کد خبر: 1438703
تاریخ انتشار : ۲۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۷

برگزاری کارگاه آموزشی هنر تذهیب در تونس

شعب خارجی: نخستین کارگاه آموزشی هنر تذهیب و ابر و باد به همت رایزنی فرهنگی ایران در تونس در محل این رایزنی در حال برگزاری است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) شعبه آفریقا، در مراسم افتتاحیه این کارگاه آموزشی که روز دوشنبه، 20 مرداد، برگزار شد صادق رمضانی گل افزانی، رایزن فرهنگی ایران در تونس گفت: تذهیب را می‌توان مجموعه‌ای از نقش‌های بدیع و زیبا دانست که نقاشان ومذهبان برای هرچه زیباتر کردن کتاب‌های مذهبی، علمی، فرهنگی، تاریخی، دیوان اشعار و قطعه‌های زیبای خط به کار می‌برند.

وی افزود: تذهیب، همچون نقاشی دارای مکتب‌ها و دوره‌های خاصی است؛ چنانکه می‌توان از مکاتب سلجوقی، بخارا، تیموری، صفوی و قاجار و شعب مختلف هرمکتب سخن گفت؛ برای مثال، در مکتب تیموری، شعبه‌های شیراز، تبریز و خراسان  را می‌توان تمیز داد و در واقع، تفاوت در رنگ‌ها، روش قرار گرفتن نقش‌ها در یک صفحه تذهیب و تنظیم نقش‌ها در مکتب‌های مختلف عامل این تفاوت است.
رمضانی با تشکراز«زهره زروق» که تدریس این دوره را برعهده دارد، ترکیب دو هنر تذهیب و ابر و باد را زمینه جلوه بیشترهریک از این دو هنر عنوان و اظهارامیدواری کرد که هنرآموزان در طی دو ماه بتوانند با مقدمات این دو هنر زیبا آشنا شوند.
زهره زروق که خود از فارغ التحصیلان دوره‌های آموزش خط نستعلیق در رایزنی فرهنگی ایران است واینک با تابلوهای خود در نمایشگاه‌های خارجی مشارکتی فعال دارد طی سخنانی در این مراسم  مروری بر اسناد تاریخی در دو حوزه تذهیب و ابر وباد داشت.

وی گفت: شاید بتوان تاریخ آرایش و تذهیب قرآن را هم‌زمان با نوشتن آن دانست؛ به این معنی که نخست به منظور تعیین سر سوره‌ها، آیه‌ها، جزوه‌ها و سجده‌ها آن را به نوعی تزئین می‌کردند. رفته رفته علاقه مفرط مسلمانان به قرآن و همچنین عشق به تجمل، هنرمندان را برآن داشت تا در تذهیب قرآن‌ها دقت بیشتری به کار برند و در نتیجه این آثار از سادگی بیرون آمدند و جنبه تزئینی به خود گرفتند به خصوص درقرآن‌هایی که در برای امرا و بزرگان نوشته می‌شد. این امر خود یکی ازعلل توجه هنرمندان به تزیین بیشتروموجب تکامل فن تذهیب شد.
این هنرمند تونسی افزود: رسالات‌ مربوط به‌ خط و خوشنویسی‌ یا کاغذ و رنگ‌ سازی‌ که‌ از نیمه دوم‌ سدة ۱۰ق‌/۱۶م‌ به‌ بعد نوشته‌ شده‌ است‌، اطلاعات پراکنده‌ای‌ را درباره کاغذ ابری‌ به ما می‌دهند.

کهن‌‌ترین‌ نمونه شناخته‌ شده‌ دراین‌ مورد فصلی‌ از یک‌ نسخه به نام‌ رساله خوشنویسی‌ است‌ که‌ در فاصله سالهای‌ ۹۶۳ تا ۱۰۱۴ق‌/۱۵۵۵ تا ۱۰۶۵م‌ به‌‌ فارسی‌ نوشته‌ شده‌ و در کتابخانه «پتنه» هند موجود است‌.

یادآورمی شود، این کارگاه آموزشی به مدت دو ماه برای هنرآموزان ادامه پیدا می کند.
 

captcha