رضا سلامتپناه، معاون مطالعات و برنامهریزی شورای توسعه فرهنگ قرآنی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به عملکرد فراکسیون قرآن، عترت و مجلس شورای اسلامی گفت: این فراکسیون از سوی برخی نمایندگان ایجاد شد که امر بسیار مبارک و تأثیرگذاری در فضای قانونگذاری و نظارتی در حوزه قرآن و عترت کشور و همچنین قوه مقننه است.
وی افزود: اخیراً برخی جریانها توسط رسانهها نقدهای غیر هوشمندانه نسبت به اصل این فراکسیون مطرح میکنند که عمدتاً ناشی از تلقی نادرست آنها از ظرفیتها و توانمندیهای این فراکسیون است؛ ظرفیتهایی که میتواند اثرات مثبتی در توسعه فرهنگ قرآنی داشته باشد.
سلامتپناه با بیان اینکه در حوزه ساز و کارهای اجرایی این فراکسیون ضعفهایی وجود دارد، گفت: این ضعفها به واسطه فقدان آییننامههای منظم و مشخص نبودن گردش مسئولیتهاست که کاستیهایی در بخشهای مختلف این فراکسیون ایجاد میکند و مانع از آن میشود که در حوزه فعالیتها شفاف عمل کند.
معاون مطالعات و برنامهریزی شورای توسعه فرهنگ قرآنی ادامه داد: اخیراً برخی نمایندگان مجلس به عنوان دبیر فراکسیون اعلام نظر میکنند که بنده از ساز و کار انتخاب آنها اطلاعی ندارم؛ باید مشخص شود که ساز و کار تعیین مسئولان فراکسیون و فعالیتهای داخلی چیست؟
وی افزود: علاوه بر این، فراکسیون قرآن میتواند نقش تأثیرگذاری در جریان توسعه فرهنگ قرآنی داشته باشد که عمدتاً این نقش در احیای ظرفیتهای مجلس در برخی حوزههای قرآنی نمود پیدا میکند، همچنین این فراکسیون میتواند در احیای ظرفیت قرآنی در بخشهای فرهنگی و اجتماعی تأثیرگذار باشد.
معاون مطالعات و برنامهریزی شورای توسعه فرهنگ قرآنی ادامه داد: این فراکسیون در حوزه پیگیری و تصویب بودجه و اعتبارات قرآنی و نظارت بر جریان توسعه فرهنگ قرآنی در کشور میتواند نقش تأثیرگذاری داشته باشد.
وی با اشاره به جایگاه نظارتی فراکسیون گفت: براساس سازوکارهای منشور توسعه فرهنگ قرآنی، مسئولیتها در 3 کمیسیون تقسیمبندی و به وزارتخانهها واگذار شده است؛ فراکسیون قرآن مجلس میتواند نقش بارزی در نظارت بر عملکرد این کمیسیونها و وظایفی که در حوزههای تبلیغی، ترویجی، آموزشی و پژوهشی دارند، ایفا کند.
سلامتپناه در پاسخ به برخی انتقادات مطرحشده نسبت به فراکسیون گفت: فراکسیون یک جایگاه حقوقی دارد که لازم است سطح توقعات متناسب با این نهاد باشد؛ پیش از آنکه مطالباتی از این فراکسیون داشته باشیم، باید بدانیم که جایگاه فراکسیون متفاوت با جایگاه کمیسیونها در مجلس است؛ در فراکسیون مجموعهای از نمایندگان که در یک موضوع خاص دغدغه و تخصص دارند گرد هم جمع میشوند تا مسائل مرتبط را پیگیری کنند.
وی به اقدامات تأثیرگذار فراکسیون قرآن اشاره کرد و گفت: بخش زیادی از فرایند اختصاص اعتبارات برای اجرای منشور توسعه فرهنگ قرآنی ناشی از هماهنگیها و پیگیریها در درون مجلس از سوی این فراکسیون و شخص رئیس محترم فراکسیون بوده است، بنابراین باید واقعیتها را دید و بر اساس این واقعیات ارزیابی دقیقی نسبت به عملکرد فراکسیون داشت.
معاون مطالعات و برنامهریزی شورای توسعه فرهنگ قرآنی گفت: اینکه برخی وظایف کمسیون را از یک فراکسیون متوقع باشند، امر درستی نیست؛ منتها باید ساز و کارها، عملکرد، آییننامهها و گردش مسئولیتها و ارتباط اعضا شفافتر شود؛ به نظر میرسد آنچه بیشتر مورد مطالبه قرار گرفته، همین مسئله است.
وی با اشاره به کثرت اعضای فراکسیون قرآن مجلس و نمود اندک آن در عرصه قرآنی کشور اظهار کرد: ممکن است در این فراکسیون بیش از 200 نماینده عضو باشند و از طرفی این تعدد ممکن است در برخی فراکسیونهای دیگر نیز عضویت داشته باشند، اما باید به این مسئله توجه شود که این تعداد از نمایندگان در هنگام رأیگیری و یا بررسی طرحها و لوایح قرآنی با فراکسیون مساعدت میکنند؛ در عین حال نمود خارجی این فراکسیون محدود به یک یا چند نفر میشود.
سلامتپناه مهمترین دستاورد این کمیسیون را احیای عنوان قرآن در مجلس و موضوعیت یافتن امر قرآن دانست و گفت: همراهیهای این کمیسیون در تخصیص اعتبارات نیز مسئله بسیار مهمی بود.
وی ادامه داد: در جلساتی که با وزرا و کمیسیونهای تخصصی شورای توسعه فرهنگ قرآنی داشتیم نیز حضوری فعال داشته و مطالبات دستگاهها را رسا و محکم پیگیری میکنند.
معاون مطالعات و برنامهریزی شورای توسعه فرهنگ قرآنی با بیان اینکه برخی توقع دارند فراکسیون قرآن در امور تبلیغی و ترویجی نیز ورود پیدا کند، گفت: این فراکسیون همین که عزم جدی دارد که در جلسات کمیسیونهای شورا حضور پیدا کند و نسبت به تحقق الزامات منشور توسعه فرهنگ قرآنی حساسیت دارد و پیگیر امور است، امری قابل ستایش است.