«شيرازی»، مسئول گنجينه قرآن و نفايس آستان قدس رضوی، در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه خراسان رضوی، با بيان اين مطلب گفت: قرآن معروف بايسنقری، بزرگترين قرآن خطی جهان است كه به خط زيبای محقق با ابعاد 180 در 105 سانتیمتر بر روی كاغذ «خانبالغ» نگارش شده و از جمله آثار نفيس گنجينه قرآن و بخش مخطوطات آستان قدس رضوی به شمار میرود.
وی با اشاره به اينكه اين قرآن را بايسنقر ميرزا فرزند شاهرخ و نوه تيمور گوركانی نوشته است، آن را از عجايب خطوط عالم دانسته و گفت: به نظر میرسد كه اين قرآن كامل بوده، ولی اكنون در دنيا حدود 70 برگ از آن موجود است كه 57 برگ آن در گنجينه خطی كتابخانهی مركزی آستان قدس رضوی و هشت برگ در گنجينه قرآن و نفايس اين مجموعه نگهداری میشود.
شيرازی خاطرنشان كرد: بيشترين اوراق باقیمانده از اين قرآن در اختيار آستان قدس رضوی است و هرساله كارشناسان خبره اداره حفاظت و مرمت آستان قدس رضوی در ايام ماه مبارك رمضان، به منظور بهسازی، مرمت و حفاظت از اين اثر نفيس نكات آفتی، قارچها و كپكهای اين اثر را ترميم كرده و چيدمان كاغذها در گنجينه تعويض میشود.
وی در خصوص نحوهی بازنگری اين اثر ارزشمند بيان كرد: هر كدام از اوراق اين قرآن نفيس به صورت جداگانه از داخل محفظه چوبی تهيه شده خارج و مورد آزمايش آلودگی احتمالی به عوامل مخرب بيولوژی و شيميايی قرار میگيرد كه خوشبختانه هيچگونه آلودگی در آنها مشاهده نشد.
شيرازی همچنين با تأكيد بر نكات فنی مرمت آثار فرهنگی در آستان قدس رضوی اذعان كرد: در اين بازنگری لابهلای هر كدام از اوراق اين قرآن از كاغذهای ضد اسيد استفاده شده و برای نمايش بهتر و استفادهی بازديدكنندگان در محفظههای چوبی پوشيده شده با همين كاغذها نگهداری میشود.
پس از اتمام گردگيری محفظهی ذكر شده و پوشاندن سطح زيرين محفظه با كاغذهای مخصوص تيشو، اوراق مذكور مجددا به صورت ورق به ورق كه ما بين هر ورق كاغذ مومی تيشو قرار گرفته توسط كارشناسان به محفظهی چوبی برگشت داده شده و در انتها تمام سطح قرآن به وسيلهی كاغذ و پارچهی نخی پوشانده شد.