به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) شعبه آسیای مرکزی، طی نشستی با حضور عضو مجلس ملی و رئیس آکادمی علوم نخجوان، وابسته فرهنگی سرکنسولگری ایران، مسئولین و اعضاء هیئت علمی آکادمی علوم نخجوان، ترجمه فارسی منظومه شعر«پیغمبر» سروده حسین جاوید، شاعر و نمایشنامهنویس فقید جمهوری خودمختار نخجوان روز پنجشنبه، 19تیر، در آکادمی علوم نخجوان رونمایی شد.
کتاب منظوم ادبی، دینی و نمایشی «پیغمبر» اثر حسین جاوید، شاعر اندیشمند و مسلمان مبارز نخجوانی است که در سال 1923 و در حاکمیت کمونیستها بر جمهوری آذربایجان، چاپ و منتشر کرد تا هویت اسلامی ملت و کشورش را اعلام کند.
حسین جاوید، کتابش را بر اساس زندگی حضرت محمد(ص) در چهار بخش بعثت، دعوت، هجرت و نصرت سرود. این کتاب از شاهکارهای ادبیات آذربایجان به شمار میرود.
این اثر منظوم و پرمحتوا، بهتازگی توسط اکبر حمیدیعلیار، شاعر و نویسنده ایرانی به صورت شعر به فارسی ترجمه شده است.
نمایشنامه منظوم پیغمبر که در سالهای 1922 تا 1923میلادی نوشته شده بود، یکی از بهترین نمایشنامههای 20 گانه حسین جاوید به شمار میرود.
بر اساس این خبر، حسین جاوید، شاعر متفکر و اندیشمند مسلمان آذربایجانی در سال 1882 میلادی در نخجوان متولد شد. از سال 1899 تا 1904 برای تکمیل علوم دینی و فلسفی به مدرسه طالبیه تبریز رفت و مدتی نیز در ارومیه رحل اقامت گزید. پس از مدتی سکونت در ترکیه، به باکو بازگشت و در دارالمعلمین این شهر به تدریس پرداخت.
حسین جاوید، در دوره حکومت کمونیستها در آذربایجان، بر مرام و ایده آنان تسلیم نشد و با اشعار، مقالات و نمایشنامههای خود به دفاع از مردم مسلمان و عقاید آنان پرداخت و با نوشتن اثر فاخر خود «پیغمبر(ص)» از سیمای حقیقی اسلام و پیامبر اکرم(ص) و حریم این مکتب انسانساز دفاع کرد.
این فعالیتها باعث شد تا رژیم کمونیستی از انتشار آثار و نمایش نمایشنامههای وی جلوگیری کند. وی در سال 1937 توسط حکومت «استالین» دستگیر و به تبعیدگاه مخوف «ماقادان» با سرمای 50 درجه زیر صفر به سیبری فرستاده شد.
حسین جاوید، در سال 1940 به تبعیدگاه دیگر شوروی به نام «ایرکوتسگ» منتقل و تا پایان عمر درآنجا ماند و در بیمارستان بازداشتگاه وفات کرد و در گورستان روستا دفن شد. پس از 40 سال از درگذشت حسین جاوید، جنازه این شاعر متعهد در 1982 به نخجوان منتقل و در جوار خانهاش در باغ جاوید مدفون شد.