محمدرضا پورمعین، رئیس جمعیت قرآنی استان تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به اینکه پنج سال از ابلاغ منشور توسعه فعالیتهای قرآنی گذشته است، به بیان ضرورت وجود چنین منشوری پرداخت و گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان یک مقام عالی در حوزه فعالیتهای فرهنگی کشور، حکمش حکم قانون است و نیاز به قانون مجلس ندارد و وقتی منشور توسعه فعالیتهای قرآنی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب میشود این به معنای قانون تلقی میشود و لذا وجود چنین قانونی قطعاً مورد نیاز بوده است، چنانکه ایجاد معاونت قرآن، بودجه قرآنی و ایجاد رتبههای برتر و بینالمللی از دل این منشور برمیآید.
وی افزود: باید آهسته آهسته این منشور از کانالهای سطح بالا به کانالهای سطح پایین و مدارک پاییندستی نیز منتشر کرد تا بتوانیم عملکرد منشور توسعه فعالیتهای قرآنی را در خانهها جاری و ساری کنیم.
هماهنگی رسانه ملی با منشور توسعه فرهنگ قرآنی
پورمعین در پاسخ به این سؤال که آیا حرکت منشور توسعه فعالیتهای قرآنی کشور در مسیر خودش بوده است یا خیر و ارزیابیاش از پنج سال فعالیت منشور چیست؟ بیان کرد: منشور در برخی موارد چون قانونگذاری، تعیین بودجه و هماهنگی بین دستگاهها خیلی خوب عمل کرده است و در برخی از حوزهها تا حدودی عملکرد ضعیفی داشته است و معدل فعالیتهای منشور در شورای عالی انقلاب فرهنگی متوسط ارزیابی میشود.
این پیشکسوت قرآنی با اشاره به عملکرد نهادهای قرآنی و سازمانهای فرهنگی به اجرای این منشور از زمان ابلاغ تا امروز، تصریح کرد: تقریباً نهادها و سازمانهایی که در شوراهای تخصصی و مشورتی عضو هستند چون سازمان دارالقرآن الکریم، وزارت آموزش و پرورش و به ویژه رسانه ملی با منشور توسعه، هماهنگیهای خوبی داشتهاند اما به عقیده من سایر دستگاهها و وزارتخانهها عموماً نسبت به منشور توسعه فرهنگ قرآنی بیتوجه بودند.
شورای توسعه فعالیتهای قرآنی کشور در فعالیتهای تقنینی خوب عمل کرده است
رئیس جمعیت قرآنی استان تهران در پاسخ به این سؤال که منشور توسعه فعالیتهای قرآنی دارای موارد و مفاد مختلفی است، به نظر شما در طول این سالها کدام موارد بیشتر مورد توجه قرار گرفته و کدام موارد نیز مغفول مانده است؟ اضافه کرد: شورای توسعه فرهنگ قرآنی در فعالیتهای تقنینی و هماهنگی کمیتهها، خوب عمل کرده است اما در حوزه فعالیتهای اجرایی و عملیاتی خیلی از سازمانها سر باز زدهاند و آن هم به این دلیل که خود منشور ارزیابی خوبی از خودش نکرده است.
گزارشی از هزینهکرد نهادهای قرآنی موجود نیست
وی ادامه داد: منشور توسعه، کمیتهای با عنوان ارزیابی دارد که این کمیته جزو ضعیفترین کمیتهها بوده است حال آنکه سایر کمیتههایش چون کمیته آموزش، تبلیغ و ترویج، پژوهش و تحقیقش خوب عمل کرده است از این جهت که ما هیچ برآیندی از هزینهکرد سازمانها راجع به بودجه فعالیتهای قرآنی در اختیار نداریم، درست است بودجه کم بوده اما همین کم و دیر هم متأسفانه صورت وضعیت مناسبی را به جامعه ارائه نداده است.
پورمعین گفت: منشور و شورای توسعه در حال حاضر به میزان متوسط پاسخگوی مطالبات است و عملیاتی نکردن منشور توسط سازمانها و زیربار آن نرفتن از ضعف عدم نظارت و ارزیابی منجر میشود. از این رو دیگران خودشان را مسئول به پاسخگویی و از طرف دیگر اجرایی کردن آن ندیدهاند.
رئیس جمعیت قرآنی استان تهران در پاسخ به اینکه چه مدتی زمان میخواهد تا منشور تثبیت شود و دیگر به وسیله آن نتوان توجیه فعالیتهای صورت نگرفته را انجام داد؟ تأکید کرد: زمان کافی گذشته است و منشور باید زودتر راهکارهای عملیاتیاش را کانالیزه بکند و زودتر سراغ کمیته ارزیابی رفته و با دقت بیشتری موضوع را مدنظر قرار دهد.
فعالیت موفق منشور در بُعد انسجامبخشی
پورمعین در جواب به اینکه آیا منشور در بُعد انسجامبخشی موفق عمل کرده است و عملکرد منشور در این زمینه را تا چند درصد موفقیتآمیز ارزیابی میکنید؟ تصریح کرد: منشور در بُعد انسجامبخشی موفق عمل کرده است چنانکه تشکیل جلساتش در این سالها مطلوب بوده است و به دنبال آن قوانین و مقرارتی داشته است. بحث بودجه نیز خوب بوده و پیشرفتی در این حوزه داشته است اما عملیاتی کردن فعالیتها به کندی صورت میگیرد اما در مجموع با توجه به تولد چند ساله منشور به عقیده من انسجامبخشی منشور مناسب بوده است.
دانشگاهیان فعالیتهای منشور را در سطحی عالیتر میخواهند
وی با توجه به عملکرد منشور در قبال دانشگاهیان، اضافه کرد: دانشگاهیها انتظاراتشان بیشتر از این است و دانشجویان و دانشگاهیان فعالیتهای منشور را سطحیتر دیدهاند و منتظر اقدامات سطح عالی هستند. به عقیده من آموزش عالی در حوزه منشور جزو دستگاههایی بوده که مناسب با شأن خودش عمل نکرده و تغییر مدیریتها در دانشگاهها، تغییر معاونتهای دانشجویی و معاونتهای فرهنگی در دانشگاهها عموماً به فعالیتهای قرآنی و شاید سایر فعالیتهای فرهنگی ضربه زده باشد.
ضرورت بازبینی منشور
پورمعین در پایان یادآور شد: منشور باید خودش را بازبینی کند و با کمیته نظارت و ارزیابیاش تمام فعالان را سر میز پاسخگویی بیاورد و روند مناسبی را ارزیابی کند و به جامعه پاسخ دهد.