به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) اسماعیل اکبری، رئیس مرکز تحقیقات سرطان طی سخنانی با اشاره به درگذشت مرحوم مرتضی پاشایی، به تعریفی از بیماری سرطان پرداخت و افزود: سرطان به معنی خارج شدن بدن از تعادل است. برنامه ریزی منسجمی برای هر سلول بدن وجود دارد که زمان به دنیا آمدن و از بین رفتن آن مشخص است و اگر در این بین سلولی منحرف شود، این عمل را انجام ندهد و در قالب مرگ برنامه ریزی شده قرار نگیرد شروع به زیاد شدن میکند و در این صورت نام سرطان را به خود میگیرد و این سرطان در هر عضوی که اتفاق بیفتد نام آن عضو به آن سرطان تعلق میگیرد.
اکبری با تاکید بر اینکه بروز و شیوع سرطان با یکدیگر متفاوت است، ادامه داد: طبق بررسیهای صورت گرفته بروز سرطان در ایران نسبت به کشورهای غربی به یکپنجم و یا یکششم نیز میرسد ولی آنها با تجربیات خود توانستهاند روند رو به رشد سرطان را کند کنند و حتی به نزول برسانند.
روند رو به رشد سرطان در کشور سریع است
رئیس مرکز تحقیقات سرطان روند رو به رشد سرطان در کشور را سریع ارزیابی کرد و افزود: با اینکه تمامی سرطانهای ما از کشورهای غربی و حتی کشورهای منطقه هم کمتر است اما با این وجود روند رو به رشد ما از آنها سریعتر است که اگر ما نسبت به این موضوع حساسیت نشان ندهیم و توجه کافی به آن نداشته باشیم مسلما در چند سال آینده آمار مبتلایان به سرطان در کشور ما بیشتر خواهد شود.
وی تصریح کرد: برای پیشگیری از سرطان ما علاقه مندیم که مردم آب، غذا و هوای سالم استفاده کنند ولی تامین آب سالم در اختیار وزارت بهداشت نیست و در اختیار سایر نهادها است. در برخی موارد تحقیقات و پژوهشهای ما در مورد سرطان بیشتر از کشورهای منطقه است و امیدواریم این هیجانی که برای درمان سرطان در کشور ایجاد شده از بین نرود.
داور جایگاهی در درمان سرطان ندارد
اکبری در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه داور جایگاهی در درمان سرطان ندارد، تصریح کرد: براساس گزارشات سازمان ملل متحد، حدود 49 درصد سرطانیان با جراحی، 40 درصد با رادیوگرافی و 11 درصد با دارو بهبود پیدا میکنند. ما امروزه دارویی که در دنیا استفاده میکنیم از نظر علمی پسندیده نیست. در استفاده از دارو سلولهای جوان و سلولهای سرطان جوان کشته میشوند. بدین منظور نباید تصور کنیم که هر چقدر دارو بهتر و زودتر مصرف شود زودتر جواب خواهیم گرفت چرا که عوارض دارو اثری بدی دارند.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان با تاکید بر اینکه در تمامی دنیا استانداردهای علمی در استفاده از اشعه دارو و جراحی است، اظهار کرد: این استانداردها تکلیف علمی را مشخص میکنند و برای برخی بیماران دارو نیز تجویز نمیشود به طور مثال در سرطان لوزالمعده باید فرد هر چه سریعتر مورد جراحی قرار بگیرد و پس از عمل جراحی بیمار حدود چهار سال زنده میماند و طول دوره درمان از طریق دارو 6 تا هشت ماه طول میکشد.
لزوم توانمندسازی مردم برای مقابله با سرطان
وی بر لزوم توانمندسازی مردم برای مقابله با سرطان تاکید کرد و گفت: علم مراقبت حمایتی و تسکینی سردمدار حمایت از بیماران سرطانی است و در این راستا میتوان به بیمار سرطانی روحیه مضاعف داد.
علایم بروز بیماری سرطان
اکبری وجود خون در ادرار، گیرکردن مواد غذایی در داخل گلو، کم خونی و تغییر اجابت مزاج را از جمله علائم بروز سرطان دانست و افزود: کمخونیهای غیرقابل توجیه از علائم سرطان خون و دستگاه گوارش و در برخی موارد تغییر خلقها نیز از جمله نخستین نشانههای بروز سرطان است که به طور مثال در سرطان پانکراس ثابت شده که تغییر خلق سبب بروز این بیماری میشود.
وی سرطان پستان در خانمها را بیماری شایع برشمرد و گفت: زنان باید به تغییر رنگ نوک سینههای خود توجه داشته باشند از طرف دیگر اختلال در بلع و لاغری نیز به عنوان نشانههای سرطان گوارش است و از توجه به آن نیز نباید غافل شود.
سرطان معده شایعترین سرطان مردان ایرانی است
اکبری سرطان معده را شایعترین سرطان مردان ایرانی معرفی کرد و افزود: در نیم قرن اخیر سرطان معده در کشورهای غربی به عنوان 10 سرطان اول شناخته میشد ولی امروزه شرایط اینگونه نیست و مراقبتهای بهداشتی در کشورهای غربی بهبود یافته است.
سرطان ارثی نیست
رئیس مرکز تحقیقات سرطان با تاکید بر اینکه سرطان ارثی نیست، ادامه داد: سرطان فرایند مزمن و طولانی مدت 15 ساله دارد و بدون تغییر ژن تولید نمیشود متاسفانه اتفاقاتی که در ژن صورت میگیرد سبب بروز سرطان میشود.
راهاندازی کمپین سرطان برای بیماران و خانوادههای آنان
وی خواستار راهاندازی کمپین سرطان برای بیماران و خانوادههای آنان شد و افزود: جامعه هنری باید وارد این کمپینها شوند تا مردم توجه بیشتری به این بیماری داشته باشند.
چکاپ سرطان صحت علمی ندارد
اکبری در خصوص چکاپ بیماری سرطان نیز، عنوان کرد: ما اصلا چیزی به عنوان چکاپ سالانه و یا ماهانه نداریم بنابراین چنین موضوعی از نظر علمی صحت ندارد و این مسائل به صورت ناآگاهانه مطرح شده است. حتی اگر هم چنین موضوعی صحت داشته باشد باید 70 میلیون نفر بیمار نیز به بیماران کشور اضافه شوند.