به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، امام حسین(ع) انسان کامل و تجلی آیات قرآن بود که آیات متعددی همچون؛ آیه مباهله، آیه تطهیر، آیه مودت، سوره انسان، سوره فجر و... در شأن ایشان و اهل بیت(ع) است. انس اباعبدالله الحسین(ع) با کلام خدا تا جایی بود که گفته میشود، ایشان در شب عاشورا از عمر بن سعد برای تلاوت قرآن و اقامه نماز مهلت گرفتند و به اقامه نماز و تلاوت قرآن پرداختند.
تلاوت قرآن از سوی امام حسین(ع) در شب عاشورا که جا دارد به یک سنت حسنه در ایام عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) و شب عاشورا تبدیل شود سالهای سال است که به فراموشی سپرده شده است و در کمتر حسینیه و هیئت مذهبی شاهد تلاوت قرآن، جمعخوانیهای قرآن و... بودهایم.
در حالی که تلاوت قرآن در هیئتهای عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) و حسینیهها، سالهای سال است جای خود را فقط به سینهزنی و نوحهخوانی داده است.
سازمان دارالقرآن الکریم، امسال برای نخستینبار در تلاش برای احیای فرهنگ تلاوت قرآن در مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) و شب عاشورا برآمده است.
احیای فرهنگ تلاوت قرآن در مراسمهای عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) و اجرای فعالیتهای قرآنی در هیئتهای مذهبی امسال در قالب تفاهمنامه چهارجانبهای بین سازمان دارالقرآن، معاونت فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی، شورای مرکزی هیئتهای مذهبی و اتحادیه موسسات قرآنی ـ مردمی کشور دنبال میشود و به عبارتی ماه محرم امسال نخستین سالی است که اجرای فعالیتهای قرآنی در هیئتهای مذهبی به صورت جدی مورد توجه قرار گرفته است.
اجرای فعالیتهای قرآنی و تلاوت قرآن در هیئتهای مذهبی با ابلاغ شیوهنامه «امام حسین(ع) شیفته نماز و قرآن» به استانها آغاز شد که بخشی از این شیوهنامه به گفته مسئولان سازمان دارالقرآن الکریم هماکنون در هیئتهای عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) در حال اجرا است و بخش کاملتر این شیوهنامه که نیازمند برنامهریزی بیشتری است برای سالهای آینده در هیئتهای مذهبی اجرایی میشود.
یکی از مباحثی که در شیوهنامه «امام حسین(ع) شیفته نماز و قرآن» مورد توجه بوده، بحث آموزش قرآن است که این مقوله در قالب آموزش صحیحخوانی قرآن دنبال میشود. به گفته مسئولان سازمان دارالقرآن الکریم آموزش صحیحخوانی قرآن در هیئتهای مذهبی و برای عزاداران اباعبدالله الحسین(ع) از نخستین روز ماه محرم امسال آغاز شده که عمده این طرح به قرائت قرآن کریم و تصحیح قرائت قرآن در هیئتهای مذهبی میپردازد.
صحیحخوانی سوره حمد و سورههای کوتاه قرآن و اذکار نماز از جمله مباحث آموزشی در هیئتهای مذهبی است که این آموزشها براساس اقتضائات هیئتهای عزاداری و توانمندیها و امکانات موجود صورت میگیرد.
ارائه نمونهای کوتاه از احادیث و روایات اهل بیت(ع) درباره اهمیت قرآن کریم و قرائت قرآن به ویژه ارائه احادیثی از سیدالشهدا(ع) به عزاداران اباعبدالله الحسین(ع) در هیئتهای مذهبی از دیگر فعالیتهای قرآنی هیئتهای عزاداری است تا این احادیث با طرح از سوی واعظان، مداحان و معلمان قرآن در هیئتها، مردم را با توصیههای قرآنی اهل بیت(ع) آشنا کند.
محور دیگری که به منظور توسعه فعالیتهای قرآنی در هیئتهای مذهبی پیشبینی شده، گردآوری و ارائه گزیدهای از بیانات مقام معظم رهبری در دیدار مسئولان هیئتهای مذهبی، مداحان و ذاکرین اهل بیت(ع) و اعضای هیئت رزمندگان اسلام است که البته این بخش از برنامهها بیشتر برای مسئولان هیئتهای مذهبی پیشبینی شده است. بیانات مقام معظم رهبری که هماکنون در اختیار مسئولان هیئتهای مذهبی قرار گرفته است نکات و توصیههای ایشان در حوزه آموزش، انتشار و ترویج آموزههای قرآنی و معارف قرآن کریم به چشم میخورد تا بتواند چراغ راهنمایی برای مسئولان هیئتهای مذهبی که برنامههای قرآنی را ترسیم میکنند، باشد.
بخش دیگری از طرح «امام حسین(ع) شیفته نماز و قرآن» که برای ماه محرم امسال پیشنهاد داده شده بود ختم دستهجمعی قرآن در هیئتهای مذهبی بود که براساس برنامه اعلام شده، هر یک از هیئتهای مذهبی در ایام ماه محرم به ویژه شب یازدهم ماه محرم یک ختم دستهجمعی قرآن خواهند داشت.
قرائت سوره مبارکه فجر که به دلیل آیه «یَا أَیَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ ارْجِعِی إِلَى رَبِّکِ رَاضِیَةً مَّرْضِیَّةً فَادْخُلِی فِی عِبَادِی وَادْخُلِی جَنَّتِی» به سوره امام حسین(ع) شهرت یافته است نیز در ایام ماه محرم امسال مورد توجه قرار گرفته و در شیوهنامه «امام حسین(ع) شیفته نماز و قرآن» بر آن تأکید شده است.
از دیگر نکاتی که برای توسعه فعالیتهای قرآنی در هیئتهای عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) مورد توجه قرار گرفته است استفاده از از گوشوارهها و اشعاری است که مخاطبان را با معارف اسلامی و قرآنی آشنا کند و تکرار این گوشوارهها، عبارتها و بندها منجر به ارتقای بینش دینی و قرآنی افراد شود.
هرچند که امسال برای نخستینبار طرح ویژهای به منظور توسعه فعالیتهای قرآنی در هیئتهای مذهبی پیشبینی شده است اما به هر حال اجرای فعالیتهایی در این سطح، نیازمند امکانات سختافزاری از جمله قرآن کریم، رحل و...همچنین مربیان قرآن به ویژه در زمینه آموزش صحیحخوانی قرآن است که به نظر میرسد سازمان دارالقرآن الکریم برای رفع این کمبودها از امکانات موسسات قرآنی ـ مردمی در استانها بهره گرفته است و بنا است که معلمان قرآن مورد نیاز برای هیئتهای عزاداری و حسینیهها و قرآنها و رحلهای مورد نیاز از سوی موسسات قرآنی ـ مردمی تأمین شود.
هر چند که به گفته مسئولان سازمان دارالقرآن الکریم و براساس تفاهمنامه چهارجانبهای که به منظور توسعه فعالیتهای قرآنی در هیئتهای مذهبی به امضا رسیده است، استارت اجرای برنامههای قرآنی، آموزش صحیحخوانی قرآن، ختم دستهجمعی قرآن و... در هیئتهای عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) زده شده و بنا است در سالهای آتی با قوت بیشتری اجرا شود اما انتظار میرود که اجرای برنامههای قرآنی و تلاوت قرآن به ویژه در شب عاشورا به رسم سنت امام حسین(ع) به یک فرهنگ تبدیل شود و شیوهنامه «امام حسین(ع) شیفته نماز و قرآن» در حد ابلاغ باقی نماند.