یوسف پیربداقی، مدرس گروه اقتصاد دانشگاه فنی و حرفهای ارومیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، با استناد به آیاتی از قرآن کریم در مورد ربا و ربا خوار از منظر اسلام، افزود: آثار سوء ربا و رباخواری در جامعه به صورت تضعیف تولید، سرمایهگذاری و توزیع عادلانه ثروت نمایان گر میشود که در مقابل پیشرفت، اقتصاد و فرهنگ اجتماع قرار دارد و به عنوان حکم محارب با خدا بیان شده است.
وی ادامه داد: ربا در باورهای دینی و فرهنگی جامعه به عنوان عملی ناپسندیده و ناشایست شناخته میشود که تأثیر مستقیم بر ایجاد شکاف طبقاتی میان اقشار جامعه دارد، به طوری که قشر اندکی از جامعه را سرمایهدار و بقیه اقشار جامعه را فقیر میکند.
ربا تأثیر منفی خود را بر چرخه تولید نمایان میکند
پیربداقی اظهار کرد: ربا تأثیر منفی خود را بر چرخه تولید با کاهش انگیزه فعالیتهای تولیدی نمایان میکند، زیرا در صورتی که تولید کننده احساس کند بدون هیچ زحمت و مشقتی میتواند ثروت اندوزی کند، قطعأ علاقهای به تولید و فعالیتهای تولیدی بروز نمیدهد.
وی به رابطه بین ربا و سرمایهگذاری اشاره کرد و گفت: ربا باعث افزایش هزینههای تولید و در نتیجه قیمت تمام شده کالای مصرف کننده میشود که با روند کاهش سرمایهگذاری و افزایش ربا تمام هزینه مصرف کالا را مصرف کننده یا قشر کم درآمد جامعه متقبل میشود.
پیربداقی بیان کرد: ربا باعث کم شدن نیروی انسانی و بهره وری در کشور میشود و این امر وابسته به کاهش تولید در جامعه است، بنابراین نیروی انسانی رقبتی به انجام وظایف خویش نخواهد داشت و در پی آن بخشی از جامعه به عنوان نیروهای واسطه، دلال و تنپرور عامل ایجاد مشاغل کاذب میشوند.
وی با اشاره به اهمیت توزیع عادلانه ثروت در کشور، اظهار کرد: فردی که اقدام به دریافت ربا میکند در واقع از سر ناچاری و نیاز مالی تن به چنین کاری میدهد که در موقع بازپرداخت مبلغ ربا باید مقداری را نیز تحدعنوان بهره به ربا خوار بپردازد، این امر توزیع عادلانه ثروت در جامعه را دچار مشکل میکند.
ایجاد و افزایش شکاف طبقاتی؛ از جمله پیامدهای ربا در جامعه
پیربداقی خاطر نشان کرد: ایجاد و افزایش شکاف طبقاتی از جمله پیامدهای ربا در جامعه است که ارزش و جایگاه پول را به عنوان عنصری ارزش آفرین، مسبب ایجاد ثروت، در آمد و اشتغال دگرگون میکند و مانع از رشد و پیشرفت کشور میشود.
وی بانکداری اسلامی را به دور از نظام سرمایهداری و مسبب ثبات اقتصادی جامعه دانست و گفت: با تعمیق و رفع برخی نواقص در سیستم بانکداری اسلامی میتوان شاهد اداره بهتر کشور باشیم.
پیربداقی به آثار فردی و اجتماعی ربا در جامعه از دیدگاه دین مبین اسلام اشاره کرد و گفت: ربا خواری به اندازهای جنبه نگرانکننده و ستمانگیزی دارد که ربا خوار حکم محارب با خداوند را دارد و این موضوع امری تأمل برانگیز است.
مدرس گروه اقتصاد دانشگاه فنی و حرفهای ارومیه در پایان افزود: ربا توازن اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه را دگرگون میکند و بر باورهای جامعه اثر سوء دارد زیرا نوعی ستم مضاعف بر قشر کم درآمد و ضعیف جامعه است و دوری از آن ثبات و پیشرفت جامعه را به ارمغان میآورد.