«علیاکبر ضیایی»، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مالزی در یادداشتی که با عنوان «آیا هدف بعدی داعش عربستان است؟» برای خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) ارسال کرده نوشته است: «منصور ترکی»، سخنگوی وزارت کشور عربستان اعلام کرد، 48 تن از بازداشتشدگان عربستانی هستند و بیشتر آنها برای انجام ترور شخصیتها برنامهریزی میکردند.
وی همچنین از بکارگیری شبکههای اجتماعی برای تهییج و بسیج جوانان سعودی برای پیوستن به باندهای تروریستی خبر داد. این جریان بر اساس اعلام وزارت کشور عربستان درصدد خروج از کشور بودهاند و این نشان میدهد که هدف آنان پیوستن به تروریستهای تکفیری در سوریه و عراق بوده است.
این امر نشان میدهد که طرحهای «امیر محمد بن نایف»، وزیر کشور عربستان برای آشنا کردن جوانان عربستان با خطر القاعده و جریانهای تکفیری با شکست روبهرو شده است و بیشتر جوانان دستگیر شده دورههای آموزشی امیر محمد بننایف را گذراندهاند و آنان بر خلاف اهداف تعیین شده به جریانهای تکفیری جهادی پیوستهاند. این امر بهخوبی بیانگر این حقیقت است که تلاش عربستان برای تهییج جوانان برای دفاع از مخالفان حکومت سوریه و حمایتهای مستقیم و غیرمستقیم آن کشور از سازمانهای جهادی تندرو بهصورت خطر بالفعلی برای امنیت عربستان درآمده است و تلاشهای وزارت کشور عربستان برای کنترل جوانان و آموزش آنان نیز برای مقابله با تندروی بیفایده و بیاثر شده است.
گروه دستگیر شده در عربستان با «شیخ ابوبکر بغدادی»، رهبر داعش بیعت کرده و مبلغی به میزان 25000 دلار از طرفداران وی در عربستان جمعآوری کرده بودند. برخی رسانههای کشورمان گروه مذکور را به القاعده نسبت دادهاند، و این در حالی است که آنان وابسته به داعش بودهاند و جریان تروریستی داعش تندروتر از القاعده هستند و داعش به علت حمایت «ایمن ظواهری» از جبهه النصره در سوریه با جریان القاعده روابط خوبی ندارد. انتشار اخبار دستگیری گروههای تروریستی وابسته به داعش در خاک عربستان از خارج شدن امور از دست سازمان امنیت عربستان خبر میدهد. در کنفرانس خبری «منصور ترکی»، سخنگوی وزارت کشور عربستان از ثبت و ضبط شدن وسایل پیشرفته الکترونیکی برای استفاده در عملیات تروریستی سخن رانده شده است و برخی معتقدند که افراد مذکور دارای تخصصهای علمی بالا هستند و دورههای تخصصی خود را در کشورهای در حال توسعه شرق آسیا و اروپا گذراندهاند.
لازم به یادآوری است که حکومت عربستان در طول سالهای گذشته نه تنها بر پیوستن جوانان به جنبشهای تکفیری و جهادی نظارت و کنترل نداشته است، بلکه با حمایتهای مالی و غیر مالی از گروههای تندروی تکفیری در عراق و سوریه زمینه را برای نفوذ حرکتهای تروریستی در خاک عربستان و زمینهسازی در جهت ایجاد خلافت اسلامی در سرزمین حجاز فراهم کرده است. علاوه بر این رسانههای عربستان و تمامی منابر در سالهای گذشته بهگونهای در خدمت حرکتهای تکفیری و افراطی بوده است و بیشتر جریانهای تندروی وهابی در سراسر جهان از این کشور حمایت میشده است و اکنون همین جریانها طمع به ایجاد خلافت اسلامی در سرزمین حجاز کردهاند. از سخنان سخنگوی وزارت کشور عربستان چنین بر میآید که شبکههای اجتماعی فیس بوک و توئیتر به شدت بر افکار عمومی جوانان و تهییج افکار عمومی مؤثر هستند و همان تجربه داعیان وهابی در دیگر مناطق جهان برای بکارگیری شبکههای اجتماعی اکنون به صورت یک خطر بالفعل برای امنیت داخلی عربستان در آمده است و مقامات عربستان از این شبکهها اظهار نگرانی میکنند و در صدد کنترل و نظارت بر آنها هستند.
تشکیلات القاعده در حال اضمحلال است و جای خود را اکنون به پدیدهای افراطیتر و مجهزتر به تجهیزات الکترونیکی پیشرفته و شبکههای اجتماعی و در محدودهای وسیعتر از عراق و سوریه داده است که از نظر آنان همه حکومتهای عربی از دایره شریعت اسلامی خارج هستند و باید در برابر خلافت اسلامی سر تعظیم فرود آورند.