به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، شیخ باسم العابدی، مدیر امور قرآنی مؤسسه شهید محراب نجف اشرف، شب گذشته، 22 تیرماه، در نشست «فعالیتهای قرآنی و قرآنپژوهی معاصر در عراق» که در سالن کنفرانس باغ موزه دفاع مقدس، محل برگزاری بیستودومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم برگزار شد، با بیان این مطلب گفت: نهضت و وضعیت قرآنی در عراق مولود عصر حاضر نیست و عراق در طول تاریخ پایگاه علمی، فرهنگی و قرآنی مهم و ارزشمندی بوده است.
تفسیر آلاءالرحمن علامه بلاغی، دستاورد مهم حوزه علمیه نجف
وی افزود: عراق دارای دو مکتب قرآنی اصیل و ریشهدار بصره و کوفه بوده است که در عرصه علمی بسیار مطرح بودهاند، بهطوری که علما، اندیشمندان و نویسندگان این دو مکتب آثار و تألیفات قرآنی ارزشمندی از خود به جای گذاشتهاند و علما و اساتید حوزه علمیه نجف نیز از زمان تأسیس تاکنون تفاسیر و دستاوردهای قرآنی ارزشمندی ارائه دادهاند که از جمله دستاوردهای حوزه علمیه نجف در حوزه قرآن، تفسیر «آلاء الرحمن» علامه بلاغی است که نتوانست آن را کامل کند.
شیخ باسم العابدی تصریح کرد: شرایط سیاسی در عراق در سالهای قبل از سقوط رژیم صدام بهگونهای بوده است که مسئولان با قرآن میجنگیدند و سر ستیز داشتند. در این دوران قرآن کریم بسیار به حاشیه رانده شد و حاکمان عراق روح قرآنی را در این کشور از بین بردند.
این فعال قرآنی عراق اظهار کرد: بعد از سقوط نظام صدام، فعالیتهای قرآنی در عراق رشد و نمو پیدا کرد، اما حمایت از نهضت قرآنی در عراق نیازمند رویکرد، اراده قوی و استراتژی است و افراد و مسئولانی را نیاز دارد که این حرکت قرآنی را حمایت کنند. این در حالی است که پس از سقوط رژیم صدام، برخی اساتید قرآن از ایران سهم زیادی در تحکیم پایههای این نهضت قرآنی در عراق داشتند و مؤسسات قرآنی در عراق تأسیس شد که از جمله این مؤسسات، مؤسسه تبلیغ اسلامی شهید محراب سیدمحمدباقر حکیم است. مؤسسات قرآنی آستانهای مقدس عراق و اداره اوقاف شیعیان نیز از دیگر نهادهای قرآنی هستند که فعالیتهای قرآنی را در عراق حمایت میکنند.
استراتژی قرآنی با دو رویکرد نخبهگرایی و مردمی
العابدی در ادامه سخنان خود، استراتژی قرآنی در عراق پس از سقوط رژیم صدام را مبتنی بر دو رویکرد نخبهگرایی و مردمی دانست و گفت: در استراتژی نخست تعامل با اساتید قرآنی، مراکز علمی و دانشگاهی قرآنی وجود دارد که به فرقه و طایفه خاصی توجه نمیشود و همایشهایی با موضوع پژوهشهای قرآنی در مناطق مختلف شیعهنشین، کردنشین و سنینشین عراق برگزار میشود؛ از مهمترین دستاوردهای قرآنی در این حوزه، همایش پژوهشهای قرآنی «علامه بلاغی» است که تاکنون 5 دوره آن برگزار شده است و اساتید دانشگاههای مختلف عراق در آن حضور داشتنهاند و مقالات ارائهشده در پایان هر همایش نیز به صورت کتاب منتشر شده است. در عراق مجلات قرآنی زیادی از جمله نشریه قرآنی «مآب»، «نون والقلم» و «المصباح» منتشر میشود.
تأسیس کتابخانه تخصصی قرآنی در نجف اشرف
وی گفت: در رویکرد مردمی نیز، محافل و جلسات قرآنی زیادی در مساجد و دانشگاهها، مراقد و زیارتگاهها برگزار میشود که در طول 10 سالی که از سقوط رژیم صدام میگذرد، حافظان و قاریان عراقی توانستهاند رتبههای برتر زیادی در مسابقات بینالمللی قرآن ایران، مالزی، مصر، اردن و سایر کشورهای اسلامی کسب کنند و تأسیس کتابخانه تخصصی قرآنی در نجف اشرف نیز از دستاوردهای مهم قرآنی در نجف اشرف در یک دهه اخیر است.
مدیر امور قرآنی مؤسسه شهید محراب نجف اشرف با بحرانی توصیفکردن اوضاع امنیتی و سیاسی در عراق گفت: جنگ با قرآن کریم در زمان صدام وجود داشت، اما متأسفانه امروز هنوز مزدورانی هستند که وابسته به رژیم بعث هستند و با قرآن، کار قرآنی و اندیشه قرآنی در عراق میجنگند.
وی در پایان گفت: اوضاع امنیتی و سیاسی عراق بر فعالیتهای قرآنی بسیار تأثیر گذاشته است و سبب شده که در ماه مبارک رمضان که معروف به بهار قرآن است، فعالیتها و برنامههای قرآنی در عراق متوقف شود.