صادق رمضانی گلافزانی، رایزن فرهنگی ایران در تونس در گفتو گو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره ماه رمضان در تونس گفت: ماه مبارک رمضان در تونس حال وهوای معنوی بسیار خوبی دارد؛ رسیدگی به فقرا، صله ارحام و حضور در مساجد بهویژه در نمازهای عشاء و مستحبات بعد از آن چشم را خیره میکند؛ مخصوصا مشارکت انبوه جوانان روزهدار دختر و پسر که تا پاسی از شب در مساجد میمانند و به عبادت میپردازند جالب توجه است.
برپایی جشنوارههای متنوع در ماه رمضان
رمضانی در ادامه افزود: بیداری اسلامی در تونس و رشد فزاینده حجاب و رویکردهای دینی در نسل جوان و اهتمام به حفظ و تلاوت قرآن کریم با حضور در مؤسسات آموزش حفظ و تلاوت که عدد آنها بالغ بر 700 مؤسسه در 24 استان رسیده است، گویای علاقهمندی ملت مسلمان تونس به اسلام و قرآن کریم است.
رایزن ایران در تونس با اشاره به برپایی ویژهبرنامههای ماه رمضان در تونس گفت: برگزاری جشنها وجشنوارههای مدح پیامبر اعظم(ص) در استانهای مختلف توسط وزارت فرهنگ و مؤسسات و انجمنهای خصوصی و ارائه برنامههای متنوع فرهنگی وهنری، فضایی آکنده از معنویت را در تونس در ماه مبارک رمضان ایجاد کرده است.
وی تصریخ کرد: رایزنی فرهنگی ایران در تونس نیز با هماهنگی وزارت فرهنگ تونس از گروه موسیقی «شمس خراسان» برای مشارکت در این جشنوارهها دعوت بهعمل آورده است تا در شهرهای «مهدیه»، پایتخت فاطمیون، «بنزرت» و «حمام انف»، مکانی که توسط اسرائیلیها در سالهای گذشته اردوگاههای پناهندگان فلسطینی بمباران شد، به اجرای برنامه بپردازند.
«زولبیا» و «بامیه» زینت بخش سفرههای افطار
وی در خصوص سفرههای افطار و سحر مسلمانان تونس اظهار کرد: سفرههای افطار با سفرههای ماههای دیگر تفاوتی اساسی دارد و قبل از ماه رمضان مردم خریدهای اصلی خود را انجام میدهند؛ جالب است که بدانیم «زولبیا» و«بامیه» در هر سفرهای دیده میشود و شیرینیپزیهای تونسی بازارشان در این بخش پر رونق است. استان «باجه» در 70 کیلومتری پایتخت به پخت زولبیا با همان اسم ایرانی اشتهار دارد که گفته میشود برگرفته از فرهنگ ایرانیان است.
رمضانی با اشاره به غذاهای مشهور ماه مبارک رمضان در این کشور افزود: شربه عدس(سوپ عدس)، بریک(خاگینه)، سلاطه مشویه بالتن والزیتون(سالاد پخته که تن ماهی و زیتون به آن اضافه میشود)، عظم محشی بالتن(تخم مرغ مخلوط به تن ماهی)، حوت مشوی(ماهی سرخ شده)، خوخ بوطبقیه(میوههای متنوع از جمله هلو) و عصیده(نوعی فرنی) از غذاهای معروف مورد استفاده مردم تونس است.
جنب و جوش در بازار و رستورانها پس از افطار
رایزن ایران یادآور شد: از جمله ویژگیهای این ماه در تونس تعطیلی زود هنگام ادارات دولتی است؛ تقریبا از یک ساعت قبل از افطار هیچ ماشینی در خیابانها دیده نمیشود که غیاب این خودروها در ساعات افطار آرامش عجیبی به خیابانها میدهد. البته این آرامش طولی نمیکشد و پس از کمتر از دو ساعت بعد از افطار شهر شور و حالی دیگر پیدا کرده و رستورانها و فروشگاههای بزرگ و کوچک در کنار همایشها و جشنوارههای مخصوص ماه مبارک رمضان، فعایتهای خود را آغاز میکنند.
برپایی بزرگداشت روز جهانی قدس بعد از بیداری اسلامی
وی در خصوص اهمیت روز جهانی قدس در تونس گفت: مراسم روز جهانی قدس در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان نیز مانند دیگر کشورهای اسلامی وهمزمان با شهرهای مختلف ایران در مناطق مختلف تونس توسط مردم و انجمنهای غیر دولتی فرهنگی و سیاسی به بهترین وجه ممکن برگزار میشود؛ این اتفاق صرفا بعد از بیداری اسلامی امکانپذیر شد و قبل از آن ممنوع بود.
رایزن فرهنگی ایران با بیان اینکه مراسم باشکوه روز قدس در شهرهای مختلف برگزار میشود، اظهار کرد: تمامی جریانهای مذهبی و سیاسی علیه رژیم صهیونیستی موضع واحدی دارند و برنامههایی همچون، سخنرانیها، اشعار، اجرای موسیقی، تئاتر، ساخت فیلم و پویانماییهای زیبا برگزار میشود؛ از جمله میتوان به پویانمایی «عائدون» اشاره کرد که در آن به ظلمی که از سوی اشغالگران اسرائیلی به ملت مظلوم فلسطین رفته است به زبان کودکانه میپردازد و به خوبی آن را به تصویر کشیده است.
رمضانی به دیگر برنامههای روز قدس در این کشور اشاره کرد و افزود: اجرای شب شعر فلسیطن با حضور شاعران تونسی و تکریم از خانوادههای شهدا که در سرزمینهای اشغالی به شهادت رسیدند و جسد مطهر آنان توسط حزبالله لبنان در عملیات تبادل با دشمن صهیونیستی تحویل و به خانواده آنان در تونس بازگردانده شد، از برنامههای روز قدس است.
وی در ادامه گفت: مراسم تکریم از دو جوان و نوجوان ورزشکار تونسی در رشتههای تنیس و شطرنج که حاضر نشدند با حریف اسرائیلی خود بازی کنند و دهها برنامه متنوع دیگر و نیز برنامههای رایزنی فرهنگی ایران در تونس از برنامههای بزرگداشت روز جهانی قدس در تونس است.
عید فطر از مهمترین اعیاد تونس
رایزن ایران در تونس عید فطر را از مهمترین اعیاد تونس خواند و گفت: مردم بهترین استفادههای معنوی و مادی را از عید فطر میبرند بهگونهای که از یک هفته مانده به عید با رفتن به بازار، خریدهای اصلی خود، فرزندان و یا آنچه به نو کردن فضای خانه کمک میکند، را انجام میدهند و پس از اقامه نماز عید فطر در مساجد، به دید و بازدید و صله ارحام اهتمام میورزند و برنامههای مسافرتهای داخلی و خارجی خود را تنظیم میکنند.