به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، علیاکبر جعفری، عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران و از آزادگان سرافراز انقلاب، به مناسبت فرارسیدن سالروز ورود آزادگان به میهن اسلامی با اشاره به این مطلب که مبانی تفکر فرماندهان و سربازان عراقی در اسارتگاههای عراق به دو بعد کلی تقسیمبندی میشد، گفت: در بعد سیاسی سربازان عراقی به گونهای شستوشوی مغزی شده بودند که ایران را شروعکننده جنگ میدانستند و قرارداد 1975 الجزایر را که مبنی بر تقسیم بینالمللی مرز اروندرود بر اساس خط تالوگ (خطالقعر) بود تحمیلی میپنداشتند. به همین دلیل اسرای ایرانی را بهعنوان نیروهای مهاجم میدانستند و از هرگونه شکنجه علیه آنها خودداری نمیکردند.
وی در ادامه افزود: اقدامات سربازان عراقی در اسارتگاهها مغایر با مقررات «کنوانسیون سوم ژنو و رفتار با اسیر جنگی» بود. گرچه عملکرد کمیته بینالمللی صلیب سرخ در بسیاری از موضوعات قابل تقدیر بود، اما در برخی از زمینهها بهدلیل تأثیرپذیری از قدرتهای بزرگ و دولت متبوع خود در نظام جنگ سرد، در دفاع از اصول کنوانسیون سوم ژنو و حقوق اسرای جنگی منطبق با استانداردهای بینالمللی نبود.
عضو هیئت علمی و آزاده دانشگاه مازندران، به بعد حقوق بینالمللی مبانی تفکر عراقیها اشاره کرد و گفت: تلقی دولت عراق این بود که بهدلیل پاسخگویی نسبی به کمیته بینالمللی صلیب سرخ و یا احتمالاً معاوضه با اسرای عراقی، تنها یک جسم زنده تحویل ایران بدهد.
جعفری با ارائه این مطلب که در بررسی قدرت ملی یک کشور روحیه ایثارگری یک ملت نقش تعیینکننده دارد، اظهار کرد: به همین دلیل در تصمیمگیریهای سیاست خارجی و چانهزنیهای بینالمللی از آن بهرهگیری مطلوب به عمل میآید. با وجود رفتارهای غیر اخلاقی دولت عراق و سازمان مجاهدین خلق در اسارتگاهها، اسرای ایرانی با روحیه بالا همواره حافظ آرمانهای انقلاب اسلامی ایران بودند.
وی ادامه داد: چرخههای سنگین زندگی در اسارت با دست نامرئی صبر، امید و نیز روحیه ایثارگری میچرخید. اسرای ما در راستای حفظ منافع و مصالح ملی جمهوری اسلامی ایران توانستند اسارتگاههای عراق را به یک ایران کوچک تبدیل کنند.
یادآور میشود، علیاکبر جعفری، عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی که در منطقه سومار با تک گارد ریاست جمهوری عراق به اسارت بعثیون کافر درآمد و در کمپ 10 الرمادی عراق مدت زمان اسارت خود را سپری میکرد، در روز سوم شهریورماه سال 1369 به میهن اسلامی بازگشت.