سیدمصطفی حسینی، کارشناس فضای مجازی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به آیه 18 سوره الزمر اظهار کرد: خداوند در این آیه میفرماید: الَّذِینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ؛ آن کسانی که به سخن گوش میدهند و از بهترین آن پیروی میکنند، ایشانند کسانی که خدا هدایتشان کرده و اینان خردمندانند». به هرحال کاربران به ویژه کاربران جوان اگر مطلب و اطلاعاتی را دریافت میکنند، ممکن است در معرض اطلاعات شبهناک قرار بگیرند، بنابراین باید توانایی بررسی آنها و انتخاب بهترین را داشته باشند.
وی ادامه داد: کاربران نباید با هر مطلبی که از فضای مجازی به ویژه شبکههای اجتماعی دریافت میکنند، جو زده شوند و زندگیشان را دچار آسیب کنند. متأسفانه این روزها مباحثی را در شبکههای اجتماعی شاهد هستیم که زندگی بسیاری از زوجین را در معرض خطر قرار میدهد. آیه 18 سوره الزمر مصداق این موضوع است که هر آنچه را که میشنوند و دریافت میکنند از آن تبعیت نکنند.
این کارشناس فضای مجازی با اشاره به خطوط قرمز شبکههای اجتماعی گفت: خدشه به امنیت جامعه یکی از خطوط قرمز شبکههای اجتماعی است که بسیاری از گروههای تروریست به واسطه شبکههای اجتماعی فعالیتهای منفی را دارند و از آن سوءاستفاده میکنند.
امنیت؛ اولین خط قرمز شبکههای اجتماعی است
وی بیان کرد: امنیت برای جامعه بسیار مهم بوده و حتی مهمترین خط قرمز شبکههای اجتماعی محسوب میشود و نباید خدشهای به آن وارد شود که درغیراین صورت مشکلات بسیاری گریبانگیر افراد جامعه خواهد شد.
حسینی اظهار کرد: خط قرمزهای اخلاقی و دینی از دیگر خط قرمزهای شبکههای اجتماعی است. ما مشکلی از حیث فرهنگی، دینی و مذهبی نداریم و اگر در نقاطی شاهد نقایصی هستیم، این نقص از فرهنگ، دین، مذهب و انقلاب ما نیست بلکه مشکل خود ما هستیم که نتوانستهایم مشکلات را حل کنیم.
وی یادآور شد: باید تلاش کنیم تا زیربناهای اخلاقی، دینی و امنیتی کشور به واسطه شبکههای اجتماعی دستخوش مشکلات و آسیب نشود.
اختلافات نژادی و مذهبی در شبکههای اجتماعی رنگ میبازد
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: شبکههای اجتماعی وسیلهای برای ارتباطات بیشتر مردم با یکدیگر است و معمولا اختلافات نژادی، زبانی و مذهبی در این شبکهها رنگ میبازد و افراد بیشتر به آن جنبه انسانی نگاه میکنند؛ بنابراین از همین ابزار میتوان برای نیل به اهداف دینی و اسلامی بهره برد.
وی افزود: شبکههای اجتماعی به همان نسبت که کارکردهای مثبت دارد، از آن میتوان استفاده منفی کرد. برای مثال گروههای تروریستی داعش از شبکههای اجتماعی استفادههای منفی میکنند.
حسینی اظهار کرد: علمای قم باید دور هم جمع بشوند تا راهکارهایی را ارائه کنند و در نهایت کاربران بتوانند از این ابزار بهترین استفاده را داشته باشند. با توجه به شرایط فعلی جهانی نمیتوان راهکار حذف شبکههای اجتماعی را انتخاب کرد چرا که آسیبهایی را دارد.
راهکارهایی به مردم ارائه شود که واکنشی نداشته باشد
وی افزود: باید راهکارهایی برای مردم ارائه شود که به نفع آنها باشد نه آنکه تنها بخشی از گروه جامعه را شامل شود. این راهکارها باید به گونهای باشند که اندازه استفاده درست از شبکههای اجتماعی برای مردم تبیین شود. تا زمانی که عکسالعمل به این مسائل نشان داده شود، مردم واکنش نشان خواهند داد.
حسینی اظهار کرد: باید این گردهماییها با حضور کارشناسان و اندیشمندان و با رعایت حفظ افکار عمومی و برخوردهای مثبت باشد تا جایی که امکان دارد باید برخوردهای مثبت این شبکهها را مدیریت کنیم.