهای مختلف بخش دانشگاهی در مورد بخش «طب در قرآن» نیز بیان کرد: در این غرفه افرداد متخصصی در حوزه مربوطه حاضر هستند و مشاورههایی را در مورد تغذیه و در مورد سلامت فیزیکی و روانی و مباحثی که در حوزه طب در قرآن و طب و سلامت با رویکرد قرآنی وجود دارد، ارائه میدهند.
وی افزود: علاوه بر این ادارهکنندگان این بخش نشریات و کارهایی را که در حوزه قرآن و طب تولید شده است، مانند «طب و قرآن»، «طب در قرآن»، «سبک زندگی اسلامی با رویکرد تغذیه سالم»، و همچنین بروشورها و نرمافزرها و کتابهایی را که در حوزه طب در قرآن نوشته شده است، به مراجعان معرفی و ارائه میکنند.
دیگر فعالیتهای بخش دانشگاهی در بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم
وی در بخش پایانی توضیحات خود به دیگر فعالیتهای بخش دانشگاهی اشاره کرد و گفت: این بخش در کنار فعالیتهای نمایشگاهی یک سری فعالیتهای دیگر نیز دارد که به نظر من به نمایشگاه غنا بخشیده است. از جمله این فعالیتها یک ضیافت افطار با حضور وزیر و رؤسای دانشگاههای تهران و تقدیر از اساتید گروههای علوم قرآن، با تقدیر از 11 استاد خواهد بود.
جعفرپور از برگزاری نشست هماندیشی دبیران کانونهای قرآن و عترت دانشگاههای سراسر کشور، برگزاری 10 عنوان نشست علمی قرآنی، برگزاری جشنواره پایاننامههای برتر قرآنی کشور، تقدیر از کانونهای برتر قرآن و نشریات، نرمافزارها و بلاگهای برتر قرآنی دانشجویان کشور و همچنین تقدیر از دانشجویان رتبههای اول و دوم و سوم مسابقات بینالمللی قرآن کریم به عنوان مهمترین این فعالیتها خبر داد.
وی افزود: علاوه بر این در حاشیه نمایشگاه ما تلاش کردهایم که حضور اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاهها را به شکل برگزاری نشست، اردوها و نشستهای مختلف داشته باشیم تا حضور دانشگاهی را در کل نمایشگاه بیشتر کنیم. همچنین ما تلاش داریم که با ارائه فرمهای ارزیابی به مخاطبانی که به این بخش مراجعه میکنند، ارزیابیای از بخش خود هم به لحاظ محتوایی هم به لحاظ ظاهری داشته باشیم.