مهدی قرهشیخلو، رئیس سازمان دارالقرآنالکریم، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به طرح ملی «چاپ و توزیع رایگان قرآن» در کشور گفت: امسال ما این موضوع را در دستور کار سازمان قرار دادیم که قرآن را با کمکهای مردمی چاپ کنیم؛ یعنی سازمان هیچ بودجهای را برای این امر پیشبینی نکرده است، از این رو از ابتدای سال اطلاعرسانی محدودی را آغاز کردیم.
کمبود قرآن در مساجد تهران هم وجود دارد
وی افزود: در حال حاضر اطلاعرسانی در رابطه با این طرح ملی گستردهتر شده است تا مردم اطلاع بیشتری از این طرح داشته باشند و هدف ما در این طرح این است که مشارکت مردم در حوزه فعالیتهای قرآنی بیشتر شود و به طور مستقیم در رفع بخشی از نیازهای قرآنی دخالت کنند تا بتوانیم بخشی از کمبودها را رفع کنیم که یکی از این کمبودها، قرآن ویژه مناطق محروم است.
قرهشیخلو ادامه داد: در شهرهای بزرگی چون تهران، مشهد، اصفهان و... این کمبود ممکن است چندان به چشم نیاید اما خیلی از استانهای محروم هستند که روستاهای آنها دچار کمبود قرآن است. البته با طرح تلاوت نور که در مساجد اجرا میشود و هر شب یک صفحه از قرآن توسط افراد تلاوت میشود، در همین تهران هم مساجدی وجود دارد که کمبود قرآن دارند.
جذب اعتبار 120 میلیون تومانی در 40 روز گذشته
وی تصریح کرد: باید تلاش کنیم این مشکل را حل کنیم و بهترین راه، جذب کمکهای مردمی است و ما در 40 روز گذشته که اطلاعرسانی محدود را آغاز کردیم، 120 میلیون تومان کمکهای مردمی جذب شده و در این راستا 20 هزار جلد قرآن زیر چاپ است و توزیع آن در چند روز آینده در استانهای محروم شروع خواهد شد.
قرهشیخلو در ادامه بیان کرد: این مشارکتها در مرحله اول قدم خوبی بود و با اطلاعرسانی که در روزهای آینده گستردهتر خواهد شد، این مشارکتها نیز افزایش مییابد.
جمعآوری قرآنهای فرسوده را در دستور کار نداریم
رئیس سازمان دارالقرآنالکریم در پاسخ به این که آیا برای جمعآوری قرآنهای فرسوده نیز برنامهای دارید، گفت: این موضوع جداگانهای است و ما در طرح چاپ و توزیع رایگان قرآن، یک بخش را به مشارکت مادی مردم اختصاص دادیم و بخش دیگر این بود که اگر افرادی، قرآن بلااستفاده در منزل خود دارند، به دفاتر سازمان تبلیغات اسلامی تحویل دهند تا این قرآنها نیز پس از ساماندهی به مناطق محروم انتقال یابد.
وی با بیان این که در حال حاضر طرح تعویض قرآن نو با قرآنهای فرسوده در دستور کار نیست، افزود: ممکن است در یک خانهای چندین قرآن وجود داشته باشد که نو باشند و مورد استفاده قرار نگیرند که ما این قرآنها را جمعآوری میکنیم و قرآنهایی که فرسوده بوده یا نیاز به صحافی داشته باشد، تحویل گرفته نخواهد شد.
تعویض قرآنهای فرسوده نیازمند اعتبار جداگانه است
قرهشیخلو با اشاره به دلایل اجرا نشدن این طرح در کنار طرح چاپ و توزیع رایگان قرآن بیان کرد: این موضوع نیازمند بودجه است که ما در حال حاضر هیچ بودجهای برای جمعآوری قرآنهای فرسوده و مستعمل نداریم و اگر یک قرآن به طور مجدد صحافی شود، باید بخشی از هزینههای چاپ را به آن اختصاص دهیم. از این رو تأکید ما بر قرآنهای قابل استفاده است.
وی در پاسخ به اینکه در حال حاضر کشور به چند مجلد قرآن نیاز دارد، گفت: در حال حاضر آمار دقیقی در این زمینه نداریم و نمیشود آن را به طور دقیق برآورد کرد؛ چرا که گستره جغرافیایی کشور و تعداد روستاها و شهرها زیاد است، اما آنچه مشخص است و بازدیدهایی که داشتیم، نشاندهنده این است که مردم به این قرآنها نیاز دارند.
قرهشیخلو ادامه داد: در ماه مبارک رمضان خیلی از اماکن طرحهای جزءخوانی قرآن دارند، در حالی که قرآن به اندازه وجود ندارد و ما باید امکاناتی را داشته باشیم تا مردم در این گردهماییها از آن بهرهمند شوند و نمیتوان انتظار داشت که هر فرد برای حضور در این تجمعات یک قرآن با خود داشته باشد.
اختصاص اعتبار جمعآوری شده هر استان به همان منطقه
رئیس سازمان دارالقرآنالکریم در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که با توجه به کمبود قرآن در تهران، سازمان دارالقرآن برای مساجد این استان چه برنامهای دارد، عنوان کرد: ما مبنا را بر 500 هزار جلد گذاشتهایم که با مشارکت مردم این تعداد قرآن را چاپ و توزیع کنیم و به هر استان سهمیهای را اختصاص دادیم و به مراکز استانها اعلام کردهایم که هر استان مبالغی را که جمعآوری کند، قرآنها را چاپ و به آنها تحویل خواهیم داد.
وی افزود: به عنوان مثال، چند روز گذشته کارشناس سازمان تبلیغات یکی از شهرها اعلام کرد که اعتبار چاپ 200 جلد قرآن را جذب کرده است و درخواست چاپ قرآن و توزیع در همان شهرستان را داشت که ما نیز این کار را انجام دادیم.
اجرای طرح چاپ و توزیع رایگان قرآن تا پایان سال 93
قرهشیخلو با اشاره به مدت زمان اجرای این طرح گفت: این طرح قرار است در طول سال جاری و تا پایان امسال اجرا شود و محدوده زمانی خاصی نداریم و امیدواریم به رقم چاپ و توزیع رایگان 500 هزار جلد برسیم.
وی در پایان با اشاره به اعتبار مورد نیاز برای چاپ 500 هزار جلد قرآن اعلام کرد: 35 تا 40 میلیارد ریال اعتبار برای چاپ و توزیع رایگان این تعداد قرآن مورد نیاز است.
گفتنی است، طرح ملی چاپ و توزیع رایگان 500 هزار جلد قرآن کریم در راستای مشارکت مردمی با محوریت مناطق محروم در حال اجراست و علاقهمندان میتوانند به دو شیوه تأمین هزینه چاپ و توزیع قرآن به مبلغ 100 هزار ریال برای هر جلد و یا اهدای قرآنهای نو و بلااستفاده در منازل اقدام به مشارکت در این طرح کرده و برای کسب اطلاعات بیشتر به دفاتر سازمان تبلیغات اسلامی و مؤسسات قرآنی- مردمی سراسر کشور مراجعه کنند.