به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری دکتر محمدحسین امید، معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، امروز، 13 مردادماه در محل این وزارتخانه برگزار شد و برنامههای انجام گرفته در این معاونت، طی یک سال گذشته تشریح شد.
امید در ابتدای سخنان خود، اظهار کرد: بزرگترین مشکلی که در سال گذشته در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی وجود داشت، آشفتگی مالی و اعتباری بود که 70 درصد دانشگاهها با این موضوع دست به گریبان بودند. طی یک سال گذشته که من تصدی این معاونت را برعهده داشتم، تمامی این مشکلات مرتفع شد و هم اکنون بر حل مشکل جذب نیروی انسانی دانشگاهها متمرکز شدهایم.
قانونمند شدن توزیع بودجه دانشگاهها
وی ادامه داد: یکی از بزرگترین اقدامات این معاونت این بود که توانستیم توزیع بودجه دانشگاهها را نظاممند و قانونی کنیم، در حالی که پیش از این توزیع بودجه دانشگاهها طبق ملاک «سرانه دانشجویی» نبود، ولی خوشبختانه در سال آینده این اتفاق خواهد افتاد و دیگر شیوه سنتی و چانهزنی در تقسیم بودجه دانشگاهها کارآیی نخوهد داشت.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: هماکنون اعتبارات دانشگاهها 200 میلیارد تومان اضافه شده است و بعد از گذشت چند سال تخصیص نامناسب و غیرعادلانه، میزان درصد تحقق بودجه دانشگاهها 95 تا صد در صد میرسد در حالی که در سال 1391 این میزان بین 40 تا 60 درصد بود؛ یعنی حداقل 40 درصد دانشگاهها بودجه خود را دریافت نکردند که سبب شد کسری هزار میلیارد تومانی بر دوش دانشگاهها سنگینی کند.
اختصاص 300 میلیارد تومان بودجه عمرانی
وی بیان کرد: در روز پایانی سال 1392، تصویب شد که 300 میلیارد تومان به بحث عمرانی دانشگاهها اختصاص یابد. در سالهای قبل، 2700 میلیارد تومان هزینه پروژههای برزمینمانده دانشگاهها است. این بودجه عمرانی نسبت به سال قبل 50 درصد بیشتر شده است و مجموعا 170 هزار متر مربع مساحت این پروژهها است.
امید ضمن ابراز نگرانی از عدم تخصیص بودجه سال جاری دانشگاهها خاطرنشان کرد: هم اکنون به نیمه سال نزدیک میشویم در حالی که دانشگاهها هنوز بودجه سال جاری خود را دریافت نکردند در حالی که زمان تابستان بهترین زمان برای نوسازی و عملیات عمرانی خوابگاهها و فضاهای دانشگاهی است و پیشنهاد میشود دولت محترم این بودجه عمرانی را با قید فوریت به دانشگاهها اختصاص دهند.
وی گفت: از جمله برنامههای در دست اجرا، گسترش «مدیریت سبز» در دانشگاهها درخصوص صرفهجویی در مصرف سوخت و حاملهای انرژی است. هم اکنون دانشگاهها 15 تا 20 درصد هزینه خود را صرف این موضوع میکنند و این مبلغ دو برابر هزینه پژوهشی دانشگاهها است.
تنوعبخشی به منابع درآمدی
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزیر علوم توضیح داد: طرح تامین انرژی بادی و خورشیدی به صورت سمبلیک در چند دانشگاه نصب شده و به زودی در ساختمان وزارتخانه نیز نصب میشود. شعار ما در این معاونت، «مدیریت هزینهها و تنوعبخشی به منابع درآمدی» است که کاهش هزینههای مصرف سوخت و حاملهای انرژی در دانشگاهها در اولویت تحقق این شعار قرار دارد.
وی افزود: ما در سال گذشته چهار آییننامه استخدامی کارکنان، جذب اعضای هیئت علمی، تشکیلات ساختاری و آییننامه مالی معاملاتی را مورد بررسی قرار دادیم. پیش از این، دانشگاهها امور مالی و معاملاتی خود را طبق آییننامههای داخلی خود انجام میدادند که امسال برای نخستین بار یک آییننامه مالی و معاملاتی واحدی تدوین شده است که به زودی ابلاغ میشود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: اخیرا خیرین در بحث دانشگاهی نیز وارد شدند و بخشی از هزینههای ساخت پروژههای ناتمام، تجهیز کتابخانهها، تعمیر دستگاههای ضروری و ... را تقبل کردند. تاسیس بنیادهای خیرین دانشگاهی در مراکز استانها، اصلاح قانون برای گسترش فعالیت خیرین در دانشگاهها، حضور خیرین در هیئت امنای دانشگاهها و برپایی همایشی در سال جاری با حضور 400 نفر از این خیران از جمله برنامههای ما برای حمایت بیتشر خیرین از دانشگاه است.
افزایش وام مسکن اعضای هیئت علمی از 35 به 100 میلیون تومان
وی با اشاره به اقدامات این معاونت برای رفاه دانشگاهیان عنوان کرد: با همکاری شورای پول و اعتبار، وام مسکن اعضای هیئت علمی دانشگاه از 35 میلیون تومان به 100 میلیون تومان رسید و برای اعضای هیئت علمی پیمانی نیز برنامههای تسهیلاتی در دست داریم. از ابتدای سال جاری 800 نفر از اساتید از این تسهیلات استفاده کردند.
امید ابراز کرد: با همکاری بانک سپه، کارتهای اعتباری با لوگوی این بانک و وزارت علوم به اعضای هیئت علمی اهدا میشود تا بتوانند راحتتر از تسهیلات رفاهی این وزارتخانه بهرهمند شوند. همچنین دو مجموعه رفاهی این وزارتخانه برای استفاده اساتید دانشگاهیان مورد بازسازی قرار گرفت.