وحید اسلامی، منتفد و کارگردان سینما، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) سریالهای ماه رمضان را کارهایی بازیگرمحور توصیف کرد و گفت: از نگاه من سریالهای رمضان 93 را باید کارهایی نامید که به یمن بازیگرانش توانستند برای خود مخاطب پیدا کنند، اتفاقی که نشان میدهد سازندگان این قبیل آثار، حداقل در انتخاب هنرپیشهها توانستند به موفقیت دست پیدا کنند. این وضعیت به گونهای بود که اگر برخی از بازیگران در کارهای مورد نظر حضور نداشتند، آن کارها قادر نبودند همان میزان مخاطب را به دست آورند. این وضعیت در حالی است که کارهایی چون «صاحبدلان»، «اغما» و... به یمن داستان خوب و جذاب توانستند موفقیتهای بسیاری دست پیدا کنند.
وی افزود: ذکر یک نکته ضروریست؛ اینکه پخش مسابقات جام جهانی تا حدودی زیادی توجهات را به سمت خود جذب کرده بود، حتی در شبهایی که فوتبال نبود، برنامههای کارشناسی ویژه جام جهانی تماشاگران بسیاری را به خود اختصاص میداد. در این میان سریال «فاخته» بیشترین آسیب را دید، چون ساعت پخش آن (23:00) کاملا همزمان با مسابقات فوتبال بود، البته جنس و شکل داستان «فاخته» نیز به نحوی بود که خانوادهها مخاطب اصلی این کار بودند، پس در آن زمان کمتر خانوادهای بیننده آن کارها بودند.
این منتقد سینما گفت: فیلمسازانی در کشور ما هستند که رمز موفقیت سریالهای ماه رمضان را میدانند و کارهای خوبی هم در این حوزه تولید کردهاند، اما در یک یا دو سال اخیر دیگر از آنها استفاده نمیشود، هرچند سیروس مقدم هم از همان دست کارگردانان است، اما تمامی سریالهای ماه رمضان باید از فیلمسازان آشنا به این حوزه بهره برند. مطلب دیگر اینکه استفاده از فیلمسازان باتجربه این امکان را میدهد که کار به لحاظ مفهومی از غنای کافی بهرمند باشد، چون آنها راه مشاوره با کارشناسان مذهبی را میشناسند، همچنین میدانند که کارشان باید از چه آسیبهایی در امان ماند.
تعجیل در ساخت، آسیب رایج سریالهای ماه رمضان
اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: سالهاست که درباره تعجیل در ساخت سریالهای مناسبتی سخن گفته میشود، اما باز هم شاهد همان شتابزدگیها برای تولیدات سال بعد هم وجود دارد، البته سریال «هفت سنگ» اینگونه نبود، چون «هفت سنگ» با هدف پخش در ماه رمضان تولید نشده بود، یعنی جزء تولیداتی بود که آماده پخش بود و تنها سیما برای آن زمان پخش مشخص کرد.
وی متذکر شد: در توضیح فوق به این نکته اشاره کردم که در «هفت سنگ» به لحاظ موضوعی ماه رمضان به عنوان محور اصلی کار قرار نگرفته است. در «مدینه» نیز چنین وضعیتی وجود داشت و تنها به صورت غیرمستقیم موضوعی دینی مورد توجه قرار گرفته بود؛ در صورتی که باید در سریالهای ویژه این ماه، به طور مستقیم و آشکار محوریت موضوعی ماه رمضان را حس کرد. این ویژگی نیز به هیچ وجه به معنای مستقیمگویی نیست، بلکه نوعی پرداختن به آنچه پیرامون ما رخ میدهد، است.
کارگردان فیلم «دزدان خیابان جردن» با بیان اینکه موجسواری یکی از آسیبهای رایج در تلویزیون است، گفت: متأسفانه یک رویکرد غلط در تلویزیون رایج شده است، بدین معنا که هرازگاهی تولیدکنندگان برنامههای نمایشی رو به تولید آثاری خاص میآورند. برای مثال چند سال پیش برنامهها به سمت تولید سریالهای ماروایی سوق پیدا کرد. در این میان کارهای خوبی نیز ساخته شد، اما یک دفعه با نقدهایی مختلفی که در رسانهها منتشر شد یک یا دو سالی است که دیگر هیچ سریالی با موضوع ماورایی ساخته نمیشود، درصورتی که این گونه موضوعات همیشه برای مردم جذاب است، به شرطیکه سنجیده به آن توجه شود.
وی درباره سریالهای طنز «ماه رمضان» هم گفت: رضا عطاران از جمله بازیگران و فیلمسازانی است که همیشه در پرداختن به موضوعات طنز موفقیتهای بسیاری کسب کرده است. در این میان نیز کارهای بسیار موفقی ساخته، اما متاسفانه چند سالی است که دیگر با تلویزیون همکاری ندارد و تمرکزش را معطوف به سینما کرده است. این گرایش شاید به دلیل برخی تضاد نگاهها به وجود آمده باشد که میتوان با مذاکره و صحبت کردن آنها را برطرف کرد.
این کارگردان در بخش پایانی سخنان خود بیان کرد: موفقترین برنامه رمضان امسال «ماه عسل» بود. کاری که در قالب یک برنامه مستقیم، دردها و رنجهای مردم را به تصویر میکشید. این موفقیت نیز تنها به دلیل موضوعات برنامه به دست نیامده بود، چون اگر اینگونه بود کارهای بسیاری در این حوزه تولید شدهاند که هیچ مخاطبی نداشتند، اما اجرای قوی احسان علیخانی کاری کرده بود که بسیاری از مردم این برنامه را ببینند. در ضمن تاثیرگذاری این برنامه را بعینه میشد در بین مردم مشاهده کرد. اتفاقی که برای یک کار تلویزیون یک شاخصه بسیار مثبت است.