کد خبر: 1475183
تاریخ انتشار : ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۰
گزارش ایکنا از همایش ملی اعتدال/

واعظ جوادی: اعتدال واقعی از عدل مدد می‌گیرد

گروه سیاسی: رئیس بنیاد بین‌المللی اسراء با بیان اینکه اعتدالی شایسته است که همواره خود را با عدل میزان کند و از عدل مدد بگیرد، اظهار کرد: اعتدال یک حیثیت انفعالی و انعطافی دارد و به دنبال آن است که نظام متناسبی را در جامعه ایجاد کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، همایش ملی اعتدال صبح امروز، چهارشنبه، 28 آبان‌ماه با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی، محمد نهاوندیان، شهیندخت مولاوردی، حسین هاشمی، آشنا و جمعی از اساتید، صاحب‌نظران و اندیشمندان حوزه علمی، فرهنگی و اجتماعی در سالن همایش سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.

در این همایش ابتدا، سیدرضا صالحی امیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ضمن خیر مقدم به مهمانان اظهار کرد: نزدیک به هشت ماه است که برای این همایش برنامه‌ریزی صورت گرفته که نتایج خوبی به همراه داشته است.

وی همچنین گفت: 30 انجمن علمی و نهاد پژوهشی در فرایند آماده‌سازی و برگزاری این همایش دخیل بوده‌اند.

صالحی امیری همچنین پیام رئیس‌جمهور را نیز خطاب به مهمانان همایش ملی اعتدال قرائت کرد.

در بخشی از پیام حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی آمده است: «از خرداد ماه ۱۳۹۲ که اکثریت مردم ایران در انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری، به گفتمان اعتدال و خط مشی تدبیر و امید رأی دادند، چیستی و چگونگی اعتدال به عنوان یک منظومه فکری، به موضوعی جدی در افکار عمومی تبدیل گردید و برخی از اندیشمندان، به پاس وظیفه خود در گسترش دانایی، در جهت روشن ساختن این مفهوم و رابطه آن با شرایط اجتماعی و سیاسی جامعه ما و همچنین فرهنگ سترگ اسلامی و ایرانی تلاش‌های ارزشمندی را آغاز کردند.

پیام اصلی اعتدال در عرصه کشورداری این است که اداره جامعه ما با علائق و سلائق گوناگون بدون دانش، گفت‌وگو و سعه صدر امکان‌پذیر نیست. به این دلیل همواره علاقمندان به کشور و انقلاب اسلامی را دعوت کرده‌ام که بیایید با سعه صدر با مسایل برخورد کنیم. بگذاریم افراد حرفشان را بزنند و به خاطر اشکال‌های کوچک، آدم‌های بزرگ را کنار نگذاریم. اعتدال در عرصه سیاست یعنی توجه به آرای مردم و قرار دادن فعالیت‌های دولتمردان در چارچوب دانایی، راستی و اخلاق و دوری از غرور و خودمحوری».

در ادامه محمدامین قانعی‌راد به عنوان دبیر علمی همایش گزارشی از نحوه آماده‌سازی و برگزاری این همایش ارائه کرد.

وی با بیان اینکه تلقی ما صرفاً برگزاری همایش علمی و مقطعی نبود، گفت: این همایش با احساس ضرورت فکری و اجتماعی و کمک به شکل‌گیری برنامه پژوهشی پایدار صورت گرفته است.

قانعی‌راد اظهار کرد: مفهوم اعتدال از همان ابتدای طرحش از سوی رئیس‌جمهور مورد استقبال قاطبه دانشگاهیان قرار گرفت و همان‌طور که در پیام رئیس‌جمهور بیان شد دانشگاهیان به دلیل خرد و عقلانیتی که دارند به طور ذاتی از مفهوم اعتدال استقبال می‌کنند.

وی افزود: این حرکت، یعنی حرکت علمی و اندیشیدن در باب اعتدال بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته آغاز شد و مجموعه‌نشست‌هایی به شکل همایش برای شناخت چیستی اعتدال برگزار شد و پس از آن حرکت‌های علمی متعددی در قالب‌های مختلف صورت گرفت.

قانعی‌راد همچنین گفت: امروز در این همایش ثمره تلاش چند ماهه اعضای شورای سیاستگذاری، شورای علمی و نویسندگان مقالات به صورت انتشار 7 جلد کتاب و 6 میزگرد علمی ارائه می‌شود.

پس از قانعی‌راد، نوبت به سخنران ویژه همایش، یعنی حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی، تولیت آستان مطهر بنیانگذار کبیر انقلاب رسید.

وی در این همایش به آثار وضعی اعتدال در جامعه و هم‌چنین شرایط گفت‌وگو به عنوان تمرینی برای رسیدن به اعتدال در جامعه پرداخت.

عدم هلاکت، آسان‌شدن کارها، رفع مشکلات، بقای نام نیک، الفت دل‌ها و وحدت ملی از جمله آثار اعتدال در جامعه است که از سوی سیدحسن خمینی در این همایش برشمرده شد.

سیدحسن خمینی همچنین با تأکید بر ضرورت ایجاد جامعه‌ای مؤدبانه تصریح کرد: امروز به هزاران دلیل نیاز است که گام بزرگ‌تری به سمت ادب برداریم.

محمد نهاوندیان، مسئول دفتر رئیس‌جمهور نیز سخنران دیگر این همایش بود که ابتدای سخن خود را تغییر دیدگاه‌ها نسبت به مفهوم اعتدال اختصاص داد.

وی گفت: اگر در سال 92 اشتیاق به اعتدال مسئله‌ای انتخابی از سوی مردم بود اما اکنون این امر جهانی شده و مردم جهان به این امر به عنوان نیازی برای مقابله با افراط نگاه می‌کنند.

وی با اشاره به ظهور پدیده داعش به عنوان یک گروه افراطی در جهان اسلام گفت: پدیده داعش درصدد است تا امکانات مسلمانان را نابود کرده و از طرفی با اسلام و جذابیت‌های آن مقابله کند؛ بنابراین اصلی‌ترین کار مقابله با افراط است و این امر جز با اعتدال میسر نمی‌شود.

نهاوندیان اظهار کرد: این رویکرد غلطی است که تصور می‌شود اعتدال اقتباسی از مکاتب سیاسی غرب و شرق است؛ در حالی که رویکرد اعتدال از اسلام ناب محمدی است و وظیفه علما و اندیشمندان است که آن را تبیین کنند.

رئیس ‌دفتر رئیس‌جمهور تصریح کرد: برای رسیدن به اهداف اعتدال روش‌های اعتدالی را باید پیش گرفت؛ با روش حذفی نمی‌توان به اعتدال رسید.

حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی واعظ جوادی، رئیس بنیاد بین‌المللی اسراء نیز در این همایش به سخنرانی پرداخت.

وی با بیان اینکه عدالت و اعتدال یک فضیلت نفسانی است، گفت: تصور نکنیم عدالت هدف نهایی و سقف انتظار فرهنگ دینی است، بلکه عدالت کف و سطح حرکت انسانی و اجتماعی است.

رئیس بنیاد بین‌المللی اسراء با اشاره به بیانی از آیت‌الله العظمی جوادی آملی اظهار کرد: ایشان در سخنانی به این نکته اشاره کردند که هدف نهایی خداوند برای فرستادن پیامبران و قرآن این بود که جامعه را به نور و نورانیت برساند.

حجت‌الاسلام واعظ جوادی خاطرنشان کرد: سطح انتظار الهی از جامعه بشری خروج از همه ظلمت‌ها و ورود به حوزه نور و نورانیت و سعادت انسانی است که برترین مرحله‌اش لقای الهی است.

وی با تقسیم‌بندی اعتدال به دو دسته اعتدال «نازل» و «متنزل» گفت: اگر اعتدال شاخص‌های لازم خود را پیدا نکند و در مسیر عدالت و سعادت انسانی قرار نگیرد، در معرض آسیب‌های افراط و تفریط خواهد ماند.

رئیس بنیاد بین‌المللی اسراء ادامه داد: اعتدال نازل این است که ما نیازها، مشکلات و دغدغه‌های مردم را بنگریم و از حد افراط و تفریط رها کنیم که این اعتدال نازل است و حقیقت اعتدال در این مرتبه شکل نمی‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: اگر اعتدال معطوف به عدالت و عدالت معطوف به سعادت انسانی شکل بگیرد، آن اعتدال متنزل و پذیرفته شده است؛ بنابراین قبل از تعریف اعتدال باید از دو گذر سنگین و گردنه دشوار تعریف سعادت حقیقی و عدالت واقعی بگذاریم تا اعتدال را تأمین کنیم.

حجت‌الاسلام جوادی گفت: اعتدال ظاهر است و عدالت باطن؛ اگر این ظاهر از آن باطن مدد نگیرد نمی‌تواند عدالت و اعتدال پسندیده در حوزه دین تلقی شود.

رئیس بنیاد بین‌المللی اسراء با بیان اینکه اعتدالی شایسته است که همواره خود را با عدل میزان کند و از عدل مدد بگیرد، اظهار کرد: اعتدال یک حیثیت انفعالی و انعطافی دارد و به دنبال آن است که نظام متناسبی را در جامعه ایجاد کند.

شهیندخت مولاوردی نیز آخرین سخنرانی بخش ابتدایی همایش ملی اعتدال بود که اعتدال برای حوزه زنان را عاملی برای وضعیت هماهنگ عنوان کرد و گفت: وضعیت متعادل در این حوزه با پرهیز از افراط‌‌ و توافق حداکثری با کم‌رنگ کردن تمایزات محقق خواهد شد.

وی با بیان اینکه دولت اعتدال برای پرهیز از خشونت بر عواطف نوع‌دوستانه تأکید دارد، اظهار کرد: برای دوری از تقابل باید بر شکیبایی تأکید کنیم از این رو سیاست تعامل و گفت‌وگو برنامه اجرایی دولت و رفتار آشتی‌جویانه محور عملکرد دولت است.

مولاوردی همچنین خاطرنشان کرد: در هنگامه اعتدال هنوز در پاره‌ای از موارد شاهد چتر بی‌اعتدالی در حوزه زنان و خانواده هستیم و زنان در این زمینه گرفتار عدم توازن میان فضای کار و خانواده هستند.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده تصریح کرد: زنان برای ایفای نقش مؤثر در تحقق اعتدال باید به نقطه تعادل در مناسبات داخلی و عملکرد اجتماعی دست یابند و میزان دسترسی زنان و مردان به فرصت‌ها متوازن شود؛ چرا که زنان به فرصت‌های اجتماعی و فرهنگی و مردان به فرصت‌های اقتصادی و سیاسی دسترسی بیشتری دارند.

در پایان نوبت صبح همایش ملی اعتدال از 7 جلد کتاب حاوی مقالات ارسال شده به همایش ملی اعتدال رونمایی شد.

captcha