کد خبر: 1470676
تاریخ انتشار : ۱۶ آبان ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۸
‌معاون جهاد دانشگاهی آذربایجان‌ غربی تأکید کرد:

زدودن منابع غیرمعتبر و غیراصیل از برنامه‌ها و مراسم دینی

گروه اجتماعی: رستم‌زاده با اشاره به اینکه دشمن برای مهجوریت سیرت جاودانه و اثر‌گذار عاشورا برنامه دارد، بر زدودن منابع غیرمعتبر و غیراصیل از برنامه‌ها و مراسم دینی تأکید کرد.

امین رستم‌زاده، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربایجان‌ غربی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، با اشاره به برنامه‌ریزی‌های دشمنان اسلام برای مهجوریت سیرت جاودانه عاشورا، افزود: در دهه اخیر دشمن برای از بین بردن تأثیر واقعه عاشورا در مفاهیم ارزشی افراد جامعه علی‌الخصوص قشر جوان و دانشجو برنامه‌ریزی‌های مدون هدفمند پیش‌بینی می‌کند تا زمینه‌سازی مهجوریت سیرت جاودانه و اثر‌گذار عاشورا با متأثر ساختن صورت زیبا و ارزشمند عاشورا را فراهم کند.

وی با اشاره به واهمه دشمن از نهادینه شدن و تسری یافتن فرهنگ عاشورایی نه تنها در قلب و روح، اندیشه جوانان کشور بلکه کل دنیا، گفت: دشمن برای مهجوریت سیرت جاودانه و اثر‌گذار عاشورا برنامه دارد و در تمام حوزه‌های مورد نیاز و علاقه جوان وارد عمل شده است و حتی پرداختی فرهنگی با قالبی ارزشی با رسوخ به رخنه‌گاه‌های حساس به اهداف شوم خود به‌صورت پیچیده جامه عمل می‌پوشاند.

رستم‌زاده‌ ادامه داد: راهبرد برنامه‌ریزی‌های متولیان این تهاجمات فرهنگی کاملاً علمی بوده و آنها بسیار صبور برای تحقق نتیجه می‌باشند لذا رخنه‌گاه‌های خود را کاملاً حساب شده غیر‌محسوس و حرفه‌ای‌تر با ابزاری کاملاً خلاق انتخاب می‌کنند.

این مدرس و پژوهشگر حقوق با تأکید بر زدودن منابع غیرمعتبر و غیر اصیل در همه بخش‌های برنامه‌ها و مراسم دینی را ضروری ذکر کرد و افزود: به‌عنوان مثال در متن مداحی ایام محرم و یا حتی مولود‌خوانی مراسم‌ باید از افراط و تفریط و پرداختن به شکل موضوع به‌طوری که هدف را در اختیار ابزار قرار دهیم پرهیز کنیم و از ابزار هنر به شکلی اصولی و منطقی و اثرگذار در خدمت اهداف برنامه‌های قرآنی و دینی مدد جوییم.

برنامه‌های فرهنگی نهضت عاشورا منحصر به دهه اول ماه محرم نباشد
رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی آذربایجان‌ غربی برنامه‌های فرهنگی نهضت عاشورا و قیام امام حسین(ع) نباید معطوف به دهه اول ماه محرم و حتی کل ماه محرم و صفر باشد.

وی گفت: باید برنامه‌ریزی‌ها به شکلی اساس‌بندی شود که تمام روزها متأثر از فرهنگ حسینی و عاشورایی سبب تجلی تعالی جوان باشد که این مهم نیازمند کاری بسیار ظریف و حساس است.

این پژوهشگر و دانشجوی دکتری حقوق خصوصی گفت: برنامه‌های دینی و مذهبی و قرآنی وحتی مراسم عزاداری باید برای افرادی که به‌طور مستقیم در اجرای آن شرکت و تعامل دارند و هم برای گروهی که ناظر و یا غیرمستقیم بهرمند از برگزاری آنها هستند دارای خروجی و پیام تامل برانگیز و اثر گذار و منطبق با اهداف و افکار متعالی برنامه ها و یا نهضت عاشورایی و قیام امام حسین(ع) باشد که در غیر این صورت با گذشت زمان شاهد ظهور انحرافات و نمود شکل بی‌محتوا و غیرمتأثر موضوعات خواهیم شد.

این پژوهشگر مطالعات فرهنگی، با تشریح مراسم ایام ماه محرم و صفر گفت: نهضت حسینی دارای اصالت بوده و بررسی حوزه‌های تأثیرگذاری آن نیازمند تأملی ژرف است.

ترویج بصیرت‌افزایی و دشمن‌شناسی در جامعه از چالش‌های نهضت حسینی است
وی عدم برخورداری از بصیرت و دشمن‌شناسی و آزادگی را بزرگترین چالش‌های جامعه و نهضت حسینی عنوان کرد وافزود: گرایشات دنیوی، بستن چشم‌ها بر روی حق و حقیقت محض، نا‌امیدی ‌برابر نابودی ظلم و جهل مرکب از دغدغه های اصلی امام حسین‌(ع) بود که باید این دغدغه‌های حضرت ارجح تر از سایر مصایب متاثر ومظلومانه و ظاهری عاشورا به مردم جامعه ودنیا توامان و بر اساس اولویت نمود داده شود.

رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی آذربایجان‌غربی ، یکی از اهداف اصلی شبیخون فرهنگی از سوی دشمنان را تلاش در جهت تحریف اصل و محتوای فرهنگ‌ها و سنت‌های دینی و اسلامی عنوان کرد و افزود: ترویج و توسعه افکار قرآنی و عاشورایی در جامعه و حراست و صیانت از آن نیازمند جهاد علمی در موضوع است.

این مقام مسئول‌ اظهار کرد: قالب برنامه‌های ایام محرم در دانشگاه‌ها و جامعه نباید زمینه‌ساز مهجوریت اهداف اصیل و جوهری نهضت امام حسین(ع) باشد.

رستم‌زاده با اشاره به اهمیت شناسایی و جمع‌آوری راهکارهای عملی، بدیع و تأثیرگذار علمی علما و روحانیان و اساتید دانشگاهی در برگزاری هر چه کیفی‌تر برنامه‌هایی با موضوعیت ایام محرم افزود: نقش دانشگاه و اعضای هیئت علمی و اساتید دانشگاهی برای داشتن رویکردی پژوهشی و نیازسنجی موضوع در ابعاد مختلف برای برنامه‌های فرهنگی و مراسم ایام محرم و به‌ویژه تبیین نهضت حسینی در جامعه کنونی که این مهم در سطح دانشگاها بسیار حساس ظریف و پراهمیت است بسیار کم‌رنگ است.

تشکیل اتاق‌های فکر منطبق با اهداف و رسالت‌های ایام محرم ضرورت است
وی بررسی موشکافانه مؤلفه‌های ترویجی محتوایی، شکلی و ظاهری موضوع را مهم ذکر ‌و اظهار کرد: تشکیل اتاق‌های فکر منطبق با اهداف و رسالت‌های ایام محرم ضرورت است و این مهم نیازمند احصا‌، استخراج و مطالعه جامع و کامل است.

وی اظهار کرد: کم‌توجهی به مفاهیم و آموزه‌های قرآن در برنامه‌ریزی و برگزاری مراسم مذهبی علی‌الخصوص ایام محرم‌ا‌لحرام از آفات‌ و آسیب‌های جدی برنامه‌ها و عزاداری‌هاست.

رستم‌زاده‌ با اشاره به جوهره و اصالت فرهنگی ایام محرم و حادثه عاشورا تصریح کرد: افزودن برنامه‌ها و پیام‌های قرآنی و مذهبی برای شکستن قالب‌های تکراری غیر اثرگذار، توجه به مضامین و محتوای موضوع برنامه‌های دینی و یا عزاداری و برنامه‌ریزی برای مخاطب نسل جوان و دانشجو در برهه کنونی از زمان باید مورد تأکید ویژه در این برنامه‌ها و ایام قرار گیرد.

وی ادامه داد: روح حاکم بر دهه اول محرم که به عاشورا ختم می‌شود زمینه مناسبی برای نمود مفاهیم ‌تعالی‌بخش اسلام در ایام بعد از آن را فراهم می‌سازد.

این مسئول با تأکید بر ضرورت تشکیل اتاق‌های فکر و انجام طرح‌های تحقیقاتی در زمینه شکل و قالب‌ها و ماهیت پیام‌های مدنظر اثرگذار و منطبق با اهداف و رسالت‌های واقعی برنامه‌های دانشجویی مذهبی و دینی و این ایام اضافه کرد: تمامی هیئات و متولیان برنامه‌های فرهنگی دانشجویی و قرآنی و مراسم‌ مذهبی باید برنامه‌ریزی مدونی را قبل از شروع ایام محرم به دستگاه‌های متولی ارائه نمایند و این دستگاه‌ها مشاورهای دینی و مذهبی و کارشناسان امر را در جهت عمق بخشی به برنامه‌های مذهبی این گروه‌ها در اختیار آنها قرار دهند.

رستم‌زاده‌ پایایی فرهنگ نهضت حسینی را نیازمند واکاوی و استخراج مفاهیم، مضامین و اهداف متعالی حاکم بر شکل عمل و جهاد گری یاران امام حسین(ع) دانست و تصریح کرد: نباید ابعاد شکلی موضوع به‌گونه‌ای نمود پیدا کند که محتوا، عمق و رسالت واقعی قیام امام حسین(ع) در آن مغفول مانده و ناشناخته باقی بماند.

فرهنگ شهادت و جهاد در راه خدا از دستاورد‌های ناب فرهنگ عاشورایی است
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربایجان‌غربی فرهنگ شهادت، جهاد در راه خدا، جهاد در راه نفس و تعلقات مادی، توجه به اثرات و برکات نماز اول وقت و ترویج فرهنگ صداقت، اعتماد به نفس و ایمان را از جمله دستاورد‌های ناب فرهنگ عاشورایی و نهضت حسینی دانست و اضافه کرد: میزان تحقق و گسترش آن در جامعه رابطه مستقیمی با نحوه برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های هیئات و متولیان امر در‌خصوص اهداف بنیادین ایام محرم برای جامعه امروزی در پی دارد و نتیجه داشتن چنین زمینه فکری باعث نچربیدن ظاهر مراسمات مذهبی به محتوا و رسالت‌های واقعی این فرهنگ عظیم اسلامی خواهد شد.

رستم‌زاده‌ گفت: هزینه و زمان برای تحقیق نیاز سنجی و آسیب‌شناسی و تعریف و تدوین برنامه‌های قرآنی و دینی باید چندین برابر اجرا و اتمام برنامه‌های فرهنگی قرآنی و دینی مدنظر قرارگرفته شود.

وی در ادامه اظهارکرد: خرافه و انحراف در تمامی موضوعات قابل تصور در بخش‌هایی از موضوع که از اصالت وجوهره کمرنگ‌تری برخوردار باشد، نمود و ظهور بیشتری پیدا می کند و تغییر آنها سهل الوصول‌تر است که این امر به خاطر ماهیت ظاهر، شکل و حواشی موضوع است که دستخوش تغییرات بسیاری می‌تواند باشد، بیشتر مورد تهدید واقع می‌شود.

رستم‌زاده،  خرافه و انحرافات را ظواهر و حواشی زاییده افکار ذهن بشر دانست که به اقتضای زمان در هر پروسه زمانی قابلیت تغییر پیدا می‌کند، افزود: اصل موضوعات که از تغییر به دور هستند باید هدف اصلی برنامه‌ریزی‌های متولیان امر باشد و قالب و ظاهر موضوع نیز به مرکزیت اصل رسالت‌های این ایام با تطابقی منطقی و اصولی و بر اساس اقتضائات در حد اصولی و اسنادی علمی وعقلی تعریف و تدوین شود و در همه حال محتوا و ماهیت اصیل موضوع نمودی فراتر و متعالی‌تر از ظاهر و حواشی و قالب برنامه فرهنگی و مراسم‌های دینی داشته باشند.

وی مدنظر داشتن تقویت فرهنگ عاشورایی و تدبر و تامل محتوایی و نگرش و بصیرت دینی و قرآنی را از سوی برنامه‌ریزان و متولیان مراسم‌های مذهبی در همه جهات مهم و دارای اهمیت ارزیابی کرد.
 رفتار مردم متأسی از ارزش‌ها و سبک مدیریتی جامعه است
رستم‌زاده سبک مدیریتی تعریف و تدوین و اجرای کلیشه‌ای برنامه‌ها و مراسم‌های فرهنگی قرآنی و دینی و مذهبی را به شکل سنتی از عوامل رخوت اثرگذاری برنامه‌ها و آفتهای جدی این حوزه دانست و اظهار کرد: استفاده از متدهای تبلیغی و ترویجی به روز باید منطبق با آخرین تکنولوژی ویافته‌های علمی است و متولیان مرتبط با این امر در تمامی بخش‌ها و سطوح در آموزش‌های تخصصی متنوع شرکت نمایند، چرا‌که این موضوع یکی از مسایل اصلی فرهنگ‌ساز برای جامعه وزیرساخت و بنیه‌فکری وارزشی جامعه و مردم که حاکم بر انواع ارتباطات و رفتار مردم است می باشد و تاثیرگذار بر نسل آتی و آینده جامعه و در مجموع موضوعی حیاتی در چشم انداز و رقم خوردن سرنوشت جامعه است.

وی با بیان اینکه استخراج آسیب‌ها به شکلی تخصصی و علمی و نه در حد عمومی و متعارف کارشناسی بسیار ضروری است ادامه داد: آموزش متولیان در بخش‌های مختلف موضوع بسیار مهم است که ارزیابی خروجی‌ها و میزان تحقق اهداف پیش بینی شده براساس برنامه‌ها پس از اتمام این ایام باید با حضور صاحبنظران دینی و علمی در فضایی علمی و تخصصی مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربایجان‌ غربی گفت: تبیین فرهنگ نهضت حسینی و آموزه‌های آن نباید معطوف به ایام محرم و صفر باشد بلکه باید افکار و منش و جهاد آن امام به شکلی فضا‌سازی، فرهنگ‌سازی و برنامه‌ریزی شود که در کل سال و ساعات روز زمینه برای تفکر و بهره‌مندی و استفاده عملی از برکت تشعشع این واقعه فرهنگ‌ساز و معنی‌دار که آکنده از الگوهای فکری و اخلاقی است منتهی شود.

captcha