به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی پلیس فتا، اسماعیل احمدیمقدم، فرمانده ناجا، در پنجمین نشست ناجا با سفرا و کارداران مستقر در تهران، اظهار کرد: با توجه به پیشرفت علم، تکنولوژی و ابزارهای مادی شاهد ظهور نو به نوی جرایم و تهدیدات امنیتی هستیم به گونهای که خانوادهها در معرض تجاوز تبهکاران قرار گرفته و مشکلاتی برای فرزندان به وجود میآید و والدین همواره برای حفظ فرزندان خود در تلاش هستند.
وی افزود: در حال حاضر شاهد گسترش تروریسم، ناامنی، جرایم سایبری و نیز رشد روزافزون شبکههایی که از بستر ماهواره و اینترنت برای اغواگری و توسعه فساد و جرم استفاده میکنند، هستیم.
فرمانده ناجا به گسترش تروریسم در منطقه و پیرامون جمهوری اسلامی ایران که گاه آثار ناگواری را نیز برای ما به همراه دارد اشاره کرد و گفت: مشکلات ناشی از توسعه شهرنشینی، رشد حاشیهنشینی، افزایش سفرها و نیز رشد جنبههای جدید توسعه در زندگی مردم با اینکه رفاه و امکانات را به همراه داشته اما با مشکلاتی نیز توأم شده است؛ اغلب کشورهای در حال توسعه با مشکلاتی چون جرایم سایبری و حاشیه نشینی مواجه هستند.
این مقام ارشد انتظامی گفت: نیروی انتظامی تلاش دارد تا با افزایش کارآمدی و بهرهوری در حوزه پاسخگویی به نیازها و مطالبات امنیتی مردم، اقتدار خود را افزایش دهد که این مهم در سایه طرح «جامع راهبردی علمی»، بهرهمندی از مراکز تحقیقاتی، استفاده از پلیس حرفهای و تخصصی، اشراف اطلاعاتی، توسعه و پیشرفت ابزارها، امکانات، سخت افزارها، نرمافزارها و نیز توسعه همکاریهای منطقهای و بینالمللی و همچنین مشارکت اجتماعی با توجه به رویکرد و جوهره نظام جمهوری اسلامی ایران که کاملا مردمی است، تحقق مییابد.
احمدی مقدم به چالشهای متعدد در حوزه نظم و امنیت در اوایل انقلاب اشاره کرد و گفت: خوشبختانه همه ساله ضریب امنیتی در کشور در حال ارتقاء است، گرچه عوامل تهدیدکننده امنیت رو به فزونی است، اما امنیت در جهت دیگری در کشور در حال افزایش است و دستگاههای امنیتی و قانونی و نیز مجموعه حکومت توانسته در برابر خطرات و چالشها و تهدیدات، مردم خود را بطور نسبی حمایت و حفاظت کند.
وی به حوادث تلخ و ناگوار که از سالهای گذشته در مناطق پیرامونی خود شاهد آن هستیم، اشاره کرد و گفت: امروز این حوادث و مناطق ناامن در کشورهای عراق، سوریه، پاکستان و افغانستان در حال گسترش است.
به گفته وی گسترش روزافزون تولید مواد افیونی و نیز جریان تروریسم در کشورهای همسایه از عوامل تهدیدکنندهای است که میتواند امنیت ما را با چالش جدی مواجه کند؛ جمهوری اسلامی ایران با ارتقاء ضریب امنیتی مرزهای خود، اشراف اطلاعاتی، توسعه همکاریهای منطقهای با کشورهای پیرامون و همجوار توانسته خود را در برابر تهدیدات و آسیبها محافظت کند.
احمدیمقدم اظهار کرد: در دهه اخیر توانستهایم ضریب امنیت مرزهای خود را با استقرار یگانهای انتظامی، پاسگاهها، برجکها، راهها، تجهیزات الکترونیکی و اپتیکی، تقویت یگانهای مرزبانی و احتیاط مرزی و همچنین همکاری دستگاههای امنیتی، سپاه، بسیج و وزارت اطلاعات ارتقاء دهیم.
وی با اشاره به اینکه حدود یک دهه گذشته برابر آمار سازمانهای بینالمللی 62 درصد موادمخدر تولید شده در افغانستان وارد ایران شده و به سمت بازارهای هدف حرکت میکرد، گفت: امروز این میزان به کمتر از 28 درصد طی سالهای اخیر کاهش یافته است.
فرمانده ناجا به تغییر بخش عمدهای از مسیر انتقال مواد مخدر از ایران اشاره کرد و گفت: همین میزان مواد که به کشور وارد میشود، برای سوداگران مرگ همراه با ریسک و خطرات زیادی است.
این مقام ارشد انتظامی از کشف سالانه بیش از 600 تن انواع مواد مخدر در ایران خبر داد و گفت: این کشفیات در مبدأ ورود به کشور تا نقاط مرزی در مناطق غرب کشور که پایانه خروجی مواد است 3 تا 5 برابر افزایش قیمت دارد؛ در گذشته اغلب کشفیات موادمخدر در داخل کشور بود، اما امروز اغلب این مواد در مرز کشف میشود.
سردار احمدی مقدم با اعلام اینکه امیدواریم امسال بتوانیم خلاءهای مرزی خود را در مرزهای شرقی در همسایگی با کشور پاکستان را پوشش دهیم، اظهارداشت: متأسفانه همسایگان شرقی احساس یا شاید توانی برای پوشش مرزهای خود ندارند و مرزبانی ایران باید حمایت دو جانبه از مرزها داشته باشد؛ در حالیکه هیچ خطری از جانب ما مرزهای آنها را تهدید نمیکند و برای آنها چالشآفرین نبوده است.
وی به فعالسازی حوزههای تخصصی ناجا اشاره و تصریح کرد: به عنوان مثال در حوزه راهور که حوزهای فرهنگی است و کنترل رفتار شهروندان و رانندگان را برعهده دارد، موفق شدهایم تعداد قربانیان حوادث رانندگی را از 28 هزار نفر در سال 2005 به کمتر از 18 هزار نفر در سال 2013 برسانیم در حالیکه تعداد خودروها بیش از دو برابر شده و تعداد سفر و مصرف سوخت هم افزایش قابل توجهی داشته است.
به گفته این مقام ارشد انتظامی، طی یک دهه قبل سالانه حدود 2400 قتل عمد در کشور ما رخ میداد اما امروزه این رقم به 1800 قتل عمد کاهش یافت.
مقدم به کاهش بسیار چشمگیر آدم ربایی و گروگان گیری اشاره و تصریح کرد: در حوزه جرایم جنایی نظیر آدمربایی، سرقت مسلحانه، قتل، گروگانگیری و... بیش از 95 درصد جرایم توسط پلیس کشف میشود.
وی بیان داشت: نرخ کشف ما در دنیا از نرخهای بسیار مناسب و مطلوب است که این در سایه پیشرفت مراکز تشخیص هویت و آزمایشگاههای جنایی به لحاظ داشتن پیشرفتهترین ابزار و متخصصان مجرب به وقوع پیوسته است.
فرمانده ناجا با اعلام اینکه قدرت کشف 80 درصدی جرایم سایبری حکایت از کارآمدی پلیس فتا دارد، گفت: تمام نرمافزارها و امکانات این پلیس، تولید داخل است، البته از پلیس اینترپل برای همکاری در ارتقای حوزه فتا باید قدردانی کرد.
سردار احمدی مقدم به اهتمام زیاد پلیس به رعایت حقوق شهروندی اشاره کرد و افزود: توسعه خدمات الکترونیکی و غیره از جمله این دستاوردها در حوزه احترام به مردم است.
وی درباره رسیدگی به جرایم و بازداشتگاهها و تحتنظرگاههای پلیس، اظهارداشت: از سال 2010 تاکنون با تلاشها و پیگیری انجام شده 85 درصد از استانداردهای مطلوب در این مراکز اعمال شده و امیدواریم تا پایان برنامه پنجم پلیس که 1.5 سال از آن باقی مانده بتوانیم خلاءهای باقیمانده را نیز مرتفع کنیم؛ ممانعت از ضرب و شتم، نظارت تصویری و اپتیکی در بازداشتگاهها و تحتنظرگاههای پلیس و... از جمله این اقدامات است.
فرمانده ناجا تصریح کرد: جلوگیری از رفتارهای خشن با برخورد مجرمان نه تنها باعث کاهش قدرت کشف جرایم نشده بلکه این قدرت را نیز افزایش داده است؛ جمهوری اسلامی به عنوان یک نظام مردمی و حافظ حقوق مردم خود را موظف به پاسخگویی به شهروندان میداند.
احمدیمقدم با اشاره به اقدامات و دستاوردهای پلیس در حوزههایی مانند فتا، یگان ویژه، سگهای موادیاب و... تصریح کرد: امروزه آموزشها و امکانات پلیس قابل رقابت با کشورهای منطقه و جهان است.
وی با بیان اینکه تمام امکانات پلیس توسط خودمان و در داخل کشور تولید میشود، تصریح کرد: ما هیچ امکانات وارداتی پلیسی در کشورمان نداریم. حتی ماشینها و خودروها اگرچه ممکن است خارجی باشد، اما تمام امکانات و تجهیزات آن در داخل نصب میشود.
فرمانده ناجا با اشاره به عملکرد پلیس در حوزه بینالملل، گفت: امروزه همسایگان جنوبی ما اعتراف دارند که در حوزه جرایمی که از کشور ما به این مناطق وارد میشد، کاهش داشتهایم.
به گفته وی، امروزه جرایم ایرانیان در کشورهای دیگر از جمله شرق آسیا، ترکیه و امارات نیز با سرعت زیادی کاهش داشته که این در سایه همکاریهای خوب منطقهای، بینالمللی و عملیاتهای مشترک بوده است.
احمدی مقدم خاطرنشان کرد: هرچند در حوزه عراق، افغانستان، پاکستان و ترکیه نیز گرچه با مشکلاتی روبهرو بودیم اما تلاش کردیم با تقویت مرزهای خود، مشکلات ناشی از آن را کاهش دهیم.
فرمانده نیروی انتظامی با تأکید بر اینکه امروز برای امنیت چارهای جز بسیج شدن همه کشورها و ایجاد امنیت جهانی وجود ندارد، گفت: تزویر و دورویی آثار بلندمدتی برای کشورها دارد و حتی کشورهایی که ممکن است حمایت از تروریستها منافعی برایشان داشته باشد، در بلندمدت باید هزینههای گزافی بپردازند همانطور که دیده شد بمباران تروریستها در عراق نه تنها مانعشان نشد بلکه آنان به پیشرویشان نیز ادامه دادند؛ بنابراین باید در حوزه امنیت صادقانه کار کنیم و از شهروندانمان حمایت کنیم.